Oesters met cognac en dragon

oesters cognac

De Oosterschelde is een natuurpark. Dit betekent dat er niet overal langs de Oosterschelde oesters en andere schelpdieren mogen worden geraapt. Enkele gebieden waar vogels rust nodig hebben zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Dit wordt op borden aangegeven. Er zijn echter nog genoeg plekjes waar je wel oesters mag rapen*. Je mag overigens niet meer dan 10 kg/per persoon/per dag aan oesters, krukels en mosselen rapen**. Hou wel rekening met het getij. Alleen bij laag water vallen de strandjes en stenen droog waardoor je erbij kan. Er zijn diverse online-getijdentabellen om dit na te gaan.

Vorig weekend was het mooi lenteweer, reden voor ons om weer eens naar een Oosterscheldestrandje te gaan. Het was laagtij dus dan is het interessant om ook nog even te kijken of er nog oesters liggen tussen de stenen. Al gauw lagen er acht klaar om mee naar huis te nemen. Toen ik deze oesters ging openmaken zag ik bij één van de oesters iets raars. Het bleek een heel klein pareltje te zijn, van circa. 4 mm doorsnede. Ik heb gelijk foto’s genomen en op internet gekeken. Er blijkt af en toe een pareltje te worden gevonden in Zeeland. De pareltjes hebben geen waarde maar het is wel heel bijzonder.

Bijzonder was ook deze bereiding van de rest van de oesters. Ik ga ze zeker nog een keertje zo klaar maken.

Oesters met cognac en dragon

16 oesters
45 gram boter
1 lente-ui
verse peper
1 el cognac
1 tl verse dragon (1/2 tl gedroogde)
gruyère-kaas
zout om de schelp in vast te leggen

Smelt de boter op een zacht vuurtje. Voeg daar de cognac, verse dragon, fijn gesneden lente-ui en wat vers gemalen peper aan toe. Vul een ovenschaal met een laagje zout. Breek de oesters open (met bolle kant naar beneden) en haal de oester even los van de schelp. Leg de onderste helft met de oester in de schaal. Rasp de gruyère-kaas. Lepel het botermengsel over de oesters en bestrooi ze met gruyère-kaas. Verhit de grill in de oven en zet ze ca. 4 minuten er onder tot de kaas lichtbruin begint te kleuren.

* Je mag natuurlijk ook niet rapen van de percelen van de oester- en mossel kwekers. De percelen zijn herkenbaar aan de stokken.
** Via deze link waar je op moet letten bij het oesters rapen

Bron: http://www.saltmagazine.com.au/ en http://www.np-oosterschelde.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Oesters met cognac en dragon
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *