Coquilles met grapefruit beurre blanc

Coquilles koop ik alleen maar rond de feestdagen. Dan zijn ze voldoende te verkrijgen. Ik probeer dan eerst nog een tijdje de lokroep van de dozen coquilles te weerstaan en op een gegeven moment ga ik voor de bijl. Ik wilde er een voorgerechtje mee maken en daar best wel wat moeite in steken, maar er ook niet uren voor in de keuken staan. Ik kwam het onderstaande recept tegen op de site van de International Culinary Centre en het was precies wat ik wilde.

Op de site staat aangegeven dat met de elegante “grapefruit beurre blanc” een restaurantwaardig coquillegerecht op tafel staat. En dat is wat we ook al aan tafel tegen elkaar zeiden. Zelfs kieskeurige zoon wilde nog wel een portie. De saus lijkt mij ook lekker met andere zeevruchten, dus je kan makkelijk het voorgerechtje nog wat uitbreiden met wat Hollandse garnaaltjes of met een langoustine.

Coquilles met grapefruit beurre blanc

8 coquilles
1 takje tijm
halve sjalot
100 ml witte wijn
20 ml grapefruitsap
20 ml citroensap
scheutje (witte wijn)-azijn
40 gram boter (koud)
scheut room
zout
olijfolie
klontje boter

grapefruitpartjes
rucola of gemengde sla

Doe de fijn gesnipperde sjalot, wijn, grapefruit- en citroensap en scheutje azijn in een pannetje en laat het inkoken totdat het bijna stroperig wordt. Voeg dan de koude boter in blokjes een voor een toe en roer dit goed door met een garde. Roer totdat het een dikke saus is. Proef even en voeg eventueel nog wat meer boter toe: het mag flink zuur zijn maar niet te. Voeg dan nog een flinke scheut (kook)room toe. Maak het verder op smaak met zout en peper.

Haal de schil van de grapefruit en trek de grapefruit in delen uit elkaar. Snij met een scherp mesje de smalste kant van een grapefruitpartje in de lengte open en trek de zijvelletjes er af, dan komt meestal ook al het vel van de onderkant van het partje mee.

Verhit wat olijfolie en bak de coquilles om en om kort in de pan, voeg dan boter en tijm toe en bak hier de coquilles nog even kort in totdat het doorschijnende coquillevlees wit is geworden. Leg twee coquilles op een bordje, verdeel daar wat saus over, leg een plukje gemengde sla met een grapefruitpartje ernaast. Lekker om samen te eten.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *