Pittige appelchutney

pittige appelchutney

Sinds een paar jaar maak ik zelf chutney. Ik heb daardoor op dat gebied al een paar lessen geleerd. De eerste les is voor mij dat ik niet meer dan 2 potten chutney per jaar moet maken want meer gaat niet op. Ik heb ook ervaren dat ik kaneel niet lekker vind in de chutney en rozijnen ook niet. Daarnaast kan je het best van een wat steviger fruit chutney maken: bij zacht fruit, zoals pruimen, wordt de chutney al gauw een dunne pap. 

Dit jaar heb ik de chutney van appels gemaakt. Deze appeltjes waren geplukt uit een overwoekerde boomgaard bij ons in de buurt. Het zijn kleine appeltjes en nog het meest geschikt om mee te gaan bakken en dergelijke. Ik heb gekozen voor een combinatie van twee recepten. Van het ene recept (Jamie Oliver’s) heb ik de verhouding suiker en azijn overgenomen, van de andere de kruiden (zomaarwat.eu). Je hoort chutney een paar weken in een dichte pot te bewaren voordat je het gaat gebruiken. Ik heb natuurlijk even geproefd voordat alles in potten ging en het was nu al bijzonder lekker!

Een paar ideeën voor wat kan je met deze chutney kan doen:

Dipsaus voor papadums: een Indiase klassieker
Tosti brie & chutney: meerdere keren op internet gezien
Bij een kaasplankje
Bij kalkoen- of varkensvlees: geeft wat neutraal smakende vleessoorten een oppepper

Pittige appelchutney

2 kleine potten:

325 gram friszure appelsstukjes
1 kleine ui
1/2 chilipeper*
130 gram kristalsuiker
1/4 tl piment
3 kruidnagelen
1/2 tl zout
2 cm verse gemberwortel, geraspt (= 1 tl met kop)
1/4 tl kurkuma
155 ml ciderazijn

Schil de appelen, verwijder klokhuis en snij in kleine stukjes totdat je 325 gram aan blokjes hebt. Snipper een uitje heel fijn. Verwijder zaadlijst en snij peper in kleine stukjes. Doe dit bij de appelblokjes en voeg azijn, suiker en kruiden toe. Breng het geheel aan de kook, draai daarna het vuur lager en laat het met de deksel op de pan een half uurtje pruttelen tot je een dikke massa hebt gekregen. Verwijder de kruidnagelen en doe de hete chutney in goed schoongemaakte potten en sluit direkt af. Zet omgekeerd op een doek. Zet ze weer rechtop nadat ze zijn afgekoeld. Bewaar minimaal een week op een koele plaats voor gebruik.

* afhankelijk van de soort en grootte van de peper

Summary
recipe image
Recipe Name
Pittige appelchutney
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Pittige appelchutney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *