koekjes met salie, gember en citroen

saliekoekjes

De salie doet het goed in de kruidenbak. Zo goed zelfs, dat ik een deel ga verwijderen. De blaadjes vries ik in voor de winterperiode. Daarnaast ga ik het de komende tijd eens wat meer gebruiken in de keuken. Salie smaakt in veel gerechten goed dus dat zal geen probleem zijn. Wat ik nog niet eerder heb geprobeerd is de salie te gebruiken in zoetigheden maar ik kan nu alvast verklappen dat deze saliekoekjes geweldig lekker zijn. Zelfs zoon van 6, de kieskeurigste hier thuis, vindt de koekjes super.

Aan salie wordt geneeskracht toegeschreven en het schijnt goed voor de hersenen, tanden, zenuwen etc te zijn. Het is een echt power-kruid dus. Hier nog wat andere ideeën voor het gebruik van salie:

* Saliestroop (in toetjes): Verwarm in een steelpan 400 g suiker met 500 ml water en leg nadat de suiker is opgelost er een bosje salie in. Laat de salie op laag vuur zo’n 15-20 minuten in de suikersiroop trekken. Laat de salie in de siroop afkoelen. Schenk de suikersiroop door een zeef in een schoon flesje en bewaar op kamertemperatuur.
*  Saliemelk (voor een goede nachtrust): 5 salieblaadjes in 1 liter melk laten koken. De drank zoet maken met honing. De melk zeven zodat de salie blaadjes worden verwijderd.
* Bij peulvruchten: lekker mee laten stoven met bijvoorbeeld witte bonen
* Salieboter: verwarm boter in een pan en bak hier op zacht vuur enkele blaadjes salie in. Klassiek met gnocchi.

Saliekoekjes met gember en citroen

250 gram bloem
125 gram boter
100 gram kristalsuiker
1 ei
2 tl verse gember, geraspt of 1/2 tl gemberpoeder
4 tl zeer fijngesneden salieblaadjes
2 tl citroenrasp
1 tl bakpoeder*
snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 C (180 bij hetelucht)
Meng de bloem met de bakpoeder, boter, de kristalsuiker, het ei en een snufje zout. Kneed alles goed door elkaar. Voeg dan de gember, citroenschil en salie toe en kneed dit er goed door. Rol uit tot een lap van 2 mm dik en steek hier rondjes uit met een deegsteker of met de bovenkant van een glas. Leg de rondjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak in ca. 12 minuten licht goudbruin. Laat afkoelen voor gebruik.

Naar een recept van www.food.com

Summary
recipe image
Recipe Name
koekjes met salie gember en citroen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *