Duivelse vulkaan pizzabrood / stromboli met pit

stromboli pizzabrood

In Italie bestelde ik deze meivakantie een duivelse pizza, de pizza diavola. Een pizza diavola is belegd met pittige salami en met pepers. Ik vind een pizza met veel pit lekker. Afgelopen weekend had ik een rol pizzadeeg* en het plan om eens een keer een stromboli te maken. Stromboli is -naast een Italiaans vulkaaneiland – een opgerold of gevlochten gevuld broodje van pizzadeeg. Je kan er van alles in kwijt. Ik maakte een duivelse versie.

Pittige salami is echter niet zo maar gewoon overal te koop in Zeeland. Een beetje creatief moet je dan wel zijn op dit vlak. Milde salami wordt wat pittiger met tabasco. Ricotta is heel goed te vervangen door cottagecheese/huttenkase. Pizzasaus maak je natuurlijk heel simpel zelf, van tomatenpuree, wat bouillon en Italiaanse kruiden. Voor pizzadeeg geldt hetzelfde: het is makkelijk te maken maar het deeg vergt wel wat voorbereidingstijd. Een rol pizzadeeg uit de koeling vind ik dan het beste alternatief.

Duivelse stromboli


1 rol pizzadeeg

tomatensaus:
1 blikje tomatenpuree
100 ml kruidenbouillon
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
chilipoeder (ca. 1/2 tl)
1 teentje knoflook

1 bol mozzarella
8 eetlepels ricotta of huttenkase
125 gram salami (pittige)
evt. tabasco bij milde salami (zie recept)
ui, klein in ringen
paprika, klein in smalle reepjes
gedroogde oregano
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het pak pizzadeeg uit op een bakplaat. Dit is een rechthoekige lap. Maak de tomatensaus van tomatenpuree, kruidenbouillon, kruiden, chilipoeder en knoflook(-poeder). Bestrijk hiermee de hele lap. Leg de vullling in de lengte op het middelste een-derde deel en laat drie centimeter over aan de boven en onderkant: begin met de salami (maak evt. wat pittiger met tabasco), dan uiringen, paprika, ricotta, mozzerella.

Snij vanaf de vulling iets schuine repen naar buiten aan beide kanten. Vouw eerst de bovenkant en onderkant van het broodje naar binnen en ga dan verder met de lapjes om en om van beide kanten naar binnen te vouwen zodat er een vlechtwerkje ontstaat.

Bestrijk de bovenkant met olijfolie en bestrooi met gedroogde oregano. Bak de stromboli in ca 25 minuten goudbruin. Je ziet tijdens het bakken vocht naar buiten stromen. Dit is niet erg, het heeft geen gevolgen voor de knapperigheid van de stromboli. Eventueel dep je een keertje tijdens de baktijd wat vocht weg.

Lekker met een frisse Mediterraanse salade erbij.

* Ik gebruikte een gekregen rol pizzadeeg van Tante Fanny. Ik heb dit merk al meerdere malen uitgeprobeerd en ook uit de houtoven komen lekkere pizza’s met dit deeg.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Pizzabrood duivelse stromboli
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *