Frans landbrood uit de houtoven

frans landbrood houtoven

Wat is leuker dan een landbrood te bakken in een houtoven, net zoals generaties voor ons hebben gedaan. De smaak van brood uit een houtoven is uniek. Een eenvoudig belegje zoals een kruidenboter, kruidenkwark of zoals wij, de kruidenhangop van het blog MiCook, en het is al smullen geblazen.

Vorig jaar hoopte ik vooral lekkere zuurdesembroden uit de houtoven te toveren. Dat is slechts 1 keertje gelukt omdat mijn zuurdesemstarters doorgaans al na een week lekker bubbelen en bruisen plat slaan en niet meer overeind komen. Voor een nieuwe starter moet je weer een week roeren, voeden, roeren, voeden etc. Dit jaar moet ik nog even moed verzamelen om opnieuw het proces te beginnen. Ooit gaat het een keer het lukken.

Dit Franse landbroodje, met gewone gedroogde gist, was mijn eerste houtovenbrood dit jaar. Het is een blijver. Nadat de houtoven zijn werk heeft gedaan voor de pizza’s (op 300C), kan in de restwarmte op 250 C nog dit brood worden gebakken. Volgende keer maak ik er twee: eentje om weg te geven of in te vriezen en eentje om gelijk te eten, ’s avonds nog of de volgende dag.

Frans landbroodje uit de houtoven

Voor 1 broodje:
150 gram broodbloem (witte tarwebloem)
150 gram patentbloem
180 ml lauw water
1 tl gist
1 tl zout

Doe alles in een kom en kneed het geheel door in 10 minuten tot een soepel deeg. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Kneed het dan nog een keer goed door zodat de lucht er uit is, bol het deeg op en laat vervolgens nog afgedekt 1 1/2 uur rijzen. Of maak het deeg met de broodbakmachine; doe alles in de broodbakmachine en kies het witbrood-deeg-menu.

Breng het gerezen deeg over op een bakplaat, en snijd de broden enkele

malen in met een scherp mes. Giet een kopje water in een ovenschaal en zet deze op de bodem van houtoven. Plaats direct de bakplaat in het midden van de oven. Bak het broodje in ca. 20 minuten goudbruin: zet de laatste 5 minuten de ovendeur op een kier zodat het stoom kan ontsnappen. De korst wordt hierdoor knapperig.
Recept gebaseerd op een recept van www.fornino.nl.

Kalkoenfilet op Normandische wijze

normandische kalkoen

Vorig jaar, tijdens de vakantie in Normandië stond er op de menukaart van het buurtrestaurantje in Yport “dinde”. Mijn Frans was ontoereikend om dit te kunnen vertalen. Terug in het vakantiehuisje heb ik er een woordenboek bij gepakt en kwam ik er achter dat het kalkoen betekende. Goed om te weten voor een volgende keer. Ik heb die vakantie geen Normandische “dinde” gegeten. Het kwam pas weer naar boven toen ik het thema van het Foodblogevent zag van het blog About food and more met de uitdaging om een gerecht uit De Franse keuken in te sturen.

Het recept van “Escalopes de dinde  à la normande” sprak mij gelijk aan. Er gingen namelijk twee theelepels van mijn favoriete mosterd in: dragonmosterd. In Nederland is dat nauwelijks te koop. Tijdens het foodies-uitje naar de Auchan in de buurt van Lille heb ik dan ook 3 potjes ingeslagen, twee voor mezelf en eentje om weg te geven. Het recept “ca marche aussi avec du poulet!”. Bij deze, kalkoenfilet met een prachtige rijke saus op zijn Frans:

Kalkoenfilet op Normandische wijze

4 kalkoenbiefstukjes of 400 gram kalkoenfilet
70 gram boter
1 glas droge witte wijn
2 theelepels dragonmosterd (mag ook andere mosterd zijn)
150 gram champignons
125 gram crème fraîche
2 eierdooiers
zout, peper

Braad de kalkoenbiefstukjes of kalkoenfilet aan in de hete boter. Indien het vlees aan alle kanten mooi bruin is, haal dan uit de pan en wikkel dit in aluminiumfolie om warm te houden. Voeg een glas witte wijn toe aan de boter en laat het even een beetje inkoken. Snij ondertussen de champignons in plakjes. Voeg dan het kalkoenvlees weer toe en daarna de champignons, mosterd en crème fraîche. Bestrooi het geheel met zout en peper. Gaar het kalkoenvlees verder in de saus: de kalkoenbiefstukjes circa 15 minuten en het stuk kalkoenfilet ca 30 minuten. Bij kalkoenfilet aan 1 stuk is het raadzaam ook even de deksel op de pan te doen omdat het bakken anders nog langer duurt en de saus te ver indikt. Indien het vlees gaar is, haal het vlees weer uit de pan en leg even te rusten. Roer dan 2 eierdooiers los in een schaaltje en voeg enkele lepels van de roomsaus toe. Meng dit goed door elkaar en voeg dan dit weer toe aan de pan met saus. Laat niet koken! Verwarm de saus nog even door en dien dan op samen met de kalkoenfilet.

Bron: www.marmiton.org