Zuurkoolschotel met spekjes en rookworst
1 kilo kruimige aardappelen
1 ui
150 gram spekreepjes/repen katenspek
1 pak zuurkool naturel
50 ml witte wijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel (franse) mosterd
scheut melk
peper en zout
olie of boter
1 beschuitje of paneermeel
Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes. Kook ze in gezouten water gaar in ca. 15 minuten. Voeg de wijn bij de zuurkool en gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Snij de ui in halve ringen en bak ze 5 minuten zonder zout in een droge pan zodat ze gaan karamelisseren en bak ze daarna nog 5 minuten met een eetlepel olie. Haal de ui dan uit de pan en bak de spekreepjes 5 minuten. Haal ze dan uit de pan. Pureer de aardappelen met warme melk tot een smeuige aardappelpuree. Meng de mosterd en de tijm door de aardappelpuree. Maak verder op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in en leg eerst een laagje zuurkool op de bodem (de helft van de zuurkool), hier de helft van de uien op, dan de helft van de spekreepjes, de helft van de aardappelpuree, hier de andere helft van de uien op, daar weer de rest van de zuurkool, de spekreepjes en tot slot de aardappelpuree. Bestrooi de bovenkant met paneermeel of een verkruimeld beschuitje. Spuit er een laagje olie over of leg enkele klontjes boter op de bovenkant. Zet nog een kwartier in de oven voor een krokant korstje.
Published by