Kerst eton mess met cranberrysaus

Deze kerst eton mess is gemaakt met laagjes van verkruimelde groene merengue (eiwitschuimpjes), romige mascarpone-yoghurt en lekkere zoetzure cranberrysaus. Het toetje heeft de kerstkleuren en is heel eenvoudig van tevoren al gedeeltelijk klaar te maken. Een dag tot drie dagen van tevoren maak je de eiwitschuimpjes en de cranberrysaus. De schuimpjes doe je in een trommel en de saus in een jampotje in de koelkast. Op de dag zelf vul je na het hoofdgerecht de glaasjes en dan is het genieten.

Ik heb zelf de schuimpjes groen gemaakt met pandan-extract maar je kan het natuurlijk ook met voedselkleurstof kleuren. Pandan smaakt een beetje vanille-achtig dus dat past perfect bij de andere ingrediënten. In principe zou je voor dit toetje de helft van de ingrediënten voor het schuim kunnen gebruiken. Dan moet je ze wel goed gaan bewaken als ze klaar zijn! Overigens zou je er ook mini-pavlova’s van kunnen maken.

Kerst eton mess

4 personen

  • 2 eiwitten
  • 65 gram kristalsuiker
  • 60 gram poedersuiker
  • 5 gram maizena
  • enkele druppels pandanextract of groene voedselkleurstof
  • 200 gram mascarpone
  • 100 gram griekse yoghurt
  • 1 1/2 eetlepel poedersuiker
  • 1 zakje verse cranberry’s 250 gram
  • enkele eetlepels kristalsuiker naar smaak
  • evt. versiering (kerstsprinkels of iets dergelijks)

Maak de kom (van de keukenmachine) en de garde goed vetvrij met een beetje azijn. Doe twee eiwitten in de kom en de kristalsuiker, poedersuiker en maizena. Klop dit en voeg beetje bij beetje van de kleurstof/pandanextract toe tot het mooi groen is en klop verder door tot er pieken komen als je de garde er uit haalt. Maak er schuimpjes van op een met bakpapier bekleedde bakplaat (met een mooi toefje, je gaat er genoeg overhouden om ook bij de koffie te serveren). Bak de schuimpjes 2 uur op 100 C. Laat ze afkoelen. Maak vervolgens (of ondertussen) de cranberrysaus door de cranberry met een deciliter water op te zetten en doe hier suiker naar smaak bij. Begin met 2 eetlepels: je kan altijd nog bijzoeten op het laatst. Een zoetzure smaak is wat hier erg lekker in is want het schuim is al zoet genoeg. Kook in circa 10 minuten de cranberry tot moes. Voeg als het te dik is nog wat water toe. Laat afkoelen. Meng de mascarpone met de yoghurt en anderhalve eetlepel kristalsuiker met een garde tot een gladde massa. Doe in een glas eerst een eetlepel cranberrysaus, daar enkele dessertlepels mascarponeyoghurt en daarover in stukken gebroken schuimpje. Herhaal dit nog 1 a 2 keer en versier het nog eventueel met wat sprinkels, nootjes of iets dergelijks.

Wildpasteitje met cranberrysaus

In de garage lag afgelopen zaterdag alweer de tweede haas binnen dit seizoen. Zondag was een mooie dag om er eens mee aan de slag te gaan: een flinke najaarsstorm met regen hield ons aan huis gekluisterd. De haas ging met kruiden en flink wat Port in de slowcooker. Ik heb de hazenstoof ’s avonds gedeeltelijk ingevroren en een gedeelte bewaard om er de volgende dag een wildpasteitje mee te maken. Ik kreeg bij het maken een feestelijk gevoel en dat is ook terug te zien op de foto. Onbewust heb ik traditionele kerstkleuren gebruikt.

Het wildpasteitje lijkt mij overigens ook een goed begin van het kerstdiner. Na dit pasteitje laat je iedereen eventjes uitbuiken met een drankje en dan weer verder met de dis. Dat wild bij de feestdagen hoort, zie je ook aan alle folders die op dit moment binnenstromen. Hierbij valt op dat in de supermarkten nog wel hazenrug wordt verkocht maar weinig hazenbout. Hazenrug is ongeschikt voor een stoofpot en het zou ook zonde zijn om deze te gebruiken. Hazenrug bak je het liefst net als een biefstukje even kort aan. Hazenbout of hazenstoofvlees is wel te bestellen bij de goede (online) slagers, en te vinden bij de groothandel.  

Ik ga er van uit dat met het onderstaande recept 8 tot 10 pasteitjes kunnen worden gevuld. Als het gezelschap kleiner is, dan zou ik toch aanbevelen onderstaande hoeveelheid te maken en wat overblijft in te vriezen. Je hebt namelijk toch al de tijd genomen om het geheel te stoven en een andere keer is de stoof ook lekker met gekookte aardappelen en rode kool.

Wildpasteitje

8-10 pasteitjes

4 bouten van een haas
2 uien
25 gram boter
3 eetlepels bloem
250 ml bouillon
100 ml Port (Ruby)
1 el mosterd
2 kruidnagels
2 laurierbladeren
6 jeneverbessen
verse peper
verse peterselie
1 bakje champignons

200 gram verse cranberry’s
2 dl water
3 el rietsuiker
scheut Port*

pasteibakjes**

Maak een roux van de boter, bloem en bouillon: smelt daarvoor eerst de boter, roer er dan de bloem doorheen en voeg na even bakken de bouillon en Port toe. Roer dit totdat het een mooie gebonden saus is en voeg dan kruidnagelen, laurier, jeneverbessen, mosterd en peper toe. Indien het vlees al van het bot is gehaald, snij dan het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Bak in een koekenpan de haas even aan en doe daar ook nog de gesnipperde ui bij. Doe dan de saus en het vlees met ui in een sudderpan of de slowcooker. Laat zo’n 6 uur stoven in de slowcooker of 3 uur sudderen op een laag pitje. Indien de bouten in zijn geheel worden gestoofd: neem dan wat ruimer de tijd en bij het stoven op het fornuis kan het zijn dat er af en toe wat vocht bij moet omdat anders de saus te dik wordt. Proef of er nog zout en peper bij moet. Bak op het laatst in een pan de champignons in olie of boter. Voeg deze bij het vlees.

Zet 200 gram verse cranberrys met het water, suiker en Port op het vuur en laat een tijdje koken totdat de besje open zijn geklapt en alleen nog velletjes te zien zijn. Proef nog even of het niet te zuur is, voeg anders nog wat suiker toe. Haal vervolgens van het vuur en zeef de massa. Bij het afkoelen bindt overigens de saus nog iets meer.  Serveer koud of warm, naar wens. 

Verwarm of bak de pasteibakjes af en vul deze met de wildstoof en serveer de cranberrysaus ernaast.

* Naar keuze toe te voegen, kan ook scheut sinaasappelsap toevoegen.
** Kies voor een goede kwaliteit. Het bekendste merk is niet zo heel smakelijk en dat is jammer bij deze hazenstoof. Je kan ze ook zelf maken, zie hiervoor deze link. Leuk project voor de kinderen binnen het gezelschap.

Kwarkbol met cranberry en rozijn

kwarkbol rozijn cranberry

Ik heb er over nagedacht om dit jaar voor het eerst zelf een kerststol te bakken. Ik zou dan spijs maken van de amandelen van onze twee amandelbomen. Dit plan sneuvelde in de drukke dagen voor de kerst. Met zo’n stol en daarnaast de spijs maken zou ik al gauw een paar uur zoet zijn. Gisteren begon het toch een beetje te kriebelen en schoot opeens een recept voor een kwarkbol binnen.

Het is een makkelijk en snel recept: binnen een uur staat er een warme kwarkbol op tafel. Perfect dus voor de kerstochtend zelf. Je hoeft niet te kneden en te laten rijzen. Het is afwegen, wat snijden, even roeren en dan de oven in. Met cranberry’s door het deeg is het ook nog eens een echte kerstbol geworden. De bol is ook erg lekker met hartig beleg en dus ook geschikt om voor canapé ’s te gebruiken. Ik denk zelf dat het met een wildpaté erg goed combineert of met brie. Mijn bijdrage aan de kerstvreugde dit jaar:

Kwarkbol met cranberry en rozijn

250 g kwark
1 el olie
2 eieren
2 el suiker
1 snufje zout
16 gram bakpoeder (1 zakje)
250 g (volkoren) bloem
handje rozijnen
handje verse cranberry’s (=veenbessen)
Om te bestrijken:

3 etl melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Roer kwark, olie, eieren, suiker en zout door elkaar. Meng bloem met het bakpoeder en voeg toe aan het natte deel. Roer even flink door en voeg dan rozijnen en in stukjes gesneden cranberry’s toe. Roer nog even door om ze door het deeg te verdelen. Leg in een ronde bakvorm van ca. 20 cm (mijne was wat groter dus is het brood wat platter geworden) een stuk bakpapier en stort hier het deeg in. Bak in ca. 35 minuten gaar. Bestrijk na een kwartier met wat melk. Check met een prikker of het bolletje goed is: prikker hoort er droog uit te komen.

Tip: wil je het zoeter, bestrooi dan na het bestrijken van de melk er nog wat suiker over het bolletje. Ben je dol op zoet, voeg dan ook nog wat vanillesuiker toe aan het beslag.

Gordon Ramsay’s Beef Wellington

gordon ramsay beef wellington

Gordon Ramsay beweegt zich vloekend en tierend door zijn tv-programma’s. Hells Kitchen, Kitchen Nightmare’s: ik heb mij vaak afgevraagd waarom kandidaten zichzelf opgaven voor deze tv-programma’s. Er was een meer dan grote kans dat je vreselijk werd geschoffeerd door de heer Ramsay. Een terugkomend gerecht in deze afleveringen voor asprirant-koks c.q. restauranthouders was de Beef Wellington. De gepresenteerde Beef Wellingtons waren bijna altijd aanleiding voor wat verbaal vuurwerk.

Laatst zag ik de finale van een Masterchef-wedstrijd waarbij Gordon Ramsay onderdeel van de jury was. Een finalekandidaat had het aangedurfd om een Beef Wellington met een twist te serveren. Gordon Ramsay keek hem indringend aan en vroeg, toch in vriendelijke bewoordingen, hoe hij het in zijn hoofd haalde om juist dit gerecht te kiezen voor de finale. Gordon had zelf namelijk X jaren gedaan over het onder de knie krijgen van dit gerecht. Uiteindelijk viel de finale-Beef Wellington niet tegen, maar was het niet genoeg om Masterchef te winnen.

Nieuwsgierig geworden naar dit gerecht is uiteindelijk de knoop doorgehakt: het moest een keer op tafel komen. In eerste instantie sprak het gerecht ons namelijk niet heel erg aan. Waarom zou je om een van de mooiste en malste stukken vlees een bladerdeegkorst met nog wat vulling kneden. Er is toch doorgezet. De Beef Wellington klaarmaken ging goed. We hebben het gegeten en van genoten. Het was wel erg Brits (lees: zwaar) deze Beef Wellington. Met een digestief is alles nog goed gekomen.

Beef Wellington van Gordon Ramsay

500 gram ossenhaas (aan een stuk)
Engelse mosterd
6 plakjes bladerdeeg
1 doosje kastanjechampignons
2 takjes tijm
zout, peper
1 teentje knoflook
6 plakjes parmaham of andere rauwe ham
1 eierdooier
grof zeezout
olijfolie

Bestrooi de ossenhaas met zout en peper. Bak dan de ossenhaas aan in de hete olijfolie. Haal de ossenhaas uit de pan en besmeer gelijk met Engelse mosterd. Ga dan verder met het champignonmengsel: hak de hoedjes van de kastanjechampignons, de knoflook, zout, peper en tijmblaadjes zeer fijn met een foodprocessor of met de hand. Bak dit in een pan tot het vocht van de kastanjechampignons is verdampt. Span dan huishoudfolie over een snijplank en leg hier de plakjes ham verticaal   en dakpansgewijs over elkaar. Bestrooi met peper. Verdeel dan het champignonmengsel over de ham, met dien verstande dat er boven en onder een strookje van 2 centimeter onbedekt blijft. Leg dan de ossenhaas horizontaal in het midden van de ham met champignonmengsel. Til het folie aan de onderkant op en vouw de ham over de ossenhaas. Rol dan verder af door totdat de ossenhaas als een pakketje is bedekt door de ham met champignonmengsel. Pak de zijkanten goed in en maak een soort toffee van de folie en draai zo het folie goed aan zodat je een egaal pakketje hebt. Leg dit in de koelkast 15 minuten te rusten. Rol dan het bladerdeeg in een rechthoekig lap zodat je daarmee de ossenhaas kan bedekken. Maak hier weer met behulp van folie, zoals hierboven, een pakketje van. Zorg dat alle naden goed weggewerkt zijn. Laat weer een kwartier opstijven in de koelkast. Bestrijk de bovenkant met eigeel en strooi hier grof zeezout over. Zet dan 35 minuten in de oven op 200 C. voor een rose met kern rode binnenkant. Haal de Beef Wellington uit de oven en laat nog 10 minuten rusten voor het beste resultaat.

Tip: google op Gordon Ramsay, Beef Wellington en Youtube voor een instructievideo.