Schapenkaas

Tijdens de eerste vakantie in Italië werd al gauw een panino met pecorino-kaas en parmaham het favoriete broodje. Indien het broodje nog even onder de grill werd gedaan was dat zo mogelijk nog lekkerder. Daarna ontdekte ik de “pasta alla norma”, de pastaschotel met aubergine en pecorino. In Nederland kon je deze Italiaanse schapenkaas enkele jaren geleden alleen bij kaasboeren met een zeer uitgebreid assortiment kopen of bij de delicatessenzaak/groothandel.

Tegenwoordig is het eenvoudig want je kan nu kaas online bestellen. Bij www.delekkerstekaas.nl bijvoorbeeld, hebben ze gewoon verschillende soorten schapenkaas in het assortiment. Ik bestelde pecorino (natuurlijk), daarnaast wilde ik ook wel eens Manchego, een Spaanse schapenkaas proeven en het verschil met de Hollandse schapenkaas ontdekken. De drie schapenkazen werden vacuum geseald in een doosje bezorgd, met daarbij drie stukken papier om het na gebruik in te kunnen verpakken.

Pecorino

De naam is afkomstig van het Italiaanse woord pecora, dat schaap betekent. Er zijn vele regionale varianten en de kaas is verkrijgbaar in verschillende fasen van rijpheid. De sterk zoute smaak vindt zijn oorsprong in het wassen van de kazen met zeewater tijdens de bereiding. Ik had zelf een stukje pecorino romano. Deze kaas wordt veel gebruikt in pastagerechten, net zoals de bekendere Parmezaanse kaas. Zijn sterke kenmerkende en zoute smaak betekent dat het gebruik ervan vaak is voorbehouden aan pastagerechten met sterk smakende sauzen, met name uit de regio van Rome, zoals Pasta all’Amatriciana. Ik heb de kaas inderdaad vooral met pasta gegeten. De zelfgemaakte lasagna met laagjes geraspte pecorino werd hier thuis als lekkerste ooit uitgeroepen. Maar ook heel lekker was de kaasfondue met pecorino. De pecorino zorgde bij dit kaasfondue-recept voor de pit en de brie voor de romigheid.   Kijk hier voor het recept!

Manchego

Manchego (of Queso Manchego) is een Spaanse kaas uit de regio La Mancha, gemaakt van de melk van het schapenras Manchego. De kaas heeft een in Brussel geregistreerde beschermde oorsprongsbenaming en sinds 2007 ook de strengere, Spaanse variant denominación de origen. Manchego is een schapenkaas met een zachte, licht zoute smaak. Het wordt vaak als tapa gegeten maar ook verwerkt in gerechten. In mijn Spaanse kookboek zag ik bijvoorbeeld stokvis met manchego en met manchego gevulde aubergine. Ik heb het zelf als tapa op tafel gezet en gebruikt in een heerlijke maaltijdsalade: salade met balsamicodressing, knoflookchampignons en manchego. Kijk hier voor het recept.

Hollandse schapenkaas
Dit was de zachtste en romigste kaas van de drie schapenkazen. Deze schapenkaas heeft het einde van de week niet gehaald! De kaas is heerlijk op brood. Ik heb er zelf nog een uientaart meegemaakt: de laatste uien uit de moestuin (700 gram rode, roze en gele uien) heb ik grof gesneden en gebakken met wat zout, peper en een eetlepel balsamicoazijn totdat ze zacht waren. Daarna gingen ze in een met korstdeeg bekleedde vorm (eerst nog beetje paneermeel op de bodem) en ging er nog drie met 100 ml melk/room losgeklopte eieren en de geraspte Hollandse schapenkaas (ca. 75 gram) bij. Na ca. 40 minuten in de oven op 180 C heb je een heerlijke uientaart met Hollandse schapenkaas.

Zeeuwse schapenkaas
In Zeeland wordt op diverse plekken schapenkaas gemaakt. 
Bij landwinkels en in de supermarkten van toeristenplaatsen kan je de echte Zeeuwse schapenkaas kopen, soms ook bij de boerderij zelf. In Meliskerke staat bijvoorbeeld kaasboerderij Mariekerke waar je in het winkeltje bij de boerderij hun zelf gemaakte schapenkaas kan kopen. Schapenhouderij Breel staat vooral bekend om de zelfgemaakte feta. Als je daar een potje van kunt kopen op een markt of braderie moet je zeker die kans niet laten lopen.

Schaap bij het Veerse meer

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met www.delekkerstekaas.nl.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *