Indonesische gehaktballetjes in zoete ketjapsaus

indonesische gehaktballetjes ketjap

Deze zoete ketjapsaus is snel klaar en lekker. Een favoriete saus voor een snelle Indonesische maaltijd. De oorsprong van deze zoete ketjapsaus: “De complete Aziatische keuken”. Ik maak de saus regelmatig sinds ik dit boek heb (eind jaren 90). Het is gevuld met recepten uit heel Azië, ingedeeld naar land. Ik heb nog heel wat recepten uit dit boek op mijn ‘nog te koken’-lijstje staan. 

Indonesische gehaktballetjes in zoete ketjapsaus

 

Indonesische gehaktballetjes

500 gram half om half gehakt
1 ei
2 el paneermeel
2 tl ketoembar
1 kleine ui
1 teentje knoflook
3 cm geraspte verse gember of 1 tl djahé
1 lombok/1 rode peper
2 lente-uitjes of 1 el fijn gesnipperde prei
1 tl trassi
snufje zout
olie

Zoete ketjapsaus

1 teentje knoflook
5 cm verse gemberwortel
1 tl sambal
2 el ketjap manis
2 dl kokosmelk
2 tl citroensap
50 ml water
zout

Meng het gehakt met het ei en de paneermeel. Snipper de ui heel fijn. Knoflook en rode peper (zonder zaadjes), en lente-uitjes ook zo fijn mogelijk. Meng alle ingrediënten op de olie na door elkaar. Vorm 12 gehaktballetjes van het mengsel.  Bak de gehaktballetjes in ongeveer 15 minuten bruin en gaar.

Haal de gehaktballetjes even uit de pan. Fruit de gesnipperde knoflook en voeg de geraspte gemberwortel, sambal, ketjap en wat water toe. Laat dit even borrelen. Voeg dan kokosmelk en citroensap en een snufje zout toe. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze nog even doorwarmen.

Ps. volgens het recept hoort er nog een uitje door de ketjapsaus heen maar omdat ik al een ui in het gehakt had zitten, heb ik deze weggelaten.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *