Drielanden kaasfondue met pecorino en sjalot

Het is oudejaarsavond en normaal gesproken staat er geen avondeten op het programma, alleen hapjes. Ik had een fantastisch stuk pecorino, de Italiaanse schapenkaas, in de koelkast liggen waar ik graag nog wat wilde doen die avond. Je kan met pecorino natuurlijk veel lekkere hapjes maken, zoals bruschette met balsamico-ui en pecorino  of met gemarineerde paddenstoelen en pecorino en de bekende combi van tuinbonen met pecorino.

Ik had echter al een paar dagen het voornemen om een kaasfondue op tafel te zetten en waarom dan eigenlijk niet met oudjaar.  Misschien een nieuwe familietraditie? Ik kan nu gelijk al waarschuwen: maak niet teveel hapjes voor ‘s-avonds want ook al maak je een bescheiden portie per persoon, het vult goed. Bij bijzondere gelegenheden mag je een beetje uitpakken. Dan is een kaasfondue met pecorino, brie en edam of emmenthaler met gesnipperde sjalot net wat specialer dan de normale kaasfondue:

Kaasfondue met pecorino en sjalot

100 gram pecorino (romano)*
100 gram brie (zonder korst)
100 gram edam of (iets zoeter) emmenthaler
1 sjalot
150 ml wijn
1 teentje knoflook
maizena
vers gemalen peper

Halveer de knoflookteen en smeer hier de pan mee in. Verwarm de wijn in de pan en smelt hier de geraspte pecorino, edam en brie in. Als de kaas is gesmolten, voeg dan de sjalot toe. Roer een theelepel -met kop- maizena los in een kommetje met een beetje koud water en voeg  dit toe aan het mengsel. Laat het een beetje doorkoken, er moet een dikke homogene saus ontstaan. Voeg eventueel weer een met water losgeroerde theelepel maizena toe totdat er een mooie saus ontstaat. Maak op smaak met wat verse peper en zet dan op een warmhoudplaatje. Eet met stokbrood en een lekkere salade.

  • De pecorino romano komt van www.delekkerstekaas.nl. Zij bieden ook een pecorino-kaaspakket, waarin pecorino uit de door aardbevingen getroffen regio Marche zit. Kijk voor het verhaal hierachter op de website!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *