Witlofschotel met kaas, pruimtomaatjes en spek

witlof oven pancetta pecorino
In Italie nam ik als tussendoortje wel eens zo’n plat Italiaans broodje met rauwe ham en pecorino. Het liefst het broodje nog even op de gril zodat de kaas een beetje is gesmolten. Tijdens een Italiaanse themaweek van de supermarkt kon ik de aanblik van een aanbieding van Toscaanse pecorino dan ook niet weerstaan. Voor de bijl gegaan. Ik heb mezelf nog net kunnen weerhouden om niet ook nog een Parmaham van een kilo mee te nemen. Waar thuis dan weer verontwaardigd op werd gereageerd toen ik dat vertelde. Oké, de volgende keer ook de Parmaham mee.

De mini-pruimtomaatjes worden in Nederland vaak als snacktomaatjes of snoeptomaatjes verkocht. De pancetta kan je natuurlijk door ontbijtspek of ham vervangen, de pecorino door gewone Hollandse harde (schapen-)kaas. De witlof is weer gewoon uit Zeeland en de verse Italiaanse kruiden uit de vriezer. Ik ben nu de ingevroren voorraad kruiden aan het opmaken. Natuurlijk in de hoop dat binnenkort weer verse voorraad uit de kruidenbak komt.

Witlofschotel met kaas, pruimtomaatjes en pancetta

Voor 4 personen:

4 dunne witlofstronkjes of 2 dikke
3 eieren
50 gram geraspte pecorino of andere kaas
1 el gehakte bieslook
1 el gehakte basilicum
1 el gehakte peterselie
8 pruim (snack-)tomaatjes
4 plakjes pancetta of ontbijtspek
scheut melk
zout, peper

Verwarm de oven voor op 180 C. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en het kontje. Kook de witlofstronkjes 10 minuten in gezouten water. Laat ze vervolgens goed uitlekken in een vergiet. Klop de eieren los met de melk, voeg zout, peper en de verse kruiden toe. Meng hier vervolgens de geraspte kaas doorheen. Vet een ovenschaal in. Leg de stronkjes in de ovenschotel. Indien het dikke stronkjes zijn, snij ze doormidden. Leg over elk stronkje een plakje pancetta. Verdeel de pruimtomaatjes over de schotel. Schenk het kaas-ei mengsel over de stronkjes. Zet de ovenschotel zo’n 20 minuten in de oven.

Summary
recipe image
Recipe Name
witlofovenschotel met kaas en spek
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *