Klassiek gekookte mosselen met mosselsaus

klassiek gekookte mosselen mosselsaus zelf maken

Als je in de kookboeken en op internet op zoek gaat naar het recept voor gekookte mosselen, gaat het je duizelen. De recepten voor de klassieke pan met gekookte mosselen: ze verschillen allemaal. Over enkele ingredienten is men het wel eens: er moet bladselderij, prei danwel ui en een laurierblaadje in het kookvocht. Daarna gaat het verschillen. Wortel bijvoorbeeld komt niet in alle recepten voor. Ik heb ooit op een culinaire site gelezen dat de combi van prei, wortel en bladselderij een natuurlijke smaakversterker is voor de mosselen. Ik geloof dit.

In de winkel liggen in de buurt van de mosselen ook vaak zakjes mosselkruiden. Een verkooptrucje van een fabrikant ? Ik heb ze ooit wel eens gebruikt, maar proef niet echt het verschil. Wat je bij de bereiding van mosselen wel goed merkt, is het verschil van het vocht dat je er bij doet: wijn, bier of water. Ikzelf ben een fan van droge witte wijn, maar heb ook een keertje de mosselen gekookt in Rodenbach-bier. Lekker!! Rodenbach is een iets fruitig en fris belgisch bier en te koop bij de betere slijterij.

Nog even over de mosselsaus. Hier in de buurtsuper en bij de viswinkels worden potjes mosselsaus voor niet al te goedkoop verkocht. Al dan niet met toevoeging ‘Zeeuwse” “zelfgemaakte” ‘originele”. Terwijl het zo simpel is om zelf te maken: mayonaise wat zuurder maken met azijn of citroen en een eetlepel mosterd er doorheen roeren. En dan misschien nog wat verdunnen met een beetje mosselvocht. Veel moeite is dat niet en je kunt het eventueel nog naar eigen smaak aanpassen!

Klassiek gekookte mosselen

(voor 2 personen)

2 kg mosselen (1 kg per volwassen persoon)
1 prei
1 ui
1 laurierblaadje
een paar takjes bladselderij
1/2 winterwortel
1 klein glas droge witte wijn

Spoel de mosselen goed af en verwijder alle kapotte mosselen en de mosselen die openstaan en na een tikje op de schelp niet meer sluiten. Snij de winterwortel in reepjes en de prei en ui in dunne ringen. Hak de bladselderij fijn. Doe wortel, prei, ui en selderij met de laurier en wijn in een hoge pan en breng even aan de kook. Doe er daarna de mosselen bij (hoogstens 3/4e van de pan), deksel op de pan en laat een keer opkoken (tot de deksel van de pan omhoog komt). Schud daarna de mosselen een keer om en laat het vocht nog een keer opkoken. Hierna nog een keer omschudden. Bij de derde keer opkoken, even kijken of de mosselen open staan en dan de pan van het vuur halen. Dit duurt ongeveer 8 minuten, misschien iets meer.

Serveer de mosselen met friet of stokbrood en mosselsaus.

Mosselsaus

3 el mayonaise
1 (kleine) el azijn*
1 afgestreken el mosterd
beetje mosselvocht

Eerst mayonaise, azijn en mosterd mengen en daarna eventueel nog wat verdunnen met het kookvocht van de mosselen. Klaar!

Tips

* Lekker is witte wijn-azijn. De azijn kun je vervangen door 1 a 2 theelepels citroensap.

Mijn vader, de (zeeuwse) mosselkok van de familie, doet bij de bereiding van de mosselen nog een halve theelepel kerrie in het kookvocht.

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.