Pizza met asperges en ei

pizza asperge ei
Zo af en toe ga ik terug naar de streek waar ik ben opgegroeid, om goede herinneringen op te halen. Soms in de vorm van een kleine vakantie. Een paar jaar geleden hebben we een vakantieweekje vertoefd in Wijk aan Zee. Wijk aan Zee is het dorp waar ik met vriendinnetjes naar het strand ging om een beetje te zwemmen, te zonnen en te giebelen. Op de achtergrond waren er de rokende schoorstenen van de Hoogovens en de grote zwarte cokesheuvels.
In de pubertijd was Wijk aan Zee ook een plek om af en toe eens uit te gaan. Je had er een groot kraakpand (het Emma) aan de rand van de duinen, een voormalig vakantiekoloniehuis voor stadskinderen. Daar werden concerten gegeven en kwamen dichters voorlezen. Ook had je in Wijk aan Zee een discotheek, ik ben de naam vergeten. Het had een palmboom op de gevel, dat kan ik mij nog herinneren.

Tijdens zo’n weekje herinneringen ophalen in een vakantiehuisje in Wijk aan Zee, heb ik de lekkerste pizza ooit in Nederland gegeten. Het was de pizza van het huis van een naburig Italiaans restaurant. De pizza was onder andere belegd met asperges en had een eitje in het midden van de pizza. Het was iets rijker belegd dan ik hieronder heb weergegeven. Er lagen bijvoorbeeld ook nog enkele plakjes champignon, pittige salami en artisjokharten op de pizza. Deze pizza is echter vooral bijzonder door de combinatie van de asperges, het ei, de olijven en de kaas!

Pizza met asperges en ei

Voor 4 personen

Vers pizzadeeg of een rol kant en klaar pizzadeeg
2 blikjes tomatenpuree
2 eetlepels verse basilicum
zout, peper
1 a 2 ons zachte schapenkaas, zoals feta of ricotta
zwarte olijven
1 (punt-)paprika
2 dunne asperges per pizza
1 ons Bressaola of milde runderrookvlees of parmaham
4 eieren

(extra: champignon, salami en artisjokharten)

Verhit de oven voor op 225 C.
Maak zelf pizzadeeg of koop kant en klaar. Verdeel dit in vieren en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Meng de twee blikjes tomatenpuree met 3 blikjes water. Voeg de basilicum, zout en peper hier aan toe. Beleg de pizza met de tomatenpuree (met behulp van de achterkant van een lepel). Bestrooi de pizza met gehalveerde olijven, stukjes paprika en verbrokkelde kaas. Schil en snij eventueel de asperges overlangs doormidden indien ze te dik zijn. Leg ze in een schaal en giet hier kokend water over. Giet dan gelijk het water af en verdeel de asperges over de pizza. Verdeel vervolgens een aantal plakjes ham of rookvlees over de pizza. Breek een eitje in een kommetje. Giet voorzichtig het eitje in het midden van de pizza en bak de pizza in zo’n 8 minuten af. Is het pizzadeeg te dik om in 8 minuten te garen, zet dan eerst de pizza in de oven en doe dan pas het eitje 6 minuten voor tijd op de pizza.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pizza met asperges en ei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *