Hartige poffert met gerookte spekjes, ui en courgette

Ik dacht dat ik een leuke puddingvorm op de kop had getikt. Ik vond hem in de koopjeshoek bij de Intratuin. Het aparte aan de vorm was dat er nog een deksel op zat met een ringetje. Thuis ging ik eens even kijken waar die deksel voor zou kunnen dienen. Toen bleek dat ik een poffertvorm had gekocht. Een poffert is een Gronings broodachtig boerengerecht. In andere delen van het land heet het ook wel ketelkoek of broeder. In een poffert gaan meestal krenten en rozijnen, melk en eieren. Het beslag lijkt een beetje op pannenkoekbeslag maar moet wel rijzen.

Al verder zoekend, zag ik op het internet ook hartige varianten. Natuurlijk had ik weer wat courgette’s liggen en een berg uien uit de moestuin. Samen met huttenkase die over tijd dreigde te gaan, zag ik daar wel een smakelijke hartige poffert in. Het was een succes deze hartige poffert. De volgende dag heb ik het restant nog in plakken opgebakken in de pan. Dat was zo mogelijk nog lekkerder. Ideaal voor het verwerken van wat restanten want met het basisdeeg kan je veel kanten op. Deze versie in ieder geval van harte aanbevolen:

Hartige poffert met spekjes, courgette en ui

Ingrediënten voor een kleine poffertpan:

250 gr zelfrijzend bakmeel (of zoveel bloem plus 1 tl bakpoeder)
200 gram huttenkase*
125  ml melk*
2 eieren
beetje zout
1 kleine courgette of een halve, zonder zaadlijst
125 gr gerookte spekblokjes
klein uitje
teentje knoflook
peper naar smaak
50 gr geraspte kaas*
Verse peper

Zet een pannetje op laag vuur, en bak de spekjes bruin. Snij de ui, knoflook en courgette fijn. Bak de ui, knoflook en courgette ook nog even mee. Kook water in de waterkoker.
Meng de bloem met de huttenkase, melk, zout en de eieren tot een glad beslag.
Beboter de poffertpan met een dun laagje boter en bestrooi eventueel met een beetje paneermeel. Zo voorkom je dat alles in het pannetje blijft plakken.
Het paneermeel veeg je zo van de poffert af als hij klaar is.
Vervolgens voeg je de spekjes, uitjes met knoflook, (peper)  en de geraspte kaas aan het beslag toe. Voorzichtig mengen.
Giet het beslag in de poffertpan, deksel op de poffertpan dicht maken, zet de poffert in een ruime pan en giet het kokend water tot ongeveer een centimeter onder de deksel van de poffertpan. Doe dan nog een deksel op de grote pan en zet het op een zacht vuur.  Zonder de deksel verdampt het water, en zal de poffert niet gaar worden. Dan rustig 2 uur laten pruttelen. Hangt een beetje van de grootte af.

  • basisbeslag bevat: 250 ml melk en 100 gram kaas. Dit heb ik dus vervangen door huttenkase, melk en kaas.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Hartige poffert met courgette en spekjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *