Key lime curd (limoen curd) uit de crockpot express

In een opwelling had ik een zak met limoenen meegenomen van een euro. Voor die prijs kon ik ze gewoon niet laten liggen: tonic met een scheutje limoensap is een erg lekker drankje en daarnaast zou ik er vast wel nog iets lekkers van kunnen maken. Vanmiddag schoot opeens de mogelijkheid tot het maken van een curd door mijn gedachten, maar dan gemaakt met de instantpot (crockpot express). Op de klassieke manier maak je deze door de ingrediënten au bain marie roerend tot een gebonden curd te maken. Met de crockpot express hoef je alleen de ingrediënten door elkaar te roeren en dan in potjes in de crockpot te zetten: de instantpot doet de rest.

Geen lemon curd dus maar lime curd. Ik kwam het recept voor een Key Lime curd tegen op een Amerikaanse site en heb deze vertaald en gemaakt. Erg lekker: fris, zuur en zoet tegelijkertijd. Toch ook maar eens een keertje een Key lime taart maken. Deze taart komt van de Amerikaanse Key’s eilanden. Ik zou ooit naar Key West op huwelijksreis gaan maar een orkaan gooide roet in het eten. In plaats daarvan werd het twee weken Engeland (ook geweldig) maar een echte Key Lime taart proeven is er niet meer van gekomen.

Key Lime curd

  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 heel ei plus een eigeel (L)
  • 75 ml limoensap (ca. 4 limoenen)
  • limoenrasp

Klop de boter met de suiker (met staafmixer of keukenmachine) en voeg dan het ei plus eidooier toe. Ga verder met kloppen en voeg dan limoensap door. Mix dit nog even verder. Het kan er klonterig uit zien maar dat komt goed na verwarming. Doe het mengsel in twee middelgrote jampotten. Vul de potjes niet helemaal tot boven maar tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Draai de deksel er losjes op, een slagje. Plaats het rekje in de crockpot express en voeg water toe net tot onder de rand van het rekje. Plaats hier de gevulde potjes op en plaats de deksel van de crockpot er op (stoomknop dicht). Stel Manual in en de timer op 10 minuten (hoge druk). Laat nadat de timer is afgegaan nog 10 minuten staan voordat je de stoom van de pot af haalt. Pak de potjes voorzichtig uit de pan. Draai de deksel er af (met een ovenwant aan). Voeg rasp toe naar smaak: ca. 1 tl over de 2 potjes. Klop dit nog even goed door de curd heen (ik gebruikte hier een vork voor). Het laagje gesmolten boter klop je dan gelijk er door heen (drijft na opening bovenop). Laat afkoelen. Tijdens het afkoelen dikt het mengsel in. Bewaar max een week in de koelkast. Verdubbel het recept gerust, de tijd in de crockpot blijft hetzelfde.

Recept van: www.thisoldgal.com

Summary
recipe image
Recipe Name
Key Lime curd uit de instantpot
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by