Wat is leuker dan een landbrood te bakken in een houtoven, net zoals generaties voor ons hebben gedaan. De smaak van brood uit een houtoven is uniek. Een eenvoudig belegje zoals een kruidenboter, kruidenkwark of zoals wij, de kruidenhangop van het blog MiCook, en het is al smullen geblazen.
Vorig jaar hoopte ik vooral lekkere zuurdesembroden uit de houtoven te toveren. Dat is slechts 1 keertje gelukt omdat mijn zuurdesemstarters doorgaans al na een week lekker bubbelen en bruisen plat slaan en niet meer overeind komen. Voor een nieuwe starter moet je weer een week roeren, voeden, roeren, voeden etc. Dit jaar moet ik nog even moed verzamelen om opnieuw het proces te beginnen. Ooit gaat het een keer het lukken.
Dit Franse landbroodje, met gewone gedroogde gist, was mijn eerste houtovenbrood dit jaar. Het is een blijver. Nadat de houtoven zijn werk heeft gedaan voor de pizza’s (op 300C), kan in de restwarmte op 250 C nog dit brood worden gebakken. Volgende keer maak ik er twee: eentje om weg te geven of in te vriezen en eentje om gelijk te eten, ’s avonds nog of de volgende dag.
Frans landbroodje uit de houtoven
Voor 1 broodje:
150 gram broodbloem (witte tarwebloem)
150 gram patentbloem
180 ml lauw water
1 tl gist
1 tl zout
Doe alles in een kom en kneed het geheel door in 10 minuten tot een soepel deeg. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Kneed het dan nog een keer goed door zodat de lucht er uit is, bol het deeg op en laat vervolgens nog afgedekt 1 1/2 uur rijzen. Of maak het deeg met de broodbakmachine; doe alles in de broodbakmachine en kies het witbrood-deeg-menu.
Breng het gerezen deeg over op een bakplaat, en snijd de broden enkele
Published by