Zuurkoolschotel met rookworst

zuurkoolschotel rookworst
Choucroute Garni. Ik had het zo graag willen maken gisterenavond, maar dat zou uren in beslag hebben genomen. In plaats daarvan heb ik met de zuurkool een lekkere ovenschotel gemaakt. Ik heb wel de zuurkool met wijn gegaard. Dat kon ik niet laten na het lezen van de choucroute-recepten. Het verklaart ook de tijm en de franse mosterd in de zuurkoolschotel. Dan weer wel gegeten met zo’n oerhollandse Gelderse rookworst.  

Zuurkoolschotel met spekjes en rookworst

1 kilo kruimige aardappelen
1 ui
150 gram spekreepjes
1 pak zuurkool naturel
50 ml witte wijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel (franse) mosterd
scheut melk
peper en zout
olie of boter
1 beschuitje of paneermeel

Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes. Kook ze in gezouten water gaar in ca. 15 minuten. Voeg de wijn bij de zuurkool en gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Snij de ui in halve ringen en bak ze 5 minuten zonder zout in een droge pan zodat ze gaan karamelisseren en bak ze daarna nog 5 minuten met een eetlepel olie. Haal de ui dan uit de pan en bak de spekreepjes 5 minuten. Haal ze dan uit de pan. Pureer de aardappelen met warme melk tot een smeuige aardappelpuree. Meng de mosterd en de tijm door de aardappelpuree. Maak verder op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in en leg eerst een laagje zuurkool op de bodem (de helft van de zuurkool), hier de helft van de uien op, dan de helft van de spekreepjes, de helft van de aardappelpuree, hier de andere helft van de uien op, daar weer de rest van de zuurkool, de spekreepjes en tot slot de aardappelpuree. Bestrooi de bovenkant met paneermeel of een verkruimeld beschuitje. Spuit er een laagje olie over of leg enkele klontjes boter op de bovenkant. Zet nog een kwartier in de oven voor een krokant korstje.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *