Daslookbroodjes

In het vroege voorjaar komt weer de daslook omhoog. Ik heb daslook in Duitsland leren kennen. Daar hebben ze potjes met gedroogde daslook. Ik heb jaren geleden via een webwinkel zaad besteld en gezaaid op een donker plekje in de tuin. Nu heb ik elk jaar verse daslook en elk jaar komt er weer een plantje bij. Het is nu genoeg om er lekkere gerechten mee te maken maar nog niet genoeg om te gaan drogen. Daarvoor heb ik nog even geduld nodig. Ondertussen neem ik elke keer in Duitsland een paar potjes mee.

Deze broodjes zijn lekker zo uit het vuistje of met een likje boter er op. Wij hebben ze bij gekookte mosselen gegeten. Ze lijken mij ook heerlijk bij een kopje tomatensoep. In het deeg heb ik verder nog wat bieslook gedaan: deze is ook weer goed aan het groeien in de kruidenbak. Mocht je geen wilde knoflook in de tuin hebben, dan kan je natuurlijk ook enkele knoflookteentjes door het deeg doen. Het resultaat is een zacht, fris, kruidig bolletje. Het zijn overigens zachte bolletjes.

Daslookbroodjes

  • 280 gram bloem
  • 70 gram volkorenmeel
  • 6 blaadjes daslook en 8 stengels bieslook (of 10 daslookblaadjes of enkele tenen fijngehakte knoflook)
  • 140 gram water
  • 140 gram volle yoghurt
  • 1 kleine tl zout
  • 1 tl suiker
  • 1 tl droge gist

Doe het meel in een kom met gist, suiker en zout. Voeg water en yoghurt toe. Snipper de daslook en bieslook fijn. Doe dit er bij. Kneed alles (met behulp van een keukenmachine) goed door elkaar. Het deeg is redelijk plakkerig. Laat 90 minuten rijzen. Verdeel in acht bolletjes: gebruik hiervoor bloem omdat het deeg redelijk plakkerig is. Leg ze op een bakplaat en laat nog een uurtje rijzen. Bak ze af op 200 C in 24 minuten.

Naar een recept uit de Volkskrant

Summary
recipe image
Recipe Name
Daslookbroodjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by