Kruiden- of pestostokbrood zonder te kneden (no knead)

pestostokbrood
Daslook-pestostokbroodje

Dit is de tweede keer dat ik met “no knead” deeg aan de slag ga. Eerder had ik al Stecca’s gemaakt, een soort belegde platte stokbroodjes. Een algemene klacht is dat het deeg van “no knead”-brood erg dun en kliederig is. Er valt niet veel mee te vormen. Nu zag ik het onderstaande recept, met veel minder water dan bij de andere “no knead”-broodrecepten en het resultaat zag er ook veel luchtiger uit.

Tijd voor een nieuwe poging. Dit keer een kruidenstokbrood en een (daslook-) pestostokbrood gemaakt. Je rolt dan een dunne lap van het deeg, bestrijkt het met pesto of bestooit het met kruiden en rolt het deeg op zoals bij een Zwitserse cakerol.  Het was dit keer ook een plakkerig deeg maar niet zo slap. Je bent er wel in totaal zo’n 3 uur zoet mee. Vooral het eerste uur is redelijk arbeidsintensief want je moet in het begin wel een paar keer het deeg roeren. Ideaal voor als je een keertje thuis werkt of een zondagmiddag.

Het resultaat blijft overigens een wel wat steviger brood dan brood van kneeddeeg.

Kruiden- of pestostokbroodjes (2 stuks)

1/2 pakje droge gist (Oetker)
180 ml water
1/2 el suiker
1/2 el olie
270 gram bloem
1 tl zout

3 el verse tuinkruiden (bv. bieslook, peterselie, basilicum, marjoraan) per broodje
1 el pesto per broodje

Doe in een grote kom, het lauw-warme water. Dit water moet niet zo heet zijn dat je jouw hand er niet in kan steken maar ook weer niet te koud omdat anders de gist niet gaat werken. Het moet aangenaam warm voelen aan de huid. Voeg het gist toe en laat het al roerend oplossen in het water. Voeg dan de suiker toe en roer, vervolgens de olie en weer roeren.

Laat dan het mengsel 15 minuten met rust: als het goed is gaat het bubbelen en iets omhoog komen.

Voeg dan het meel en het zout toe en roer alles goed door. Zet de kom met een theedoek erover op een warme plek. Zet de keukenwekker op 10 minuten en roer na die 10 minuten het deeg een keer door. Herhaal dit vier keer.

Kruidenstokbroodje in de maak

Bebloem het werkvlak goed en deel het deeg in twee-en. Laat het deeg nog 10 minuten rusten. Rol dan het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca 1 cm hoog. Voor het kruidenbrood, strooi de tuinkruiden over de lap deeg of bestrijk het licht met de pesto.

Rol de langste kant van het deeg naar binnen net zoals een jamcake-rol tot je een mooie lange rol hebt. Plaats deze rol met de naad naar de onderkant op de bekleedde bakplaat (het liefste een diepe bakplaat). Herhaal dit met het andere stuk deeg. Snij net zoals bij Frans stokbrood wat schuine strepen in het deeg.

Bedek het stokbrood met folie of een theedoek. Laat het deeg vervolgens rijzen op een warme plek, zo’n 1 1/2 uur.

Pas op: het is een heel plakkerig deeg! Ik heb zelf een stokbroodje verknalt omdat het cellofaan waarmee ik het stokbroodje had bedekt aan het stokbroodje bleef kleven toen ik het er af wilde halen.

Bak de stokbroodjes in zo’n 20 minuten op 180 C. Het broodje moet hol klinken als je er op tikt. Strijk er naar wens nog wat olie of boter over na het bakken.

Naar een recept van: www.howmomditit.com

Summary
recipe image
Recipe Name
no knead kruidenstokbroodje
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *