Broodpudding van krentenbollen en pruimen

Een no-waste / verspilvrij recept. De nieuwe koel-vriescombinatie zou de volgende dag komen dus de allerlaatste items werden uit de oude vriesladen gehaald en bekeken of zij in de nieuwe mochten of dat ze gelijk op konden worden gemaakt. De krentenbollen die ik er uit haalde waren na ontdooiing erg droog. Niet lekker meer. Dus de optie was weggooien of er toch wat mee doen: het werd een broodpudding met pruimenstukjes er door heen. Je kan er natuurlijk ook ander fruit door heen doen, zoals stukjes wilde perzik of appel.

De “bread and butter pudding” is officieel een echt Engels toetje van oud brood dat je besmeert met boter en jam en overgiet met een custard. Vervolgens gaat het in de oven. Er hoort nog citroen of sinaasappelzeste in om het af te maken maar echt nodig is het niet. Nu wij even niet naar Engeland kunnen vanwege het corona-virus, helpt zo’n echt Engels gerechtje om de tijd te overbruggen tot er weer een weekje vakantie daar kan worden gevierd. Andere Britse gerechten op het blog zijn o.a.: Old English marmelade, Cottage pie, Fish cakes en Beef & ale stew. Dit gerecht is overigens ook lekker als ontbijt!

Broodpudding van krentenbollen met pruimen

  • 4 krentenbollen
  • 3 pruimen
  • 30 gram boter
  • 200 ml melk
  • enkele druppels vanille essence
  • 60 gram suiker (of 10 tl Stevia plus 20 gram suiker)
  • 3 eieren

Verwarm de oven voor op 160C. Verwarm de boter op een laag vuur en voeg hier melk en suiker plus vanille essence aan toe. Roer tot de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur en laat het iets afkoelen. Voeg dan de eieren toe en roer dit door met een garde. Pak een schaaltje van ca. 30 bij 20 centimeter of 2 schaaltjes van 15 bij 10 centimeter groot. Pluk de krentenbollen in kleine brokjes. Snij de pruimen in kleine stukjes. Verdeel dit over de schaal. Giet de boter-melk-eieren mengsel hier over. Druk de droge stukje onder zodat alles vochtig wordt. Laat een kwartiertje staan en zet dan in het midden van de oven. Bak in circa 45 minuten bruin en gaar. Serveer nog warm.

Gordon Ramsay’s Beef Wellington

gordon ramsay beef wellington

Gordon Ramsay beweegt zich vloekend en tierend door zijn tv-programma’s. Hells Kitchen, Kitchen Nightmare’s: ik heb mij vaak afgevraagd waarom kandidaten zichzelf opgaven voor deze tv-programma’s. Er was een meer dan grote kans dat je vreselijk werd geschoffeerd door de heer Ramsay. Een terugkomend gerecht in deze afleveringen voor asprirant-koks c.q. restauranthouders was de Beef Wellington. De gepresenteerde Beef Wellingtons waren bijna altijd aanleiding voor wat verbaal vuurwerk.

Laatst zag ik de finale van een Masterchef-wedstrijd waarbij Gordon Ramsay onderdeel van de jury was. Een finalekandidaat had het aangedurfd om een Beef Wellington met een twist te serveren. Gordon Ramsay keek hem indringend aan en vroeg, toch in vriendelijke bewoordingen, hoe hij het in zijn hoofd haalde om juist dit gerecht te kiezen voor de finale. Gordon had zelf namelijk X jaren gedaan over het onder de knie krijgen van dit gerecht. Uiteindelijk viel de finale-Beef Wellington niet tegen, maar was het niet genoeg om Masterchef te winnen.

Nieuwsgierig geworden naar dit gerecht is uiteindelijk de knoop doorgehakt: het moest een keer op tafel komen. In eerste instantie sprak het gerecht ons namelijk niet heel erg aan. Waarom zou je om een van de mooiste en malste stukken vlees een bladerdeegkorst met nog wat vulling kneden. Er is toch doorgezet. De Beef Wellington klaarmaken ging goed. We hebben het gegeten en van genoten. Het was wel erg Brits (lees: zwaar) deze Beef Wellington. Met een digestief is alles nog goed gekomen.

Beef Wellington van Gordon Ramsay

500 gram ossenhaas (aan een stuk)
Engelse mosterd
6 plakjes bladerdeeg
1 doosje kastanjechampignons
2 takjes tijm
zout, peper
1 teentje knoflook
6 plakjes parmaham of andere rauwe ham
1 eierdooier
grof zeezout
olijfolie

Bestrooi de ossenhaas met zout en peper. Bak dan de ossenhaas aan in de hete olijfolie. Haal de ossenhaas uit de pan en besmeer gelijk met Engelse mosterd. Ga dan verder met het champignonmengsel: hak de hoedjes van de kastanjechampignons, de knoflook, zout, peper en tijmblaadjes zeer fijn met een foodprocessor of met de hand. Bak dit in een pan tot het vocht van de kastanjechampignons is verdampt. Span dan huishoudfolie over een snijplank en leg hier de plakjes ham verticaal   en dakpansgewijs over elkaar. Bestrooi met peper. Verdeel dan het champignonmengsel over de ham, met dien verstande dat er boven en onder een strookje van 2 centimeter onbedekt blijft. Leg dan de ossenhaas horizontaal in het midden van de ham met champignonmengsel. Til het folie aan de onderkant op en vouw de ham over de ossenhaas. Rol dan verder af door totdat de ossenhaas als een pakketje is bedekt door de ham met champignonmengsel. Pak de zijkanten goed in en maak een soort toffee van de folie en draai zo het folie goed aan zodat je een egaal pakketje hebt. Leg dit in de koelkast 15 minuten te rusten. Rol dan het bladerdeeg in een rechthoekig lap zodat je daarmee de ossenhaas kan bedekken. Maak hier weer met behulp van folie, zoals hierboven, een pakketje van. Zorg dat alle naden goed weggewerkt zijn. Laat weer een kwartier opstijven in de koelkast. Bestrijk de bovenkant met eigeel en strooi hier grof zeezout over. Zet dan 35 minuten in de oven op 200 C. voor een rose met kern rode binnenkant. Haal de Beef Wellington uit de oven en laat nog 10 minuten rusten voor het beste resultaat.

Tip: google op Gordon Ramsay, Beef Wellington en Youtube voor een instructievideo.

smeuïge blauwe kaas boterhammen (rarebit)

rarebit blauwe kaas
Een mooi lunchgerecht is het niet, deze Blue Stilton rarebit. Het heeft een typisch Engelse smaak, waar ik persoonlijk heel erg van hou. De topping bestaat uit onder andere uit Blue Stilton, vermengd met ei, worcestershiresaus, Colman’s mosterd en salie. Het recept komt van Delia Smith, een begrip in Engeland.
Jarenlang is ze al kokend te zien bij de Britse televisie. De laatste keer dat ik haar zag, was ze bezig met een serie over de basisbeginselen van koken. Ze heeft haar kookles online voortgezet. Dit gerecht zou mooi passen in een (paas-)brunch, samen met scone’s, crumpets en natuurlijk Old English Marmalade met toast.  Een idee misschien voor de naderende paasdagen. Het recept is overigens ook erg lekker als omelet (zonder walnoten). Voeg dan nog 2 eitjes toe en bak het ei-kaasmengsel in de koekenpan.

Delia’s Stilton smeuïge blauwe kaas boterhammen (rarebit)

voor 2 personen:
125 gram Blue Stilton
1 klein ei
mespuntje Colman’s mosterdpoeder/mosterd
1/4 tl worcestershiresaus
1/2 sjalot
wat verkruimelde walnoten
1/2 tl salie
cayennepeper
zout
2 boterhammen
Zet de grill aan van de oven. Rooster 2 boterhammen heel licht. Bestrooi ze met de verkruimelde walnoten en gesnipperde sjalot. Prak de Stilton fijn in een kommetje. Breek het eitje erbij en meng door elkaar met de mosterdpoeder, worcestershiresaus, salie en zout naar smaak. Verdeel dit mengsel over de boterhammen. Plaats 2 minuten onder de hete grill totdat ze goudbruin zijn. Dien op met een snufje cayennepeper er over.

Old English Marmalade zelf maken

old englisch marmelade zelf maken

Marmelade maken is een behoorlijke klus maar wel een klus waar je vrolijk van wordt. De hele keuken ruikt naar zuidvruchten en van het resultaat wordt je ook erg blij.  Authentieke Engelse marmelade is oranjebruin omdat het wordt gemaakt met bruine suiker. Deze Old English Marmalade kun je dus niet maken met geleisuiker. Het is een recept met geleipoeder. Heel vroeger gebruikte men geen enkel geleermiddel en liet de vruchtenpuree gewoon een paar uur inkoken met de suiker.

Deze marmelade roept bij mij de goede herinneringen op van de vakanties in Engeland. Van ontbijtjes met marmelade op toast, ontbijtworstjes en roerei. En dat is dan een ontbijtje van een Hollandse in Engeland. Een goed Engels ontbijt omvat bloedworst, worst, vis, witte bonen, gebakken tomaten en ga zo maar door. Tip: loop eens in Engeland s’ochtend een “Greasy Spoon” in en bestel een “full English breakfast”. Tot het zover is, hierbij voor een Engeland-gevoel: maak of koop een paar scones en serveer hier de Old English Marmalade bij.

Old English Marmalade

1 kilo sinaasappelen
1 citroen
300 gram bruine basterdsuiker
25 gram geleipoeder
evt. 2 eetlepels sinaasappellikeur zoals cointreau

Leg 1 sinaasappel en de citroen in kokend water en boen daarna af. Van deze twee snij je van de sinaasappel de hele schil dun af en van de citroen enkele halen. Verwijder het wit zoveel mogelijk en snij de schil in dunne reepjes. Pers de sinaasappelen en citroen uit. Ongeveer 600 ml sap. Meng dat met de bruine basterdsuiker en de schilletjes en evt. de likeur. Laat dit een nacht staan. De volgende dag aan de kook brengen met de geleipoeder. Goed door laten koken totdat er een mooie gelei-achtige substantie ontstaat en giet het in 2 uitgekookte potten. Draai de deksel er op en laat ze 5 minuten op hun kop staan.