Aardappel-uisoep

soep aardappel ui

Ik had deze soep ook aardappelsoep met krokant gebakken uiringen kunnen noemen of gerookte knoflooksoep of gewoon aardappelsoep. Je kijkt naar welke ingrediënten de soep het meest karakteriseren.  Laat je bij deze soep de gebakken uiringen weg dan zal de soep heel anders worden. De gebakken uiringen geven het namelijk een lekker hartige smaak. Een beetje rokerige smaak komt van de gerookte knoflook. Deze knoflook is bij delicatessenzaken te koop maar je kan ook zelf knoflook roken, zie daarvoor deze link. Zie je overigens dat laatste niet zitten, dan kan je nog reepjes gerookt spek toevoegen of een snufje gerookt zout*.

Dan zijn er natuurlijk nog de basisingrediënten aardappel en ui, de bruine uien in de soep en de rode ui gebakken op de soep. Rode ui heeft een iets mildere en iets zoetere smaak dan de bruine ui. We hebben dit jaar voor het eerst rode uien geplant in de moestuin en ik vind het nog steeds heel bijzonder om met een uitje uit eigen tuin te koken. Ze blijven lang goed en mede daarom kon ik ze nog gebruiken in deze lekkere soep. Afijn, voor de naam moest ik een knoop doorhakken en het is dus geworden:

Aardappel-uisoep

500 gram aardappelblokjes
2 bruine uien, gesnipperd
2 teentjes gerookte knoflook, in stukjes
1 liter groentebouillon
1 (rode) ui, in ringen
vers gemalen peper
eetlepel boter
olijfolie
verse peterselie, fijn gesneden

Optioneel: spekblokjes en/of scheutje Madeira

Verwarm de boter op middelhoog vuur in een soeppan en bak hier eerst de gesnipperde uien in, dan de knoflook en de aardappelblokjes. Voeg dan bouillon toe en laat het geheel een kwartier koken. Als de aardappelblokjes gaar zijn, pureer dan de soep met een staafmixer. Maak de soep verder op smaak met vers gemalen peper. Bak in een koekenpan de rode ui in de olijfolie licht krokant. Verdeel de soep over 4 kommen en strooi hier verse peterselie overheen en leg een hoopje gebakken ui in het midden. Lekker met nog een scheutje Madeira.

* Door de bouillon is de soep al vrij zout, dus je kan beter voorzichtig doen met het zout. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Aardappel met ui soep
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *