Cottage Pie : een Engelse gehaktschotel met een dakje van aardappelpuree

Afgelopen september was er een boerenmarkt in de buurt. Op deze markt stond een marktkraam met vleesprodukten. Er werd ons uitgelegd dat er op inschrijving vlees van Herefordrunderen kon worden gekocht. Het vlees is biologisch en de runderen hebben een runderwaardig leven gehad op de Bevelandse weiden.  Na eerst een stukje vlees te hebben meegenomen voor ’s avonds thuis, hebben we gelijk de maandag ingeschreven voor een vleespakket.

Vandaag heb ik uit het pakket het rundergehakt gehaald en een lekkere Cottage Pie gemaakt. Hoewel ik een enorme anglofiel ben, heb ik vorig jaar pas voor het eerst een Cottage Pie op tafel gezet. Ik had eigenlijk een vrij simpele gehaktovenschotel verwacht te proeven, maar het is echt een heel bijzondere schotel. Volgens mij zit dat in de combinatie van de tijm, rozemarijn en worcestershiresaus in de gehaktsaus. Worcestershiresaus alleen al, is een bijzondere saus. Al eens op de ingrediëntenlijst gekeken van de worcestershiresaus ? Iemand moet lang geleden bedacht hebben  moutazijn, gerst, melasse, suiker, ui, zout, tamarinde, ansjovis, knoflook, citroenolie en diverse specerijen bij elkaar te gooien voor deze bijzondere saus. Geweldig. Er wordt nog wel eens neergekeken op de Britse keuken maar uit deze keuken komen toch enkele geweldige sausen. En dus dit gerecht.

Cottage Pie

900 gr bloemige aardappelen
cottage pie2 dl melk
1 ui fijngesnipperd
3 wortelen, in kleine blokjes
1 beker verse of diepvries erwtjes
500 gram rundergehakt
2,5 dl runderbouillon
1 el geconcentreerde tomatenpuree (of 3 el tomatenketchup)
1 el bloem
2 el boter
2 el olijfolie
1 tijmtakje
2 laurierblaadjes
1 tl gedroogde rozemarijn
Worcestershiresaus
versgeraspte nootmuskaat
versgemalen zwarte peper en zeezout

Kook de aardappelen gaar, voeg melk en boter toe en pureer de aardappelen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verhit de olie in een pan en fruit er de ui en eventueel een fijngehakt knoflookteentje. Voeg wortel toe en stoof deze een paar minuten mee. Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Roer de bloem door het mengsel en bak ze even mee.
Voeg bouillon, tomatenpuree, een scheutje worcestersaus, rozemarijn, tijmtakje en laurier toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat alles op een zacht vuurtje en zonder deksel 30 minuten sudderen. Voeg een paar minuten voor het einde nog een bekertjes erwtjes toe. Het eindresultaat mag niet te dun zijn, desnoods indikken met een sausbinder.Verwijder het takje tijm en laurier en giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Bedek het mengsel met de aardappelpuree en strijk de bovenkant glad. Leg klontjes boter op de aardappelpuree of bestrijk met olie.

Plaats in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven en bak de pie gedurende 20 à 30 minuten. De laatste minuut eventueel nog even grillen tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft gevormd.

Summary
recipe image
Recipe Name
cottage pie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *