Kalkoenfilet op Normandische wijze

normandische kalkoen

Vorig jaar, tijdens de vakantie in Normandië stond er op de menukaart van het buurtrestaurantje in Yport “dinde”. Mijn Frans was ontoereikend om dit te kunnen vertalen. Terug in het vakantiehuisje heb ik er een woordenboek bij gepakt en kwam ik er achter dat het kalkoen betekende. Goed om te weten voor een volgende keer. Ik heb die vakantie geen Normandische “dinde” gegeten. Het kwam pas weer naar boven toen ik het thema van het Foodblogevent zag van het blog About food and more met de uitdaging om een gerecht uit De Franse keuken in te sturen.

Het recept van “Escalopes de dinde  à la normande” sprak mij gelijk aan. Er gingen namelijk twee theelepels van mijn favoriete mosterd in: dragonmosterd. In Nederland is dat nauwelijks te koop. Tijdens het foodies-uitje naar de Auchan in de buurt van Lille heb ik dan ook 3 potjes ingeslagen, twee voor mezelf en eentje om weg te geven. Het recept “ca marche aussi avec du poulet!”. Bij deze, kalkoenfilet met een prachtige rijke saus op zijn Frans:

Kalkoenfilet op Normandische wijze

4 kalkoenbiefstukjes of 400 gram kalkoenfilet
70 gram boter
1 glas droge witte wijn
2 theelepels dragonmosterd (mag ook andere mosterd zijn)
150 gram champignons
125 gram crème fraîche
2 eierdooiers
zout, peper

Braad de kalkoenbiefstukjes of kalkoenfilet aan in de hete boter. Indien het vlees aan alle kanten mooi bruin is, haal dan uit de pan en wikkel dit in aluminiumfolie om warm te houden. Voeg een glas witte wijn toe aan de boter en laat het even een beetje inkoken. Snij ondertussen de champignons in plakjes. Voeg dan het kalkoenvlees weer toe en daarna de champignons, mosterd en crème fraîche. Bestrooi het geheel met zout en peper. Gaar het kalkoenvlees verder in de saus: de kalkoenbiefstukjes circa 15 minuten en het stuk kalkoenfilet ca 30 minuten. Bij kalkoenfilet aan 1 stuk is het raadzaam ook even de deksel op de pan te doen omdat het bakken anders nog langer duurt en de saus te ver indikt. Indien het vlees gaar is, haal het vlees weer uit de pan en leg even te rusten. Roer dan 2 eierdooiers los in een schaaltje en voeg enkele lepels van de roomsaus toe. Meng dit goed door elkaar en voeg dan dit weer toe aan de pan met saus. Laat niet koken! Verwarm de saus nog even door en dien dan op samen met de kalkoenfilet.

Bron: www.marmiton.org

Summary
recipe image
Recipe Name
kalkoen op normandische wijze
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Kalkoenfilet op Normandische wijze

  1. Sorry, ik heb de mosterd over het hoofd gezien in de beschrijving maar deze heerlijke dragonmosterd gaat in de saus. Ik heb de tekst al aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *