Kwarkbol met cranberry en rozijn

kwarkbol rozijn cranberry

Ik heb er over nagedacht om dit jaar voor het eerst zelf een kerststol te bakken. Ik zou dan spijs maken van de amandelen van onze twee amandelbomen. Dit plan sneuvelde in de drukke dagen voor de kerst. Met zo’n stol en daarnaast de spijs maken zou ik al gauw een paar uur zoet zijn. Gisteren begon het toch een beetje te kriebelen en schoot opeens een recept voor een kwarkbol binnen.

Het is een makkelijk en snel recept: binnen een uur staat er een warme kwarkbol op tafel. Perfect dus voor de kerstochtend zelf. Je hoeft niet te kneden en te laten rijzen. Het is afwegen, wat snijden, even roeren en dan de oven in. Met cranberry’s door het deeg is het ook nog eens een echte kerstbol geworden. De bol is ook erg lekker met hartig beleg en dus ook geschikt om voor canapé ’s te gebruiken. Ik denk zelf dat het met een wildpaté erg goed combineert of met brie. Mijn bijdrage aan de kerstvreugde dit jaar:

Kwarkbol met cranberry en rozijn

250 g kwark
1 el olie
2 eieren
2 el suiker
1 snufje zout
16 gram bakpoeder (1 zakje)
250 g (volkoren) bloem
handje rozijnen
handje verse cranberry’s (=veenbessen)
Om te bestrijken:

3 etl melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Roer kwark, olie, eieren, suiker en zout door elkaar. Meng bloem met het bakpoeder en voeg toe aan het natte deel. Roer even flink door en voeg dan rozijnen en in stukjes gesneden cranberry’s toe. Roer nog even door om ze door het deeg te verdelen. Leg in een ronde bakvorm van ca. 20 cm (mijne was wat groter dus is het brood wat platter geworden) een stuk bakpapier en stort hier het deeg in. Bak in ca. 35 minuten gaar. Bestrijk na een kwartier met wat melk. Check met een prikker of het bolletje goed is: prikker hoort er droog uit te komen.

Tip: wil je het zoeter, bestrooi dan na het bestrijken van de melk er nog wat suiker over het bolletje. Ben je dol op zoet, voeg dan ook nog wat vanillesuiker toe aan het beslag.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kwarkbol met cranberry en rozijn
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *