Verse tomatensaus met snelkookpan

verse tomatensaus snelkookpan

Heston Blumenthal liet het zien in zijn tv-programma In search of perfection: tomatensaus maak je met de snelkookpan. Tomaten krijgen namelijk een heel andere smaak als je ze flink verhit. Daarnaast wees hij op het gegeven dat het binnenste van de tomaten, het vocht met zaadjes, veel meer (tot 11 keer meer) umami bevat dan het buitenste vlees van de tomaat. Umami is de hartige smaak van eten en staat in het rijtje traditioneel erkende smaken als bitter, zoet, zout en zuur. Dus in tegenstelling tot wat sommige recepten voorschrijven, verwijder je beter niet het vocht met de zaadjes.

Met mijn groentelade vol tomaten uit eigen tuin besloot ik tomatensaus voor het eerst eens met behulp van de snelkookpan te maken. Mijn snelkookpan gebruik ik eigenlijk alleen voor het koken van aardappels en om af en toe eens wat peertjes in te stoven. Tijd om mij eens over de drempelvrees heen te zetten voor wat betreft het overige gebruik van de snelkookpan. Op internet vond ik alleen recepten op buitenlandse site’s, met daarin weer verschillende stoomtijden opgenomen. Ik ben voorzichtig begonnen met de kortste stoomtijd van 10 minuten maar toen was het nog niet genoeg ingedikt naar mijn smaak. Na nog een keer 10 minuten hoge druk was de saus perfect*. 

Wat mij overigens al een tijdje opvalt, is dat de oude ontvel-truc van inkerven en in kokend water dompelen bij tomaten uit de winkel bijna geen effect heeft. De tomaten uit eigen tuin laten daarentegen de velletjes al na een paar seconden los. Zouden kas-tomaten voordat ze naar de winkel gaan nog een beschermlaagje krijgen, vroeg ik mij af. Iemand die weet hoe het zit, ik ben daar heel nieuwsgierig naar! 

Verse tomatensaus met de snelkookpan / hogedrukpan

Voor ca een liter

2 kilo tomaten
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in kleine stukjes
1 scheutje balsamico-azijn
zout
verse peper
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl gedroogde tijm
evt 1 wortel
olijfolie

Bak in een koekenpan op een laag vuur in olijfolie eerst de ui en daarna de knoflook. Wil je een iets zoete tomatensaus snij dan ook een wortel in kleine stukjes en bak deze mee. Ontvel de tomaten door ze kruiselings op de bolle kant in te snijden en in een pan met kokend water te begieten. Na enkele minuten in het kokend hete water, gaan de velletjes omkrullen. Verwijder de vellen en de kroontjes van de tomaten, snij ze in grove stukken en doe ze in de snelkookpan. Voeg hier de gebakken ui en knoflook aan toe en de kruiden, balsamico (ruime theelepel), zout (snufje, je kunt altijd nog later meer toevoegen) en peper. Doe de deksel op de snelkookpan en zet op de laagste stand (bij mij stand 1, stand 2 is voor bijv. aardappelen). Laat 20 minuten stomen vanaf het moment dat de snelkookpan aangeeft op temperatuur te zijn. Laat dan volgens gebruiksaanwijzing van de pan  de stoom ontsnappen en verwijder de deksel. Het lijkt dan nog een vrij dunne saus met stukjes tomaat. Je kunt het dan pureren met een staafmixer of het geheel door een zeef drukken. De saus door een zeef drukken is echter veel meer werk en door het met een staafmixer te pureren wordt het een mooi gebonden, egale saus. Dit is de basissaus. De saus is nu klaar om verder verwerkt te worden of  in te vriezen**

* En inderdaad de beste tomatensaus van verse tomaten tot nu toe.
** Ik heb porties van 350 gram tomatensaus ingevroren. Pakken tomatensaus oftewel passata di pomodoro zijn bijvoorbeeld vaak 500 gram en dat ik voor mij telkens net iets te veel.

Tzatziki

tzatziki

Voor de foodblogswap kon ik dit keer kiezen uit de recepten van Marina’s Bakery Dit is een blog vol zoete lekkernijen. Omdat ik een hartig typje ben en eigenlijk alleen bak voor de kinderen, vond ik de keuze best lastig. Gelukkig stonden er ook een aantal hartige recepten op het blog. De keuze is gevallen op de tzatziki.

Deze tzatziki kon ik gelijk maken voor de eerste barbecue van het jaar.  Het is een recept van Malia Star, een Grieks restaurant. Omdat Marina deze tzatziki tijdens haar vakantie zo lekker vond had ze naar het recept gevraagd. Een betere aanbeveling kan bijna niet.

Het is inderdaad een erg lekkere saus bij de barbecue. Ik had er nog een recept van souvlaki, Griekse vleesspiesjes, bij gezocht. Naast de souvlaki gingen nog wat gevulde inktvisjes op het vuur. Lekker veel stokbrood en nog wat pittige sausjes erbij en dan heb je een goed begin van het barbecueseizoen. 

Tzatziki

250 g Griekse yoghurt

1 komkommer, geschild en geraspt
2 tenen knoflook, geperst
25 ml olijfolie
gedroogde oregano
zouten en peper
Schil en rasp de komkommer. Doe de komkommer in een vergiet en druk het vocht er zo veel mogelijk uit. Laat nog even een uurtje uitlekken. Doe de yoghurt, olijfolie, oregano, knoflook in een kom en roer goed door. Voeg dan de komkommer toe en roer dit door het yoghurtmengsel.

komkommerrelish zelf maken

komkommerrelish

Mijn eigen teelt-komkommers hebben stekels. Ik had nog nooit komkommers met stekels gezien, dus ik dacht gelijk dat er iets mis was met mijn komkommers. Op het internet kwam ik er gelukkig achter dat dit komt doordat ik niet gemanipuleerde komkommerplanten heb en omdat ze in koude grond staan. Het plukken van de komkommers doe ik met een ovenhandschoen aan. Als ik vervolgens de komkommer omhoog houd aan het steeltje, kan ik zonder pijn met de dunschiller de stekelige schil er af halen.

En dan proef je het verschil tussen de komkommers in de winkel en komkommers van eigen teelt. Waar de komkommers uit de winkel wel eens waterig kunnen smaken en soms al zijn ingedroogd, zijn de verse komkommers smaakbommetjes en erg sappig!. De komkommers rijpen in golven: veel gelijktijdig volgroeid, dan weer even niets en dan de volgende golf komkommers. Deze golf heb ik een lekkere Italiaanse komkommersalade gemaakt en deze komkommerrelish. Heeeele pittige komkommerrelish. Lekker bij vis of op een burger.

komkommerrelish

Voor 2 potjes:

3 komkommers
1 stengel bleekselderij
1 ui
3 groene (of rode) pepers
2 el zout
1/2 tl mosterdzaadjes
100 ml azijn
25 ml suiker
evt wat peperkorrels

Snij ca. 3 geschilde komkommers in kleine blokjes (zonder zaadlijsten) totdat je 1/2 liter komkommerblokjes hebt. Doe de komkommerblokjes in een schaal. Voeg een stengel bleekselderij in kleine stukjes toe. Voeg 3 gesnipperde groene pepers, zonder de zaadjes, toe. Snipper een uitje en voeg toe. Bestrooi het mengsel met 2 eetlepels zout en giet na 4 uur de groente in een zeef. Laat het uitlekken en spoel alle groente nog even om het zout weg te spoelen. Laat weer goed uitlekken. Knijp eventueel de groente nog even uit. Zet afgedekt weg.

Doe 150 ml blanke- of wijnazijn,  60 ml suiker, 1/2 tl mosterdzaad in een pan en eventueel nog wat peperkorrels. Breng het onder roeren aan de kook. Voeg de groentemix toe en breng weer aan de kook.  Laat de groente 10 minuten zachtjes koken. Doe de mix in de (hete) potten, en giet het vocht tot 1 centimeter onder de rand. maak de rand schoon, en doe de deksel erop.

Zet een nachtje ondersteboven ter afkoeling. Berg de potjes koel en donker op.

Naar een recept van the Complete book of  Home Preserving

Daslookpesto

daslookpesto

Natuurlijk  kun je van bijna alle kruiden een pesto draaien. Maar daslookpesto is wel heel bijzonder. Zo ongeveer lekker bij alles. Vanavond gegeten met gegrild vlees en aardappelpuree. Vanmiddag een andere (grovere) variant gegeten met brood en schelpdieren.

In de tijd dat ik nog in Nijmegen woonde ging ik wel eens boodschappen doen in het Duitse Kleve. Daar hadden ze potjes Barlauch, gedroogde vlokjes daslook. In Duitsland doen ze veel met daslook. Ik heb ook toetjes gezien met een likeur van daslook. Dit jaar heb ik daslook-zaadjes gekocht voor een beschutte hoek van de tuin. Over enkele jaren kan ik hopelijk ook met daslook aan de slag in de keuken. Deze pesto is met gekregen stengels daslook. Super, want sinds de verhuizing uit Nijmegen hebben we geen daslook meer gegeten. Ik heb er een echte plaatselijke pesto van gemaakt van eigen oogst geroosterde amandelen en wat zeeslavlokken. Dat laatste geeft het een beetje ziltige smaak. Een snufje zeezout kan natuurlijk ook.

Daslookpesto

1 bekertje daslookpesto:

7 stengels daslook (de blaadjes)
2 el geraspte kaas
10 geroosterde amandelen of handje andere noten
3 a 4 el olijfolie
2 teentjes knoflook
zout, peper
snufje zeeslavlokken (optioneel)

Was de daslook en doe in een blender. Voeg 3 el olijfolie toe. Mix het tot een gladde massa. Voeg kaas toe, gepelde teentjes knoflook en geroosterde amandelen (amandelen ontdoen van bruin velletje dmv even in kokend water te dompelen en te pellen, dan roosteren in een steelpan zonder olie). Mix het en kijk of er genoeg olie is toegevoegd. Voeg evt meer olie toe en zout en peper.

Jamie Olivers hoemoes van witte bonen

jamie oliver hoemoes witte bonen

De slowcooker/crockpot is ideaal voor het koken van gedroogde bonen. Voorweken hoeft niet. De witte bonen moeten wel zo’n 8 uur koken in de slowcooker. Het resultaat is veel beter dan op de traditionele manier met voorweken en koken in een pan. De bonen moeten zo’n twee centimeter onder water staan en de slowcooker op de hoge stand (90C). Bij witte bonen is het in ieder geval aan te raden om het zout pas aan het einde van de kooktijd aan het water toe te voegen.

Het recept voor de hoemoes van witte bonen heb ik van de site van Jamie Oliver. Er zit onder andere gerookte paprikapoeder in, tahin natuurlijk en lekker veel citroensap. Ik heb zelf nog wat cayennepeper toegevoegd omdat ik wat pittigheid miste.

Hoemoes van witte bonen

1 blik witte bonen (á 400 g)/ grote mok gekookte witte bonen
½ tl gerookt paprikapoeder
2 tl venkelzaad
3 el tahin
3 el olijfolie
sap van 1 citroen
zout
cayennepeper
Pureer al de ingrediënten glad in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg zout en peper toe. Geef er Libanees platbrood of pitabrood bij.

Tacosaus HOT zelf maken

tacosaus hot

Zelf gemaakte tacosaus, variant HOT. We hadden afgelopen zaterdag zin in taco’s met gekruid rundergehakt en een lekkere pittige warme tacosaus. Via de amerikaanse receptensite www.thekitchn.com (aanrader!) kwam ik terecht op een blogsite met een recept voor een pittige tacosaus. Het recept is van blogsters moeder en bevat veel kleine mexicaanse pepertjes. Ik heb ze vervangen door een rode spaanse peper en chilipoeder. Toen vond ik de saus wel hot genoeg.

We hebben er verder zwarte bonen, wat zure room en gemengde salade bij gegeten. Deze saus ruikt heerlijk en het restant heb ik in een uitgekookt potje gedaan voor een volgende keer. Maar volgens mij gaat deze saus dat niet halen.

Tacosaus hot

4 tomaten, ontveld*
1 tl komijn
1 blikje tomatenpuree
1 tl oregano
1 teentje knoflook
1 rode peper
1/2 tot 1 tl chilipoeder
1 el olijfolie
zwarte peper
1 tl zout

In de tomaten een kruis maken met een mesje en even in kokend water leggen zodat het velletje loslaat. Ontvel de tomaten en snij ze in blokjes. Snij een teentje knoflook in zeer fijne stukjes. In een steelpannetje de knoflook even garen in wat olijfolie, dan de tomatenblokjes erbij en laten sudderen tot het een egale tomatenbrij is. Voeg dan de tomaten puree toe. Ontdoe de peper van de zaadlijsten en snij in kleine stukjes. Doe de pepersnippers,  oregano, komijn, zout en peper er bij. Proef even hoe heet de saus is en voeg vervolgens naar wens een 1/2 tot 1 theelepel chilipoeder toe.

* Origineel recept ging uit van 1 blikje tomatenblokjes in plaats van verse tomaten.

Naar een recept van: myblessedlife-lora.blogspot.com

Hollandse garnalen of rivierkreeftjes en avocado met cocktailsaus

hollands garnalen whisky cocktailsaus

Hollandse garnalen en whisky-cocktailsaus: het is en blijft een gouden combinatie. Lekker om te eten als klassiek voorafje in een cocktailglas met wat sla en een schijfje citroen. Of te eten als verwenbroodje: zacht wit broodje, wat sla, garnalen, peper en een paar schepjes zelfgemaakte whisky-cocktailsaus.

Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt door de cocktailsaus dit keer te maken met crème fraîche in plaats van met slagroom. Slagroom moet je namelijk eerst nog even kloppen om geen hele dunne saus te krijgen. Daarnaast moet je dan ook de saus ietsje zuur meegeven met een beetje citroensap. Met crème fraîche is dat niet nodig.

Een budgetvriendelijker alternatief voor de garnalencocktail is een cocktail van rivierkreeftjes en avocado. Neem dan voor vier personen 2 ons gepelde rivierkreeftjes en 1 avocado. Snij de avocado in kleine blokjes en verdeel deze over de schaaltjes. Verdeel dan de rivierkreeftjes over de schaaltjes en schep er een flinke lepel cocktailsaus op. Werk af met wat verse peterselie en een snufje cayennepeper!

cocktailsaus

4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel ketchup
1 eetlepel whisky
snufje paprikapoeder
snufje cayennepeper
scheutje worcestershiresaus
eventueel naar smaak nog een scheutje citroensap

Roer de crème fraîche zorgvuldig door de mayonaise. Voeg hier de ketchup en whisky toe. Nog even goed roeren en dan kruiden met paprikapoeder, cayennepeper en een scheutje worcestershiresaus. Eventueel naar smaak nog een scheutje citroensap.

 

Humus met harissa

hoemoes harissa
Eén van mijn favoriete kant en klare hoemoesvarianten is de pittige hoemoes. Deze heeft een soort peperpasta in  het midden. Nadat mijn andere favoriet, de hoemoes met koriander en limoen op was, ben ik weer eens zelf aan de slag gegaan. Eerst heb ik gewone hoemoes (met tahin) gemaakt. Daarvan heb ik de helft in een plastic bekertje gedaan en die is de vriezer ingegaan. Je kunt namelijk hoemoes heel goed invriezen.

De andere helft heb ik verder op smaak gebracht met behoorlijk wat harissa, de rode gekruide peperpasta. Deze heb ik door de bovenste laag heen gemengd, zodat als ik eens wat minder pittig wil wat meer van de onderste laag kan meescheppen. En vice-versa. De bakjes van de kant en klare hoemoes houden zich overigens heel goed in de wasmachine, dus bewaren voor de zelfgemaakte hoemoes!

Humus met harissa

1 blikje kikkererwten van Bonduelle (265 gr uitgelekt)
2 eetlepels tahin
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 1/2 eetlepel citroensap
snufje gemalen komijn
zout
1 a 2 theelepels harissa (voor de helft van de hoemoes)

Doe een eetlepel tahin, een eetlepel olijfolie en het gepelde teentje knoflook in de keukenmachine en mix dit even. Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe en de rest van de tahin, olijfolie, citroensap en snuf komijn en zout toe. Meng dit goed met de keukenmachine. Vul een plastic bekertje met hoemoes en dek af met keukenfolie. Dit kan in de vriezer. Doe de rest van de hoemoes in een bakje en vermeng de harissa (1 theelepel is pittig, 2 zeer pittig) door de bovenste laag van de hoemoes.

Printen: scroll naar de onderkant van de site.

Indonesische gehaktballetjes in ketjapsaus

indonesische gehaktballetjes ketjap

Deze zoete ketjapsaus is snel klaar en lekker. Een favoriete saus voor een snelle Indonesische maaltijd. De oorsprong van deze zoete ketjapsaus: “De complete Aziatische keuken”. Ik maak de saus regelmatig sinds ik dit boek heb (eind jaren 90). Het is gevuld met recepten uit heel Azië, ingedeeld naar land. Ik heb nog heel wat recepten uit dit boek op mijn ‘nog te koken’-lijstje staan.

Indonesische gehaktballetjes in ketjapsaus

Indonesische gehaktballetjes

500 gram half om half gehakt
1 ei
2 el paneermeel
2 tl ketoembar
1 kleine ui
1 teentje knoflook
3 cm geraspte verse gember of 1 tl djahé
1 lombok/1 rode peper
2 lente-uitjes of 1 el fijn gesnipperde prei
1 tl trassi
snufje zout
olie

 ketjapsaus

1 teentje knoflook
5 cm verse gemberwortel
1 tl sambal
2 el ketjap manis
2 dl kokosmelk
2 tl citroensap
50 ml water
zout

Meng het gehakt met het ei en de paneermeel. Snipper de ui heel fijn. Knoflook en rode peper (zonder zaadjes), en lente-uitjes ook zo fijn mogelijk. Meng alle ingrediënten op de olie na door elkaar. Vorm 12 gehaktballetjes van het mengsel.  Bak de gehaktballetjes in ongeveer 15 minuten bruin en gaar.

Haal de gehaktballetjes even uit de pan. Fruit de gesnipperde knoflook en voeg de geraspte gemberwortel, sambal, ketjap en wat water toe. Laat dit even borrelen. Voeg dan kokosmelk en citroensap en een snufje zout toe. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze nog even doorwarmen.

Ps. volgens het recept hoort er nog een uitje door de ketjapsaus heen maar omdat ik al een ui in het gehakt had zitten, heb ik deze weggelaten.

Hele Goulash kip uit de slowcooker

hele kip goulash slowcooker

Er kan ook een hele kip in de slowcooker! Het is vandaag de tweede keer dat wij de slowcooker testen. In Amerika is een hele kip in de slowcooker heel gewoon. Volgens de beschrijving eerst even aanbraden, in de slowcooker leggen en dan geen omkijken meer naar. Met een botermals kippetje als resultaat. Dat klinkt heel goed. Ook aantrekkelijk: volgens een amerikaanse blogster kon je met de overgebleven botten nog een heerlijke kippensoep maken. Oftewel “TO DIE FOR”. Zo’n soep wil ik natuurlijk ook.

Dus de bouillon staat nu te trekken. De kip was inderdaad botermals. Ik had er een goulashversie van gemaakt. Met de jus van de kip en groenten uit de slowcooker nog een lekkere, romige saus gemaakt. De tweede test en alweer is de slowcooker geslaagd.

Goulashkipje uit de slowcooker

1 kip (1 kilo)
2 uien
2 paprika’s
2 knoflooktenen
2 tomaten
1 eetlepel paprikapoeder
1 a 2 theelepels cayennepeper
zout
1/2 bekertje zure room
3 eetlepels tomatenpuree

Snij de uien in grove stukken en leg ze onder in de slowcooker. Snij dan de paprika in reepjes en leg ze in een laagje over de uien heen. Bestrooi de kip met de helft van de paprikapoeder en cayennepeper. Let op, nu nog geen zout over de kip want dan krijg je uiteindelijk een flubberig vel om de kip heen. Braad de kip aan in een pan. Strooi de rest van de paprikapoeder en cayennepeper over de groenten. Leg de kip met zijn borst naar beneden op de paprika. Pel en plet de knoflooktenen en snij ze in stukjes. Ontvel de tomaten en haal het natte gedeelte met zaadjes uit de tomaten. Strooi de knoflook en tomatenstukjes om de kip heen. Er hoeft geen vocht toe te worden gevoegd, anders gaat de kip op een gegeven moment koken. Zet de slowcooker op hoog. Doe de deksel er op en laat 5 uur stoven. Haal dan de kip er uit en doe de jus met groenten in een pannetje. Voeg nog een kopje water toe en 3 eetlepels tomatenpuree. Tot slot nog een half bekertje zure room er bij. Maak kip en saus op smaak met zout. Serveer met rijst of aardappelen.