Peterseliepesto met citroenmelisse en geroosterde amandelen

peterseliepesto

Volgens de weervoorspellers gaat het binnenkort een stuk kouder worden. Ik ben daarom begonnen met de tuin winterklaar te maken en alle planten in potten op een beschutte plek te zetten. Vorig jaar was ik daar een beetje laat mee. Mijn olijfboom in pot heeft de winter dan ook maar net overleefd. De kruiden staan in een kruidenbak, in de volle grond. Ze zouden allen winterhard moeten zijn, maar je weet maar nooit. Daarom ga ik toch maar een deel van mijn kruiden verwerken. Een groot deel van de peterselie is al ingevroren. Van een ander deel heb ik pesto gemaakt. Een echt hollandse variant, met oude kaas, citroenmelisse voor een frisse hint en amandelen uit eigen boom.

Een lekker alternatief voor de italiaanse pesto. De ‘pesto alla genovese’ uit potjes bevat overigens vaak niet eens pijnboompitten. In plaats daarvan zitten er cashewnoten in. Met het gebruik van pijnboompitten moet je tegenwoordig goed uitkijken. Er zijn al meldingen gemaakt van mensen die na het eten van pijnboompitten (soms wel maandenlang) een metalige smaak in de mond hadden. Dit schijnt te komen doordat de pitten uit de winkel vaak Chinese pijnboompitten zijn en die zijn van een net andere familie dan de Italiaanse pijnboompitten. De Chinese pitten kunnen een vervelende nasmaak afgeven. Op de verpakking staat echter zo goed als nooit aangegeven waar de pijnboompitten vandaan komen.

Deze pesto gaat geen vervelende nasmaak opleveren. Door het gebruik van peterselie is deze pesto ook weer een stukje goedkoper dan de italiaanse variant. Ik heb amandelen gebruikt, niet alleen omdat ik eigen oogst amandelen heb, maar ook omdat dit een goede tegenhanger is voor de iets bitterder peterselie. De citroenmelisse heb ik gebruikt voor een beetje frisheid en de oude kaas omdat ik er een hollandse pesto van wilde maken. De olijfolie komt wel uit het buitenland, maar ik vind deze olijfolie gewoon erg lekker en dus gaat ie erin. Lekker op de boterham met een plakje schapenkaas en een tomaatje.

Peterseliepesto

1 bosje peterselie
8 blaadjes van de topjes van de citroenmelisse
(of scheutje citroensap)
halve teen knoflook
handje gerapte oude kaas
handje geroosterde blanke amandelen
olijfolie
peper

Doe de peterselie, citroenmelisse en knoflook in de keukenmachine/blender en voeg daar een scheut olijfolie aan toe. Even laten mengen en dan de kaas toevoegen, eventeel nog wat kaas achterhouden want teveel kaas in de pesto is niet lekker. De blanke amandelen heel licht roosteren, totdat ze net een beige kleurtje krijgen. Ook de amandelen niet allemaal tegelijkertijd toevoegen. Hier geldt hetzelfde als bij de kaas. Dus eerst even mengen, proeven en dan eventueel olie, kaas en/of amandelen toevoegen totdat je een mooie pesto naar jouw smaak hebt. Een snufje peper erbij. Mangiare…

Tip

In plaats van citroenmelisse een scheutje citroensap of limoensap.

Pesto invriezen kan heel goed alleen moet je dan de pesto zonder knoflook klaarmaken. Door de zwavel in de rauwe knoflook wordt de pesto bitter in de vriezer.

Summary
recipe image
Recipe Name
peterseliepesto
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Peterseliepesto met citroenmelisse en geroosterde amandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *