Sucade (draadjesvlees) met aardappel-knolselderijpuree en geroosterde pompoen

Bestaat er ook een prijs voor de allerkleinste pompoen? Het schattige kleine oranje pompoentje is maar 7 centimeter breed, maar volgens mij wel goed rijp. We hebben hem onze “cup-a-souppompoen” gedoopt. Veel zullen we er niet mee kunnen doen, maar decoratief is hij wel. Onze oogst viel sowieso wat tegen. Er zijn een aantal pompoenen opgegeten toen ze nog klein waren. Ook enkele pompoenplanten zijn ten prooi gevallen aan vraatzucht. Ik geef slakken altijd de schuld. Deze langzaam voortbewegende slijmerige aliens hebben naar mijn ervaring toch erg snel malende bekjes. In 1 nacht kunnen ze een veelbelovende oogst volkomen ruïneren.

Vandaag had ik zin in een herfstgerechtje, met lekkere ouderwetse ingrediënten maar toch net even wat eigentijdser gecombineerd. Het sucadevlees, ofwel draadjesvlees, heb ik de hele middag laten sudderen. Zo traditioneel mogelijk met onder andere azijn, kruidnagelen en laurierbladeren, op zoek naar de smaak van vroeger. Dit heb ik gecombineerd met een aardappel-knolselderijpuree. Door de knolselderij wordt de aardappelpuree net iets pittiger.

Dan de geroosterde pompoen. De pompoen heb ik in plakken gesneden en geroosterd in de oven. Ik had geen salie in huis, dus heb ik een andere tip gevolgd: korianderzaadjes kneuzen, mengen met olie en hiermee de plakken pompoen insmeren.

En toen ik tijdens het eten van dit alles naar buiten keek, was het al donker. Erg herfstig allemaal.

Ouderwets draadjesvlees (sucade) met aardappel-knolselderijpuree en geroosterde pompoen

Voor het vlees:

sucade aardappel knolselderijpuree geroosterde pompoen

4 sucadelappen
1 el bloem
1 ui
2 el tomatenpuree
1 el azijn
2 kruidnagelen
2  laurierbladeren
mosterd
peper en zout

Voor de puree:

1 kilo aardappelen
knolselderij
zout en peper
melk
boter

voor de pompoen:

1 kleine pompoen
1 el korianderzaadjes of salie
2 el olie
zout en peper

Het sucadevlees moet minimaal 3 uur sudderen. Ongeveer vier uur voor etenstijd, de sucadelapjes even door de bloem halen en in een hete pan bruinen. Dan peperen en zouten en uit de pan halen. In de pan de uien bakken en de tomatenpuree toevoegen. Hierna kunnen de sucadelapjes weer in de pan. Water toevoegen tot het vlees net onderstaat. Dan de azijn, kruidnagelen en laurierbladeren toevoegen.

Voor de puree een kilo aardappelen schillen en in stukken snijden. Een stuk van de knolselderij schillen, ongeveer 1/5 van de aardappelpuree (vind ik zelf het lekkerst), en in stukken bij de aardappel doen.  20 minuten in gezouten water koken. Afgieten en pureren met melk en boter. Peper en zout naar smaak.

De pompoen kan tegelijkertijd met het opzetten van de aardappelen in de oven. Dus eerst de pompoen in stukken van ongeveer 0,5 cm dik snijden. Een eetlepel korianderzaad kneuzen in de vijzel en 2 el olie toevoegen. De stukken pompoen insmeren en (in 1 laag) op de bakplaat leggen. Zout en peper er overheen. De oven op 200 C, ongeveer een half uur.

Als laatste kun je nog een jus maken van het suddervocht en mosterd, zout en peper naar smaak toevoegen.

Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
sucade met geroosterde pompoen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *