Italiaanse hartige kikkererwtenkoek

farinata kikkererwtenkoek

De meeste internetrecepten van farinata gaan uit van het mengen van water en kikkererwtenmeel tot een deeg. Dit moet vervolgens enkele uren rusten voordat de hartige kikkererwtenkoek wordt gebakken. Het recept in mijn boek Culinaria Italia geeft een heel andere wijze van bereiding. Bij dit recept wordt namelijk het meel en het water een uur op lage stand gekookt en dan gebakken. Voordeel van deze bereiding is dat je niet lang van tevoren al moet beginnen met het deeg.

Het resultaat was erg lekker: een knapperig korstje aan de buitenkant en nog een beetje smeuïg binnenin. Voor herhaling vatbaar! Lekker als snack tussendoor of als bijgerecht.

Farinata

250 gram kikkererwtenmeel
zout (ca 1 tl)
4 el olijfolie
0,75 liter water
versgemalen zwarte peper

Breng 750 ml water aan de kook. Strooi onder voortdurend roeren het meel er een beetje bij beetje in en voeg zout toe. Laat het meel op zeer laag vuur koken, ca 45 minuten, en roer hierbij regelmatig door. Er hoort een zachte, lobbige massa te ontstaan. Vet een ovenschaal of bakblik ruim in met olijfolie. Doe het mengsel in het bakblik en sprenkel er nog wat olie over. Bak in ca. 20 minuten in een houtoven op 260 C tot de bovenkant goudbruin is. In een oven: ca. 30 min. op 200 C. Bestrooi de koek met versgemalen peper en dien meteen op.

Variaties per streek: uisnippers of rozemarijn.

Bron: Culinaria Italia

Summary
recipe image
Recipe Name
italiaanse kikkererwtenkoek uit de oven
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *