Duivelse vulkaan pizzabrood / stromboli met pit

stromboli pizzabrood

In Italie bestelde ik deze meivakantie een duivelse pizza, de pizza diavola. Een pizza diavola is belegd met pittige salami en met pepers. Ik vind een pizza met veel pit lekker. Afgelopen weekend had ik een rol pizzadeeg* en het plan om eens een keer een stromboli te maken. Stromboli is -naast een Italiaans vulkaaneiland – een opgerold of gevlochten gevuld broodje van pizzadeeg. Je kan er van alles in kwijt. Ik maakte een duivelse versie.

Pittige salami is echter niet zo maar gewoon overal te koop in Zeeland. Een beetje creatief moet je dan wel zijn op dit vlak. Milde salami wordt wat pittiger met tabasco. Ricotta is heel goed te vervangen door cottagecheese/huttenkase. Pizzasaus maak je natuurlijk heel simpel zelf, van tomatenpuree, wat bouillon en Italiaanse kruiden. Voor pizzadeeg geldt hetzelfde: het is makkelijk te maken maar het deeg vergt wel wat voorbereidingstijd. Een rol pizzadeeg uit de koeling vind ik dan het beste alternatief.

Duivelse stromboli


1 rol pizzadeeg

tomatensaus:
1 blikje tomatenpuree
100 ml kruidenbouillon
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
chilipoeder (ca. 1/2 tl)
1 teentje knoflook

1 bol mozzarella
8 eetlepels ricotta of huttenkase
125 gram salami (pittige)
evt. tabasco bij milde salami (zie recept)
ui, klein in ringen
paprika, klein in smalle reepjes
gedroogde oregano
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het pak pizzadeeg uit op een bakplaat. Dit is een rechthoekige lap. Maak de tomatensaus van tomatenpuree, kruidenbouillon, kruiden, chilipoeder en knoflook(-poeder). Bestrijk hiermee de hele lap. Leg de vullling in de lengte op het middelste een-derde deel en laat drie centimeter over aan de boven en onderkant: begin met de salami (maak evt. wat pittiger met tabasco), dan uiringen, paprika, ricotta, mozzerella.

Snij vanaf de vulling iets schuine repen naar buiten aan beide kanten. Vouw eerst de bovenkant en onderkant van het broodje naar binnen en ga dan verder met de lapjes om en om van beide kanten naar binnen te vouwen zodat er een vlechtwerkje ontstaat.

Bestrijk de bovenkant met olijfolie en bestrooi met gedroogde oregano. Bak de stromboli in ca 25 minuten goudbruin. Je ziet tijdens het bakken vocht naar buiten stromen. Dit is niet erg, het heeft geen gevolgen voor de knapperigheid van de stromboli. Eventueel dep je een keertje tijdens de baktijd wat vocht weg.

Lekker met een frisse Mediterraanse salade erbij.

* Ik gebruikte een gekregen rol pizzadeeg van Tante Fanny. Ik heb dit merk al meerdere malen uitgeprobeerd en ook uit de houtoven komen lekkere pizza’s met dit deeg.  

Pizza met asperges en ei

pizza asperge ei
Zo af en toe ga ik terug naar de streek waar ik ben opgegroeid, om goede herinneringen op te halen. Soms in de vorm van een kleine vakantie. Een paar jaar geleden hebben we een vakantieweekje vertoefd in Wijk aan Zee. Wijk aan Zee is het dorp waar ik met vriendinnetjes naar het strand ging om een beetje te zwemmen, te zonnen en te giebelen. Op de achtergrond waren er de rokende schoorstenen van de Hoogovens en de grote zwarte cokesheuvels.
In de pubertijd was Wijk aan Zee ook een plek om af en toe eens uit te gaan. Je had er een groot kraakpand (het Emma) aan de rand van de duinen, een voormalig vakantiekoloniehuis voor stadskinderen. Daar werden concerten gegeven en kwamen dichters voorlezen. Ook had je in Wijk aan Zee een discotheek, ik ben de naam vergeten. Het had een palmboom op de gevel, dat kan ik mij nog herinneren.

Tijdens zo’n weekje herinneringen ophalen in een vakantiehuisje in Wijk aan Zee, heb ik de lekkerste pizza ooit in Nederland gegeten. Het was de pizza van het huis van een naburig Italiaans restaurant. De pizza was onder andere belegd met asperges en had een eitje in het midden van de pizza. Het was iets rijker belegd dan ik hieronder heb weergegeven. Er lagen bijvoorbeeld ook nog enkele plakjes champignon, pittige salami en artisjokharten op de pizza. Deze pizza is echter vooral bijzonder door de combinatie van de asperges, het ei, de olijven en de kaas!

Pizza met asperges en ei

Voor 4 personen

Vers pizzadeeg of een rol kant en klaar pizzadeeg
2 blikjes tomatenpuree
2 eetlepels verse basilicum
zout, peper
1 a 2 ons zachte schapenkaas, zoals feta of ricotta
zwarte olijven
1 (punt-)paprika
2 dunne asperges per pizza
1 ons Bressaola of milde runderrookvlees of parmaham
4 eieren

(extra: champignon, salami en artisjokharten)

Verhit de oven voor op 225 C.
Maak zelf pizzadeeg of koop kant en klaar. Verdeel dit in vieren en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Meng de twee blikjes tomatenpuree met 3 blikjes water. Voeg de basilicum, zout en peper hier aan toe. Beleg de pizza met de tomatenpuree (met behulp van de achterkant van een lepel). Bestrooi de pizza met gehalveerde olijven, stukjes paprika en verbrokkelde kaas. Schil en snij eventueel de asperges overlangs doormidden indien ze te dik zijn. Leg ze in een schaal en giet hier kokend water over. Giet dan gelijk het water af en verdeel de asperges over de pizza. Verdeel vervolgens een aantal plakjes ham of rookvlees over de pizza. Breek een eitje in een kommetje. Giet voorzichtig het eitje in het midden van de pizza en bak de pizza in zo’n 8 minuten af. Is het pizzadeeg te dik om in 8 minuten te garen, zet dan eerst de pizza in de oven en doe dan pas het eitje 6 minuten voor tijd op de pizza.

Witte pizza met gerookte zalm en venkel

witte pizza venkel gerookte zalm
Pizza met cottage cheese, gerookte zalm en venkel

Je kunt van diverse soorten meel een pizzabodem maken. Vandaag had ik zin om eens een bodem van speltmeel te maken (voor degene die nu bijna afhaakt: het recept is met gewoon pizzadeeg!). Ik had nog een voorraadje meel liggen van de laatste expeditie naar korenmolen De Onderneming in Wissenkerke. Op internet zag ik een speltpizzarecept uit een boekje over oergranen voor moderne maaltijden. Omdat de rest van de familie het hele plan niet zag zitten, had ik ook maar een bolletje pizzadeeg gemaakt van gewone tarwebloem.

Het speltmeeldeeg rees voorbeeldig. De speltmeelpizza kwam echter uit de oven als een plak karton met beleg. Met het reserve tarwebloemdeeg is deze witte pizza gemaakt. Een witte pizza heb ik voor het eerst gegeten in Engeland, aan de kust. Ook met vis en verse groenten en erg lekker. De witte saus is gekruide cottage cheese.

Witte pizza met gerookte zalm en venkel

Voor grote 2 pizza’s of meerdere kleine:

12 gram verse of 5 gram gedroogde gist
200 gram bloem (type 00)
125 cl lauw water
1/2 theelepel zout
1 el olijfolie

1 bekertje cottage cheese/hüttenkäse/verse magere kwark
zout, peper
1 eetlepel verse bieslook
optioneel: gedroogde zeeslavlokjes of dille, of herbamare van dr Vogel.
1 venkelknol
1 ons gerookte zalm

Los de gist op in het water. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier het zout en olie in. Schenk iets van het gistwater erbij en begin met het mengen van het meel met de vloeistof. Voeg telkens meer gistwater toe, totdat je een vast deeg hebt. Kneed goed door tot een elastisch deeg. Doe in een kom en bedek de kom. Zet op een warme plek en laat het deeg een uur, liefst 2 uur rijzen. Verdeel dan het deeg in twee en laat het nog een kwartier rusten. Bebloem het werkoppervlak en rol een bol deeg uit tot een dunne lap. Leg de dunne lap op een bakplaat of pizzaplaat. Meng zout en peper door de cottage cheese en verdeel de cottage cheese in een dunne laag over de pizza. Bestrooi met gehakte bieslook. Eventueel nog met zeeslavlokjes. Snij een venkelknol door de helft en haal het bittere driehoekje aan de onderkant er uit. Snij de venkel in plakjes. Verdeel de plakjes over de witte saus. Verdeel vervolgens de gerookte zalm over de pizza. Bak de pizza in ongeveer 8-10 minuten gaar in een oven van 250 C.

De echte pizza Margherita

pizza margherita

Al enige tijd ben ik bezig om een echte, authentiek smakende, italiaanse pizza uit mijn oven te toveren. Ik heb getwijfeld over de aanschaf van een pizza-steen maar dit uiteindelijk (nog) niet gedaan. Ik heb thuis ook al een hint laten vallen dat het mij leuk lijkt om een echte pizza-oven achter in de tuin te hebben. De hint is nog niet opgepakt. Dus doe ik het met wat ik in huis heb, een electrische oven en twee pizza-bakplaten.

Het recept voor het deeg komt van de website van www.italie.nl. Met dit recept lukt het mij om een lekkere dunne pizza te maken met opbollende zijrandjes, dus daar heb ik tot nu toe niets aan veranderd. Waar ik wel telkens iets aan probeer te verbeteren, is de basissaus en de hoeveelheid van deze saus op de pizza. Daar heb ik al behoorlijk wat recepten voor gelezen en gebruikt.

Vandaag zat ik in de “Culinaria Italia” te bladeren voor wat pizza-inspiratie. Ik had nog 2 bollen buffelmozzarella in de koelkast met een houdbaarheidsdatum tot vandaag. Toen viel het kwartje eindelijk: geen tomatensaus maar blokjes verse, rijpe (ontvelde en ontpitte) tomaat zorgen voor de authentieke smaak. Door het eenvoudige recept denk je al gauw het een flauwe pizza gaat opleveren. Maar dit was de eerste echte italiaanse pizza uit mijn oven.

Pizza Margherita

Pizzadeeg:

25 gram verse of 10 gram gedroogde gist
400 gram bloem (type 00)
2 1/2 dl lauw water
1 theelepel zout

Voor 4 pizza’s. Los de gist op in 1/4 dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Laat 30 minuten rusten onder een theedoek. Maak een hoopje van 350 gram bloem en maak een diepe kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen goed door. Blijf 10 minuten kneden,  verdeel het deeg in vier delen en maak hier ballen van . Laat het deeg 2 uur rijzen en gebruik per pizza een bal. Rol de bal zo dun mogelijk uit. Met beleg in ongeveer 12 minuten op 250 C bakken.

Pizza Margherita

De ongebakken pizza Margherita

Per pizza:

150 gram buffelmozzarella
100 gram tomaat
12 blaadjes basilicum
3 el olijfolie
peper en zout

Snij de mozzarella in blokjes. Ontvel en haal het vocht en pitjes uit de tomaat. Snij de tomaat ook in blokjes. Verdeel de tomaat, mozzarella en basilicum over de pizza en besprenkel met olijfolie. Maak op smaak met peper en zout.