Zeeuwse rijsttafel

Ofwel hoe pesto weer eens heel anders wordt gebruikt.

Aan het eind van de zomer had ik van mijn lieve achterbuurvrouw een grote zak verse basilicum gekregen, uit de moestuin. Het rare was dat in de achtertuin van mijn achterburen en in mijn achtertuin (toch op het zuiden gelegen) de basilicum maar niet wilde groeien. Een paar honderd meter verderop dus weer wel en dan ook gelijk heel uitbundig. Een deel van deze basilicum heb ik gewassen, gedroogd en in kleine stukjes gesneden ingevroren. Van een ander deel heb ik pesto gemaakt en ingevroren.

Bij het gebruik van pesto, denk je meestal aan italiaanse gerechten als pasta pesto, of een lekker broodje met mozzerella, tomaat en pesto. Pesto vormt echter ook een belangrijk onderdeel van de kruiding bij de Zeeuwse rijsttafel. Hierbij worden de speklappen met pesto, mosterd, kerrie, tijm en rozemarijn gekruid. Als je ze zo een keer heb geproefd, wil je ze nooit meer anders. 

Het gerecht komt uit de wereld van de  Koninklijke Marine en werd op de donderdag geserveerd. Onderstaand recept voor een Zeeuwse rijsttafel is nog maar slechts de basis. Het werd ook vaak aangevuld met sla, tomaat en komkommer. Bij deze maaltijd waren ook seizoensgebonden artikelen belangrijk, zoals stamppot, zuurkool met worst of oranje rats (hutspot).

Volgens een artikel in het NRC is het gerecht ingevoerd door de Vlissingse admiraal De Ruyter, vandaar waarschijnlijk de term Zeeuwse rijsttafel. Het is echt vreselijk machtig maar wel leuk om een keer klaar te maken, bij een familiebijeenkomst bijvoorbeeld.

zeeuwse rijsttafel

Zeeuwse rijsttafel

Ingredienten zeeuwe rijsttafel

1 kilo aardappelen
1/2  pak rijst
1 blik kapucijners
1 blik bruine bonen
4 speklappen
kaantjes ( uitgebakken 5 ons rugspekblokjes)
1 pot piccalilly
1 pot amsterdamse uien
1 pot augurken
4 grote uien
sambal

Voor het kruiden van de speklappen:
mosterd
pesto
tijm
rozemarijn
kerrie

Als je de kaantjes zelf maakt, begin je met het uitbakken van de spekblokjes op een laag vuurtje totdat ze donkerbruin zijn. Daarna de speklappen insmeren met mosterd en pesto en bestrooien met tijm, rozemarijn en kerrie. Aardappels schillen en aan de kook brengen. Rijst opzetten en gaar koken. Nu de uien in ringen snijden. Hierna kunnen de speklappen worden gebakken in een beetje olie of boter. Tijdens het bakken kunnen de bonen en capucijners warm worden gemaakt. Als de speklappen goed zijn, kunnen de in ringen gesneden uien in het bakvet worden gebakken, met een beetje kerriepoeder. Uien uit het bakvet halen en een jus maken van het achtergebleven vet. Nu kan alles op tafel worden gezet met de piccalilly, amsterdamse uitjes, augurken en sambal.

Tip:

Vind je de speklapjes iets te machtig: op dezelfde manier gekruide varkensfiletlapjes zijn ook geweldig lekker.
Ook een schaaltje zelf gemaakte appelmoes is hier heerlijk bij.

Summary
recipe image
Recipe Name
zeeuwse rijsttafel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *