Linzenburger deluxe

Veel vegetarische burgers vind je niet op dit blog, hoewel ik een enorme burger-fan ben. Een vegetarische burger mag pas op het blog als ik de burger serieus als alternatief voor een “gewone” runderburger op tafel kan zetten. De champignon-burger en zoete-aardappelburger voldeden al eerder aan dit criterium en daar is nu deze linzenburger bijgekomen. Het is een echt lekkere “vlezige” burger die zeer geschikt is voor een vleesloos dagje maar ook als lekkere warme lunchhap.

Je kan hiervoor linzen uit een blik gebruiken maar het grote voordeel van gedroogde linzen is dat ze – naast dat ze veel goedkoper zijn dan al gekookte linzen – niet hoeven voor te weken zoals bij gedroogde bonen. Je kookt ze al in een half uurtje gaar en dan kook je gelijk wat lekkere smaakmakers mee, zoals pastinaak of raap, wortel, aardappel of wat je nog hebt liggen in de groentela. Op het laatst doe je er wat gebakken ui en knoflook door heen, de gewenste kruiden, en dan kan je er samen met een eitje en paneermeel een soort gehaktdeeg van vormen.

Heb je teveel linzen gekookt, dan maak je daar de volgende dag nog een lekkere linzensoep mee!

 Linzenburger deluxe

100 gram gedroogde blonde linzen
1 kleine pastinaak
1 grote bospeen
1 aardappel (middelgroot)
1 (rode) ui
1 knoflook
zout, peper
1 ei
paneermeel
kruidenmix (kurkuma/paprika/komijn/koriander) of Italiaanse kruiden*

Verder:
4 broodjes
botersla
kerstomaatjes
knoflooksaus

Zet de linzen met ruim water op het vuur (ze zijn in ca een half uur gaar!). Snij na het opzetten van de linzen de bospeen in kleine stukjes en voeg toe aan het begin van de kooktijd. Snij daarna de pastinaak in kleine stukjes en voeg toe. Doe dit ook met de aardappel. Laat alles nog zo’n 20 minuutje stoven en giet af als het gaar is. Bak de gesnipperde ui en knoflook even aan in een bakpannetje. Roer deze vervolgens door de linzen. Maak verder op smaak met gewenste kruiden, zout en peper. Laat uitdampen en afkoelen. Zet eventueel nog even weg in de koelkast voor gebruik. Prak de linzen met groenten grof en doe hier het eitje door en het paneermeel om een stevig “deeg” te krijgen.  Vorm hier burgers van. Bak deze in de pan met ruim olie zo’n 8 minuten of in de oven (minder kans dat ze uit elkaar vallen) in zo’n 15-20 minuten op een ingevet bakblik op 180 C. – halverwege keren.

Beleg het broodje met sla, burger, schijfjes tomaat en knoflooksaus.

*Ik gebruikte seasoning mix voor kipcouscous van het merk Rabda, een mix die veel meer gerechten dan kipcouscous lekker maakt. Het is een mix van o.a. paprika, kurkuma en gember.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Luxe linzenburger
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *