Warm gerookte eendenborst met linzen

gerookte eendenborst linzen

Binnen het tijdsbestek van een week had ik begin deze maand twee leuke foody-uitjes. Het eerste tripje ging richting Lille, samen met Marleen van het blog Eten uit de volkstuin, Martine van Duizend en een dag en Emmelien van het blog Zoet en roze.

We waren vorig jaar voor het eerst samen op pad geweest naar de Auchan in Lille. Deze keer wilden we ook de markthal van Wazemmes bezoeken. Wazemmes was ooit een dorp buiten de stadsmuren van Lille. Tijdens de 19e eeuw vestigden zich tijdens de industriële revolutie veel fabrieken en in 1858 werd het onderdeel van Lille.

De markthal stamt uit 1869 en is prachtig. De hele hal is gevuld met slagers, bakkers, groentehandelaren, viswinkels met lokale Franse producten maar er zijn ook hoekjes van de hal waar je wat meer exotische producten kan kopen. Drie keer in de week is er buiten nog een markt. We hebben al afgesproken dan een keertje terug te gaan.

Het tweede foody-uitje was richting Koog aan de Zaan waar het foodblogevent “All you need is food” werd gehouden. Dit was een event, georganiseerd door het bureau Kroon op het werk. Er waren lezingen, proeverijen en de mogelijkheid om bij restaurant De vijfde smaak na te tafelen met collega-bloggers. Het diner was erg gezellig en het eten heerlijk. Het begon goed met een umami-amuse. Als hoofdgerecht was er eendenborst met onder andere linzen. Deze combinatie heb ik gelijk opgeslagen in mijn geheugen.

Zelf heb ik de eendenborst licht gerookt en de linzen samen met de uit Lille meegenomen rammenas gestoofd. Rammenas is een wortel met de smaak van radijs en een zwarte schil. Je kan rammenas rauw eten maar dat was voor mij te scherp. Gestoofd is rammenas lekker pittig en dat was erg lekker tussen de linzen. Ik ben nu toch aan het bekijken of ik volgend jaar rammenas in de moestuin kan kweken.

Warm gerookte eendenborst met linzen

2 eendenborsten
olie

3 el sherry
2 el witte wijn
1 1/2 el Japanse sojasaus
1/2 tl gember
1/2 tl Chinese five spices
2 tl honing

250 gram gekookte bruine linzen
1/2 rammenas (of enkele radijsjes of venkel)
1 el zwarte bonensaus
1/2 el oestersaus
scheutje sherry
zout
olie

Doe een eetlepel houtmot in de rookoven en plaats hier het lekbakje op. Besmeer de eendenborsten met wat olie en plaats op het rekje. Zet het vuur aan en doe de deksel tot op een centimeter na dicht. Sluit indien er rook omhoog kringelt. Rook de eendenborsten 5 minuten. Doe de ingrediënten voor de marinade in een pannetje: de sherry, de wijn, sojasaus, gember, Chinese five spices en honing, en verwarm dit op een laag vuur. Laat 5 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat de marinade een beetje afkoelen. Bestrijk de eendenborsten met marinade en laat ze een half uur rusten. Bak dan de eendenborsten nog even kort in de pan: ca. 5 minuten op het velkant en 3 minuten op vleeskant. Pas op voor verbranden omdat er ook honing in de marinade zit.

Snijd voor de linzenstoverij de rammenas of venkel in kleine stukjes en bak deze aan in wat olie. Voeg gekookte linzen toe en verwarm ze mee. Doe op het laatst de bonensaus, oestersaus, sherry en zout naar smaak erbij.

Snijd de eend in plakjes en serveer met de linzen. Dit gerecht kan heel goed als voorgerecht worden geserveerd.

Summary
recipe image
Recipe Name
Warm gerookte eendenborst met linzen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *