Sambal Manis zelf maken

Hoe heter, hoe beter. Ik hou van pittig eten. Er staan dan ook verschillende soorten sambal bij mij in de koelkast. De lekkerste is nog wel de Surinaamse sambal met tomaat en knoflook. De afgelopen lente heb ik besloten om zelf pepers te gaan kweken. Met de vele zonuren hier in Zeeland zou dat wel moeten lukken. Veel geduld en een liefdevolle behandeling later, ben ik nu dan eindelijk volop pepers aan het oogsten. Ze zijn wel een stuk kleiner en magerder dan hun Spaanse familieleden. Een gedeelte van de pepers laat ik drogen voor latere consumptie. Van de laatste ronde verse pepers heb ik sambal gemaakt. Het is Sambal Manis geworden.

sambal manis zelf maken

Sambal Manis

Voor een grote pot sambal:

250 gram pepers
1 ui
3 teentjes knoflook
3 el palmsuiker
5 el ketjap manis
3 el olie
snufje zout

Snij de pepers, knoflook en de ui heel fijn of maal ze fijn in een keukenmachine. Voor een minder pittige sambal, nog (een gedeelte van) de pitjes verwijderen van de pepers. Fruit dit mengsel kort in niet al te hete olie, voeg dan de ketjap, suiker en zout toe. Vervolgens een beetje water erbij en even laten koken totdat het water weer is verdampt. Dan kun je de sambal van het vuur halen en in een potje doen.

Tip:

Je kunt de sambal circa 2 maanden buiten de koelkast bewaren als het potje goed is schoongemaakt en uitgekookt (ook deksel). Na opening moet het potje wel weer in de koelkast.

In plaats van palmsuiker, kun je ook bruine basterdsuiker gebruiken. Deze is wel wat zoeter dan palmsuiker, dus moet je er iets minder van gebruiken.

een klein potje sambal van eigen teelt

Published by

One thought on “Sambal Manis zelf maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *