Witte pizza met gerookte zalm en venkel

witte pizza venkel gerookte zalm
Pizza met cottage cheese, gerookte zalm en venkel

Je kunt van diverse soorten meel een pizzabodem maken. Vandaag had ik zin om eens een bodem van speltmeel te maken (voor degene die nu bijna afhaakt: het recept is met gewoon pizzadeeg!). Ik had nog een voorraadje meel liggen van de laatste expeditie naar korenmolen De Onderneming in Wissenkerke. Op internet zag ik een speltpizzarecept uit een boekje over oergranen voor moderne maaltijden. Omdat de rest van de familie het hele plan niet zag zitten, had ik ook maar een bolletje pizzadeeg gemaakt van gewone tarwebloem.

Het speltmeeldeeg rees voorbeeldig. De speltmeelpizza kwam echter uit de oven als een plak karton met beleg. Met het reserve tarwebloemdeeg is deze witte pizza gemaakt. Een witte pizza heb ik voor het eerst gegeten in Engeland, aan de kust. Ook met vis en verse groenten en erg lekker. De witte saus is gekruide cottage cheese.

Witte pizza met gerookte zalm en venkel

Voor grote 2 pizza’s of meerdere kleine:

12 gram verse of 5 gram gedroogde gist
200 gram bloem (type 00)
125 cl lauw water
1/2 theelepel zout
1 el olijfolie

1 bekertje cottage cheese/hüttenkäse/verse magere kwark
zout, peper
1 eetlepel verse bieslook
optioneel: gedroogde zeeslavlokjes of dille, of herbamare van dr Vogel.
1 venkelknol
1 ons gerookte zalm

Los de gist op in het water. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier het zout en olie in. Schenk iets van het gistwater erbij en begin met het mengen van het meel met de vloeistof. Voeg telkens meer gistwater toe, totdat je een vast deeg hebt. Kneed goed door tot een elastisch deeg. Doe in een kom en bedek de kom. Zet op een warme plek en laat het deeg een uur, liefst 2 uur rijzen. Verdeel dan het deeg in twee en laat het nog een kwartier rusten. Bebloem het werkoppervlak en rol een bol deeg uit tot een dunne lap. Leg de dunne lap op een bakplaat of pizzaplaat. Meng zout en peper door de cottage cheese en verdeel de cottage cheese in een dunne laag over de pizza. Bestrooi met gehakte bieslook. Eventueel nog met zeeslavlokjes. Snij een venkelknol door de helft en haal het bittere driehoekje aan de onderkant er uit. Snij de venkel in plakjes. Verdeel de plakjes over de witte saus. Verdeel vervolgens de gerookte zalm over de pizza. Bak de pizza in ongeveer 8-10 minuten gaar in een oven van 250 C.

Summary
recipe image
Recipe Name
witte pizza met gerookte zalm en venkel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *