Pasta kip aubergine en rode pesto

Je kan veel met een beetje moeite maar zelf rode pesto maken lijkt mij een hele klus. Er gaan zongedroogde tomaten in (kan eventueel met ovengedroogde), twee soorten kaas, pijnboompitten etc. Ik pak gewoon een potje, ook omdat ik het niet veel op tafel zet. Met een potje rode pesto heb je gelijk een hele lekkere pastasaus. Koud is deze pasta trouwens ook lekker, als pastasalade. Een lekker mediterraans bordje eten op een doordeweekse dag.

Ik ben zelf al weer begonnen met het kweken van aubergines en paprika’s. Helaas zijn de bloemetjes (waar de aubergine zich gaat vormen) ertot nu toe afgevallen. De paprikaplant heeft momenteel de grootte van een hand maar is wel weer druk bezig om paprika’s te produceren. We zijn nog aan het begin van het groeiseizoen dus het wordt afwachten wat dit jaar gaat opleveren. Duidelijk is wel dat het jaar zeer droog begint en dat betekent elke avond toch even richting moestuin water geven.

In dit gerecht kon ik nog wel de gedroogde peperoogst van vorig jaar in kwijt. De chilivlokken geven het gerecht een beetje pit maar laat ze gerust weg als je daar geen zin in hebt.

Pasta met kip, aubergine en rode pesto

  • 300 gram penne
  • 400 gram kipfilet
  • 1 potje rode pesto (gedroogde tomaat)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 aubergine
  • 1 paprika
  • 1 bol mozzarella
  • verse basilicum
  • gedroogde rode pepervlokken
  • zout, peper
  • olijfolie

Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Doe wat olijfolie in de pan en verwarm dit. Bak de kipfilet aan en voeg dan de gesnipperde ui en paprika toe. Bak dit even mee en voeg de aubergine in blokjes toe. Bak ook de tomatenpuree even mee en voeg dan een scheut water toe. Roer de aanbaksels van de bodem en laat even pruttelen. Doe de inhoud van het potje rode pesto er bij en de rode peper naar smaak. Deksel op de pan en een kwartier laten stoven. Kook ondertussen de pasta gaar en snijd de mozzarella en basilicum fijn. Dien alles op.

Kruiden- of pestostokbrood zonder te kneden (no knead)

pestostokbrood
Daslook-pestostokbroodje

Dit is de tweede keer dat ik met “no knead” deeg aan de slag ga. Eerder had ik al Stecca’s gemaakt, een soort belegde platte stokbroodjes. Een algemene klacht is dat het deeg van “no knead”-brood erg dun en kliederig is. Er valt niet veel mee te vormen. Nu zag ik het onderstaande recept, met veel minder water dan bij de andere “no knead”-broodrecepten en het resultaat zag er ook veel luchtiger uit.

Tijd voor een nieuwe poging. Dit keer een kruidenstokbrood en een (daslook-) pestostokbrood gemaakt. Je rolt dan een dunne lap van het deeg, bestrijkt het met pesto of bestooit het met kruiden en rolt het deeg op zoals bij een Zwitserse cakerol.  Het was dit keer ook een plakkerig deeg maar niet zo slap. Je bent er wel in totaal zo’n 3 uur zoet mee. Vooral het eerste uur is redelijk arbeidsintensief want je moet in het begin wel een paar keer het deeg roeren. Ideaal voor als je een keertje thuis werkt of een zondagmiddag.

Het resultaat blijft overigens een wel wat steviger brood dan brood van kneeddeeg.

Kruiden- of pestostokbroodjes (2 stuks)

1/2 pakje droge gist (Oetker)
180 ml water
1/2 el suiker
1/2 el olie
270 gram bloem
1 tl zout

3 el verse tuinkruiden (bv. bieslook, peterselie, basilicum, marjoraan) per broodje
1 el pesto per broodje

Doe in een grote kom, het lauw-warme water. Dit water moet niet zo heet zijn dat je jouw hand er niet in kan steken maar ook weer niet te koud omdat anders de gist niet gaat werken. Het moet aangenaam warm voelen aan de huid. Voeg het gist toe en laat het al roerend oplossen in het water. Voeg dan de suiker toe en roer, vervolgens de olie en weer roeren.

Laat dan het mengsel 15 minuten met rust: als het goed is gaat het bubbelen en iets omhoog komen.

Voeg dan het meel en het zout toe en roer alles goed door. Zet de kom met een theedoek erover op een warme plek. Zet de keukenwekker op 10 minuten en roer na die 10 minuten het deeg een keer door. Herhaal dit vier keer.

Kruidenstokbroodje in de maak

Bebloem het werkvlak goed en deel het deeg in twee-en. Laat het deeg nog 10 minuten rusten. Rol dan het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca 1 cm hoog. Voor het kruidenbrood, strooi de tuinkruiden over de lap deeg of bestrijk het licht met de pesto.

Rol de langste kant van het deeg naar binnen net zoals een jamcake-rol tot je een mooie lange rol hebt. Plaats deze rol met de naad naar de onderkant op de bekleedde bakplaat (het liefste een diepe bakplaat). Herhaal dit met het andere stuk deeg. Snij net zoals bij Frans stokbrood wat schuine strepen in het deeg.

Bedek het stokbrood met folie of een theedoek. Laat het deeg vervolgens rijzen op een warme plek, zo’n 1 1/2 uur.

Pas op: het is een heel plakkerig deeg! Ik heb zelf een stokbroodje verknalt omdat het cellofaan waarmee ik het stokbroodje had bedekt aan het stokbroodje bleef kleven toen ik het er af wilde halen.

Bak de stokbroodjes in zo’n 20 minuten op 180 C. Het broodje moet hol klinken als je er op tikt. Strijk er naar wens nog wat olie of boter over na het bakken.

Naar een recept van: www.howmomditit.com

Daslookpesto

daslookpesto

Natuurlijk  kun je van bijna alle kruiden een pesto draaien. Maar daslookpesto is wel heel bijzonder. Zo ongeveer lekker bij alles. Vanavond gegeten met gegrild vlees en aardappelpuree. Vanmiddag een andere (grovere) variant gegeten met brood en schelpdieren.

In de tijd dat ik nog in Nijmegen woonde ging ik wel eens boodschappen doen in het Duitse Kleve. Daar hadden ze potjes Barlauch, gedroogde vlokjes daslook. In Duitsland doen ze veel met daslook. Ik heb ook toetjes gezien met een likeur van daslook. Dit jaar heb ik daslook-zaadjes gekocht voor een beschutte hoek van de tuin. Over enkele jaren kan ik hopelijk ook met daslook aan de slag in de keuken. Deze pesto is met gekregen stengels daslook. Super, want sinds de verhuizing uit Nijmegen hebben we geen daslook meer gegeten. Ik heb er een echte plaatselijke pesto van gemaakt van eigen oogst geroosterde amandelen en wat zeeslavlokken. Dat laatste geeft het een beetje ziltige smaak. Een snufje zeezout kan natuurlijk ook.

Daslookpesto

1 bekertje daslookpesto:

7 stengels daslook (de blaadjes)
2 el geraspte kaas
10 geroosterde amandelen of handje andere noten
3 a 4 el olijfolie
2 teentjes knoflook
zout, peper
snufje zeeslavlokken (optioneel)

Was de daslook en doe in een blender. Voeg 3 el olijfolie toe. Mix het tot een gladde massa. Voeg kaas toe, gepelde teentjes knoflook en geroosterde amandelen (amandelen ontdoen van bruin velletje dmv even in kokend water te dompelen en te pellen, dan roosteren in een steelpan zonder olie). Mix het en kijk of er genoeg olie is toegevoegd. Voeg evt meer olie toe en zout en peper.

Witte bonen-pestodip

witte bonen pesto

Hierbij de beloofde ‘witte bonen met boerenkoolpestodip”.  In plaats van de boerenkoolpesto kun je elke andere pesto gebruiken. Het rare is dat deze dip mij doet denken aan de korianderlimoen-hoemoes uit de winkel. Het lijkt door het gebruik van de witte bonen ook erg op hoemoes.

Ik heb het recept iets aangepast. Voorgeschreven was het gebruik van 75 ml olijfolie. Omdat er al best veel olijfolie in de pesto zit, heb ik maar 2 eetlepels olie gebruikt. De balsamico-azijn en de citroen zorgen voor een goede balans tussen de verschillende smaken. Ik had het niet zo verwacht, maar het is wat mij betreft een blijvertje.

Witte bonen-pesto dip

2 kopjes gekookte witte bonen, uitgelekt
2 volle eetlepels (boerenkool-)pesto
2 theelepeltjes citroensap
2 theelepeltjes balsamico-azijn
2 eetlepels olijfolie
peper, zout.

Doe de ingredienten, behalve het citroensap en de balsamico-azijn in een keukenmachine en draai hier een pasta van. Voeg lepeltje voor lepeltje citroen en balsamico-azijn toe, totdat het voor je gevoel zuur genoeg is. Breng het geheel verder op smaak met een snufje zout en peper.

pesto van boerenkool

boerenkoolpesto

Ik val op aparte recepten met rare kleuren. Op een Amerikaanse blogsite kwam ik het recept tegen van een “witte bonen met boerenkoolpesto-dip”, een dip met een heftig groene kleur. Ik heb het recept gelijk opgeslagen. 

Ik moet bekennen, ik heb wel getwijfeld of het een goed idee was om de boerenkoolpesto-dip te gaan maken. Zou het niet zonde zijn van de walnoten en de kaas om hier aan te beginnen. Maar het betoog van de blogster, dat ze echt, echt, echt niet zo heel veel van boerenkool houdt, maar dat pesto van boerenkool wel erg, erg lekker is, vond ik toch wel overtuigend.

Het begint dus met het maken van een boerenkoolpesto. Deze pesto is volgens de blogster erg lekker met pasta en kerstomaatjes en nog een beetje kaas er over. Ik had van de Ierse stamppot nog boerenkool over en de overige ingrediënten ook in de kast, dus aan het einde van de middag ben ik de pesto gaan maken. Met een stalen gezicht heb ik de pesto een familielid voorgezet en gevraagd even te proeven of de pesto zo lekker is. Zonder er bij te zeggen wat er in zat. Mmm, ja lekker, was het antwoord. Deze pesto is inderdaad lekker. Ietsje bitterder dan andere pesto-varianten.

Morgen in ieder geval het vervolg: de witte bonen met boerenkoolpesto-dip.

Boerenkoolpesto

3 kopjes grof gesneden of 2 kopjes fijn gesneden rauwe boerenkool
1/2 kopje gepelde walnoten
l /4 kopje geraspte oude kaas (of Parmezaanse kaas)
1 teentje knoflook
3/4 kopje olijfolie
scheut citroensap
zout en peper

Mix alles met de keukenmachine tot een glanzende pesto.

Bron: www.kitchentreaty.com

Tip: de boerenkoolpesto is goed in te vriezen. Makkelijk is dan om de pesto in een plastic bekertje, afgedekt met huishoudfolie in te vriezen.

Pasta pesto met pittige kip van Jamie Oliver

pasta pesto jamie oliver

Veel van mijn favorieten zitten in dit gerecht. Pasta, pesto, pittige Spaanse pepers, rozemarijn, knoflook en ga zo maar door. Ik heb dit recept van de website van Jamie Oliver. Het is de eerste keer dat ik een heel gerecht van hem kook. Terwijl hij toch de afgelopen jaren regelmatig voorbij is gekomen op tv.

Het is duidelijk dat hij zijn inspiratie uit de Italiaanse keuken haalt. Ook weer met deze pasta pesto-knoflook rozemarijnkip. Een heel gewone pasta met pesto is overigens al erg lekker, vooral als lunch. Door de toevoeging van de pittige kipfilet en de groenten is dit gerecht een topper geworden.

De pasta bestaat uit in stukken gesneden verse lasagnavellen. Volgens het recept moest je de vellen “in willekeurige zakdoekvormen snijden”. Ik heb vervolgens van het recept naar het plaatje gekeken en van het plaatje naar het recept maar ik kwam er niet uit. Wat zijn zakdoekvormen?. En dan willekeurig?!. Het plaatje liet een soort brede lapjes zien. Ik heb er maar een soort van ijspegels van gemaakt. Het resultaat was in ieder geval erg smakelijk.

Pasta pesto-knoflook rozemarijnkip

Voor 4 personen

 2 kipfilets van 200 g elk
1 theelepel venkelzaad
2 takjes verse rozemarijn
2 eetlepels koudgeperste koolzaadolie of olijfolie
4-5 tenen knoflook
1-2 verse rode Spaanse pepers
8 rijpe kerstomaatjes

Pasta & pesto
250 g sperziebonen
1 grote bos verse basilicum
50 g geblancheerde amandelen
50 g Parmezaanse kaas, plus extra voor erbij
2 eetlepels extra vierge-olijfolie
1 citroen
1 teen knoflook
300 g verse lasagnevellen
200 g jonge bladspinazie

Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier en hussel ze met peper, zout, venkelzaad en naaldjes rozemarijn door elkaar. Vouw het papier over de filets heen en sla ze met een deegroller tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Leg ze met de olie, de ongepelde, geplette tenen knoflook en de gehalveerde Spaanse pepers in de koekenpan, keer ze na 3 tot 4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar.Leg de boontjes op een rij, snijd er de steeltjes af, doe ze in de braadpan, giet er voldoende kokend water bij om ze onder te zetten en laat ze 6 minuten met deksel koken

Pluk een paar blaadjes basilicum als garnering, breek de steeltjes van de bos af en doe de rest met de amandelen, parmezaan, extra vierge-olijfolie en het citroensap in de keukenmachine. Knijp er met een knoflookpers de ongepelde tenen knoflook boven uit. Pureer alles glad, schep er een of twee soeplepels kookvocht van de sperziebonen bij om de pesto een beetje vloeibaar te maken en breng hem op smaak. Snijd de lasagnevellen in ijspegelvorm (of willekeurige zakdoekvormen, wat je maar wilt) en kook ze een paar minuten met de boontjes mee. Snijd de tomaten doormidden of in kwarten, doe er de kip bij en schud de boel even flink door elkaar

Roer de spinazie door de pasta, giet af en houd een kopje van het kookvocht apart. Doe de pasta, bonen en spinazie terug in de pan, giet er de pesto uit de keukenmachine bij, roer alles goed door elkaar en voeg als het nodig is een scheutje van het kookvocht toe, tot het een mooi, zacht geheel is. Snijd de kipfilets doormidden en serveer ze met de tomaten en Spaanse peper. Rasp er nog een beetje extra Parmezaanse kaas bij en strooi er de apart gehouden blaadjes basilicum over.

Bron: Jamie Oliver

Couscous met pesto, paprika en tomaat

Vandaag had ik niet zo’n zin om boodschappen te doen en rommelde wat door mijn diepvriesladen en koelkast. We hebben nog een deel van het Herefordrunderpakket in de diepvries, waaronder runderworsten. Aangezien we die nog niet hadden geproefd, een goed uitgangspunt voor de avondmaaltijd.

De aardappelen waren zo goed als op. De aanblik van de pasta bezorgde mij vandaag geen inspiratie. Ik vond verder nog een pak rijst en een pak couscous. En bij de couscous ging er bij mij iets borrelen. Ik dacht aan wat lekker is met couscous, aan Tabouleh en aan lamsvlees met amandelen en daarna opeens aan mijn peterseliepesto…. (zie vorig blog). Want daar zit natuurlijk veel peterselie in, zoals in de Tabouleh, en verder nog amandelen, knoflook en olijfolie. Kortom veel van de goede smaakmakers voor een lekker couscousgerecht.

Met de verder nog gevonden rode paprika, een waspeentje en tomaten heb ik een lekkere jus gemaakt bij de rundersaucijzen en de couscous gekruid met de peterseliepesto. Helaas heb ik gerechtje niet mooi op de foto gekregen. De couscous is zachtgroen geworden en heeft een mooi contrast met de kleuren van de tomatenpaprikajus. De geraspte citroenschil lag er als een wolkje bovenop. Geloof me, in het echt was het gerecht een plaatje. Het is in ieder geval een bijzonder gerecht geworden. Mijn vierjarige heeft twee borden met alleen couscous naar binnen gewerkt. Heel apart, want meestal wilt hij alleen brood of worst. Maar goed, in de serie ” wat te doen met peterseliepesto “, presenteer ik:

Couscous met pesto, paprika en tomaat

1 pak couscous
2 el peterseliepesto
zout
peper

Voor de jus:

1 gesnipperde ui
2 ontvelde tomaten
1 rode paprika
2 kleine of 1 grote waspeen
1 tl geraspte citroenschil
half kopje tuinkruidenbouillon
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gedroogde korianderblad
peper
zout

4 runder of lamsaucijzen

Bak de saucijzen aan in de olie tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Haal de saucijzen uit de pan, en doe er de gesnipperde ui in, even bakken, en daarna de in schijfjes gesneden wortel en in reepjes gesneden paprika bij. Bak even lekker door. Dan kunnen de ontvelde en in stukjes gesneden tomaten er bij en daarna de saucijzen. Als het geheel warm is geworden, nog een half kopje bouillon toevoegen en een kwartiertje laten sudderen (afhankelijk van de worsten). Op het laatst nog wat geraspte citroenschil toevoegen.

De couscous klaarmaken volgens gebruiksaanwijzing en in plaats van olie, de peterseliepesto toevoegen.

Tip

Mijn dochter vond de presentatie van het gerecht als een soort taartje helemaal geweldig. Daarvoor heb je een presenteerring nodig: eerst de zachtgroene couscous er in, even aandrukken, en dan de rood-oranjegroentenjus erboven op. Nog wat citroenschil er over en je hebt een prachtig plaatje op je bord. De worst had ik er in schijfjes om heen gedrapeerd.

Peterseliepesto met citroenmelisse en geroosterde amandelen

peterseliepesto

Volgens de weervoorspellers gaat het binnenkort een stuk kouder worden. Ik ben daarom begonnen met de tuin winterklaar te maken en alle planten in potten op een beschutte plek te zetten. Vorig jaar was ik daar een beetje laat mee. Mijn olijfboom in pot heeft de winter dan ook maar net overleefd. De kruiden staan in een kruidenbak, in de volle grond. Ze zouden allen winterhard moeten zijn, maar je weet maar nooit. Daarom ga ik toch maar een deel van mijn kruiden verwerken. Een groot deel van de peterselie is al ingevroren. Van een ander deel heb ik pesto gemaakt. Een echt hollandse variant, met oude kaas, citroenmelisse voor een frisse hint en amandelen uit eigen boom.

Een lekker alternatief voor de italiaanse pesto. De ‘pesto alla genovese’ uit potjes bevat overigens vaak niet eens pijnboompitten. In plaats daarvan zitten er cashewnoten in. Met het gebruik van pijnboompitten moet je tegenwoordig goed uitkijken. Er zijn al meldingen gemaakt van mensen die na het eten van pijnboompitten (soms wel maandenlang) een metalige smaak in de mond hadden. Dit schijnt te komen doordat de pitten uit de winkel vaak Chinese pijnboompitten zijn en die zijn van een net andere familie dan de Italiaanse pijnboompitten. De Chinese pitten kunnen een vervelende nasmaak afgeven. Op de verpakking staat echter zo goed als nooit aangegeven waar de pijnboompitten vandaan komen.

Deze pesto gaat geen vervelende nasmaak opleveren. Door het gebruik van peterselie is deze pesto ook weer een stukje goedkoper dan de italiaanse variant. Ik heb amandelen gebruikt, niet alleen omdat ik eigen oogst amandelen heb, maar ook omdat dit een goede tegenhanger is voor de iets bitterder peterselie. De citroenmelisse heb ik gebruikt voor een beetje frisheid en de oude kaas omdat ik er een hollandse pesto van wilde maken. De olijfolie komt wel uit het buitenland, maar ik vind deze olijfolie gewoon erg lekker en dus gaat ie erin. Lekker op de boterham met een plakje schapenkaas en een tomaatje.

Peterseliepesto

1 bosje peterselie
8 blaadjes van de topjes van de citroenmelisse
(of scheutje citroensap)
halve teen knoflook
handje gerapte oude kaas
handje geroosterde blanke amandelen
olijfolie
peper

Doe de peterselie, citroenmelisse en knoflook in de keukenmachine/blender en voeg daar een scheut olijfolie aan toe. Even laten mengen en dan de kaas toevoegen, eventeel nog wat kaas achterhouden want teveel kaas in de pesto is niet lekker. De blanke amandelen heel licht roosteren, totdat ze net een beige kleurtje krijgen. Ook de amandelen niet allemaal tegelijkertijd toevoegen. Hier geldt hetzelfde als bij de kaas. Dus eerst even mengen, proeven en dan eventueel olie, kaas en/of amandelen toevoegen totdat je een mooie pesto naar jouw smaak hebt. Een snufje peper erbij. Mangiare…

Tip

In plaats van citroenmelisse een scheutje citroensap of limoensap.

Pesto invriezen kan heel goed alleen moet je dan de pesto zonder knoflook klaarmaken. Door de zwavel in de rauwe knoflook wordt de pesto bitter in de vriezer.

Zeeuwse rijsttafel

Ofwel hoe pesto weer eens heel anders wordt gebruikt.

Aan het eind van de zomer had ik van mijn lieve achterbuurvrouw een grote zak verse basilicum gekregen, uit de moestuin. Het rare was dat in de achtertuin van mijn achterburen en in mijn achtertuin (toch op het zuiden gelegen) de basilicum maar niet wilde groeien. Een paar honderd meter verderop dus weer wel en dan ook gelijk heel uitbundig. Een deel van deze basilicum heb ik gewassen, gedroogd en in kleine stukjes gesneden ingevroren. Van een ander deel heb ik pesto gemaakt en ingevroren.

Bij het gebruik van pesto, denk je meestal aan italiaanse gerechten als pasta pesto, of een lekker broodje met mozzerella, tomaat en pesto. Pesto vormt echter ook een belangrijk onderdeel van de kruiding bij de Zeeuwse rijsttafel. Hierbij worden de speklappen met pesto, mosterd, kerrie, tijm en rozemarijn gekruid. Als je ze zo een keer heb geproefd, wil je ze nooit meer anders. 

Het gerecht komt uit de wereld van de  Koninklijke Marine en werd op de donderdag geserveerd. Onderstaand recept voor een Zeeuwse rijsttafel is nog maar slechts de basis. Het werd ook vaak aangevuld met sla, tomaat en komkommer. Bij deze maaltijd waren ook seizoensgebonden artikelen belangrijk, zoals stamppot, zuurkool met worst of oranje rats (hutspot).

Volgens een artikel in het NRC is het gerecht ingevoerd door de Vlissingse admiraal De Ruyter, vandaar waarschijnlijk de term Zeeuwse rijsttafel. Het is echt vreselijk machtig maar wel leuk om een keer klaar te maken, bij een familiebijeenkomst bijvoorbeeld.

zeeuwse rijsttafel

Zeeuwse rijsttafel

Ingredienten zeeuwe rijsttafel

1 kilo aardappelen
1/2  pak rijst
1 blik kapucijners
1 blik bruine bonen
4 speklappen
kaantjes ( uitgebakken 5 ons rugspekblokjes)
1 pot piccalilly
1 pot amsterdamse uien
1 pot augurken
4 grote uien
sambal

Voor het kruiden van de speklappen:
mosterd
pesto
tijm
rozemarijn
kerrie

Als je de kaantjes zelf maakt, begin je met het uitbakken van de spekblokjes op een laag vuurtje totdat ze donkerbruin zijn. Daarna de speklappen insmeren met mosterd en pesto en bestrooien met tijm, rozemarijn en kerrie. Aardappels schillen en aan de kook brengen. Rijst opzetten en gaar koken. Nu de uien in ringen snijden. Hierna kunnen de speklappen worden gebakken in een beetje olie of boter. Tijdens het bakken kunnen de bonen en capucijners warm worden gemaakt. Als de speklappen goed zijn, kunnen de in ringen gesneden uien in het bakvet worden gebakken, met een beetje kerriepoeder. Uien uit het bakvet halen en een jus maken van het achtergebleven vet. Nu kan alles op tafel worden gezet met de piccalilly, amsterdamse uitjes, augurken en sambal.

Tip:

Vind je de speklapjes iets te machtig: op dezelfde manier gekruide varkensfiletlapjes zijn ook geweldig lekker.
Ook een schaaltje zelf gemaakte appelmoes is hier heerlijk bij.