Courgettecake met limoen en yoghurt

Dit moestuinseizoen had ik al courgetteplanten geplant met leuke donker- en lichtgroen gestreepte courgettes en een plant met gele kalebasvormige, toen de moestuinbuurman nog twee plantjes gewone doneerde. Dat betekent veeeeel courgettes. Natuurlijk zie ik er af en toe ook eentje over het hoofd en dan kom je opeens een joekel van een courgette tegen. Want wat groeien die courgettes snel. Van die hele grote kan je eigenlijk alleen nog maar soep maken.

Courgette is een veelzijdige groente maar toch heb ik tot nu toe alleen hartige recepten op het blog gezet. Bakken met courgette trok mij eigenlijk nooit zo aan. Sinds enkele weken echter zet ik regelmatig ’s ochtend een courgettecake in de oven want het is verrassend lekker (en een beetje gezond want groente…). Deze versie is tot nu toe het lekkerst dus hierbij deel ik het recept. Het deeg lijkt een beetje op koekjesdeeg totdat de courgette er bij gaat en het resultaat is een lekkere lichte cake.

Courgettecake met limoen en yoghurt

  • 210 gram bloem
  • kleine tl baking soda
  • kleine tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 100 gram suiker
  • (kneep agavesiroop/honing/sucron siroop)
  • 180 gram geraspte courgette (niet zaadlijsten) = circa 1 middelgrote courgette
  • 60 milliliter zonnebloem olie
  • 1 ei
  • 50 milliliter yoghurt
  • sap van 1 limoen
  • Rasp van 1 limoen
  • (poedersuiker)

Verwarm de oven voor op 180 C. Meng de droge ingrediënten door elkaar: de bloem met de baking soda, bakpoeder, zout en suiker. Roer hierna de natte ingrediënten er door behalve de geraspte courgette. Doe je geen glazuur op de cake, dan kan je de cake nog iets zoeter maken met wat siroop of honing. Knijp de courgette een beetje uit en voeg deze op het laatst toe. Meng de geraspte courgette met enkele slagen door het deeg. Verdeel dit over een ingevette vorm: een standaard cakevorm of een Zeeuwse knopvorm. Bak het in 45 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen. Voor nog een glazuur over de cake: meng poedersuiker met enkele druppel water of yoghurt tot het net vloeibaar is, daarna limoenrasp er door en verdeel dit over de afgekoelde cake.

cake met Citroenmelisse & tijm

cake citroenmelisse tijm

De citroenmelisse is zich aan het verspreiden door de hele tuin. Het liefst vestigt de melisse zich bij de rozenstruiken. Tegenwoordig zie ik al plukken citroenmelisse op 6 meter afstand van de struik. Bij het schoffelen komt er regelmatig een lekkere citroengeur je tegemoet, dan heb je weer een nieuw plukje citroenmelisse te pakken. Ik heb dus genoeg citroenmelisse om er lekker mee te koken. Je kunt er limonade en ijsjes mee maken, maar het is ook erg lekker in sausjes (bij vis).

Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. De Romeinen introduceerden de plant in West-Europa waar hij als kruid in de kloostertuinen werd gekweekt. In het Grieks betekent ‘melissa’ honingbij; bijen zijn dan ook dol op de bloemen van citroenmelisse. Er worden medicinale krachten aan toegekend: het zou goed voor de spijsvertering zijn, het heeft een ontspannende werking en het wordt gebruikt bij aromatherapie om depressies te verminderen. Volksgeloof zegt dat je weer jonger wordt als je iedere ochtend wat van het kruid tot je neemt.

De citroenmelisse en een snufje tijm geven deze cake een licht kruidig citrussmaakje mee. De citroenmelisse geeft ook na een paar dagen nog mooie frisgroene spikkeltjes in de cake. De beste test: de kinderen vonden de cake ook lekker!

Citroenmelisse & tijmcake


225 gram bloem
2 tl bakpoeder
1/4 tl zout
1,5 dl volle melk
2 el gesnipperde citroenmelisseblaadjes
1 tl tijmblaadjes
125 gram zachte roomboter
125 gram suiker
2 eieren
1 tl citroenrasp

Verwarm de oven voor op 175 C. 
Meng de bloem met bakpoeder en zout. Doe de melk in een pannetje en voeg de citroenmelisse en tijm toe. Breng zachtjes aan de kook en zet dan het vuur uit. Laat de kruidenmelk afkoelen. Klop met mixer de suiker met de boter tot een luchtig geheel. Voeg de 2 eieren toe en citroenrasp en klop nog even door. Meng de bloem en kruidenmelk erdoor met een lepel. Doe het cakebeslag in een vorm van ca. 20 centimeter doorsnede. De cake is gaar in ca. 40 minuten op 175 C.

Zeeuwse knop recept: griesmeelcake

griesmeelcake zeeuwse knop

De hieronder aangegeven hoeveelheden zijn precies goed voor het Zeeuwse knopbakblik. Om een idee te geven: het bakblik heeft een doorsnede van 20 centimeter en een hoogte van 5,5 centimeter.

Het basisrecept komt van het blog Safrana Argana. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor het Zeeuwse knopbakblik. Een andere aanpassing is dat ik de cake niet met siroop heb overgoten want ik had het vermoeden dat ik het dan te zoet zou gaan vinden. In plaats daarvan heb ik de cake met wat poedersuiker bestrooid. Volgende keer ga ik toch de siroop proberen want ik ben wel nieuwsgierig hoe dat smaakt.

En dan moet er weer griesmeel worden gekocht want de cake moet echt daarna nog een keer worden gemaakt maar dan met vruchtenjamvulling, en daarna nog een keer met rozenwater. Het is duidelijk, dit is een succesrecept.

Griesmeelcake

Nodig: klein maatbekertje/koffiemok

2 eieren
110 ml suiker
110 ml olie
110 ml yoghurt
110 ml griesmeel
220 ml bloem
10 gram bakpoeder (1/2 zakje)

Pak een maatbekertje en meet de hoeveelheden telkens met hetzelfde maatbekertje. Alles tot het streepje 110 ml, behalve de bloem. Daarvan is de dubbele hoeveelheid nodig. Je kunt hetzelfde doen met een koffiemok, deze telkens tot de helft vullen (en de bloem een hele mok).

Verwarm de oven voor op 180 C (beter niet op heteluchtstand maar op onder-en bovenwarmte)

Klop de eieren los met de suiker. Voeg de olie en yoghurt toe. Roer de  griesmeel erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder erboven en klop dit door de rest heen. Doe de massa in een goed ingevet bakblik en zet deze in het midden van de oven.

Kijk na een half uur of de cake gaar is door met een satehstokje in de cake te prikken. Komt het stokje er droog uit, dan is de cake gaar. Bij mij was dat na 35 minuten.

Bestrooi met poedersuiker of maak de cake mooi met glazuur of maak een suikersiroop (inkoken van 110 ml suiker, 80 ml water en 2 el citroen) en giet dat over de nog warme cake.

Citroen & olijfoliecake

citroencake olijfolie zeeuwse knop

Bijzonder lekker voor citroenliefhebbers. Het is een cake zonder boter. Er gaat overigens niet veel olijfolie in deze cake, zo’n twee eetlepels. Het is dus geen vervanging voor de doorgaans in cakerecepten gebruikte boter. De cake smaakt heerlijk mediterraans.

De Zeeuwse knop bakvorm heb ik sinds gisteren. Het is op dit moment een beetje een hype in Zeeland. Je kunt al zeepjes, bonbons en diverse soorten kaas in de vorm van een Zeeuwse knop kopen. En dus bakvormen, zowel brood- als cakevormen. En cakemixen, speciaal voor deze vorm. Ik heb geen cakemix meegenomen maar eerst eens even op de site gekeken van www.zeeuwseknop.nl om gevoel te krijgen voor de hoeveelheden. Daarna deze citroencake gemaakt. De cake kan natuurlijk ook een gewone cakevorm worden gemaakt (ca 26 bij 11 cm).

Citroen & olijfoliecake

250 gram bloem
1 el bakpoeder
2 tl zout
200 gram suiker
2 eieren
1/4 ltr. melk
2 eetlepels olijfolie (of andere plantaardige olie)
1 biologische citroen

Zeef de bloem, bakpoeder, zout en de suiker in een grote kom.Voeg de rasp van de citroen toe.  Vet de cakevorm in en verwarm de oven voor op 180 graden. Klop in een andere kom de eieren los met de melk en de olie. Schep dit mengsel door het bloemmengsel. Doe het beslag in de ingevette cakevorm en zet 50 tot 60 min. in de oven. (Heteluchtoven ong. 45 min.) Laat de cake buiten de oven een paar minuten in de vorm rusten, daarna  kan je hem uit de vorm halen en als hij helemaal is afgekoeld pas aansnijden.