Kipkerrie met erwtjes

Kipkerrie met erwtjes staat al jarenlang op het menu. Vroeger gebruikte ik daar de sausmix van Nederlands bekendste merk van produkten voor de Oosterse keuken voor. Sinds ik tegenwoordig vrijwel zonder pakjes en zakjes kook, valt mij op hoe zoet de kant en klare sausmixen zijn. Te zoet naar mijn smaak. En dus is de uitdaging niet meer een even lekkere saus zelf te maken maar een lekkerder. Na een aantal mislukte pogingen heb ik nu het recept voor een heerlijke kipkerrie.

De erwtjes komen nog uit eigen tuin. Ze hadden een meer dan gemiddelde omvang toen ik ze vorig jaar plukte. Het leken wel de erwten zoals je die in Engeland op het bord krijgt. De oogst was niet bijzonder groot maar het is mij toch gelukt om wat in te vriezen. Ingevroren erwten zijn zo anders dan de erwtjes uit een potje. De kinderen hebben een voorkeur voor erwtjes uit een potje maar ik kan mij niet voorstellen dat deze kerrie daar lekker mee is.

Kipkerrie met erwtjes

3 ons kipfilet
(groente)bouillon
3 el boter of kokosolie
2 el kerriepoeder*
2 el bloem
4 dl melk
1 ui
1 blokje maggi (toko)**
2 tl palmsuiker of 1 tl basterdsuiker
1 el ketjap
2 tl sambal
blokje santen van ca. 2 bij 2 cm***
2 tl gemberpoeder
kopje (diepvries) erwtjes
zout

Pocheer de kip in de bouillon: leg de kipfilet in een pannetje en giet hier hete bouillon over of heet water met wat kruiden zoals gember en peper. Zet het vuur heel laag zodat het onder het kookpunt blijft en bij voorkeur rond de 65 C. Laat afhankelijk van de dikte van de kipfilets in een kwartier tot twintig minuten garen. Controleer eventueel met vleesthermometer of de binnenkant gaar is. De kip gaat straks nog even in de hete saus dus het is niet erg als het niet helemaal gaar is geworden. Pluis de kip in stukjes.

Maak de saus: smelt boter of kokosolie in een pannetje en bak hier de gesnipperde ui in zacht, roer er dan de bloem door en bak dit nog even door, voeg 1 el kerrie toe en bak dit nog even mee en doe dan de melk er bij. Blijf dit goed roeren tot er een gebonden saus is ontstaan. Voeg dan de sambal, ketjap, santen, maggiblokje, suiker en gemberpoeder toe en zout naar smaak. De erwtjes gaan dan in de saus: rond de vijf tot zeven minuten zijn deze gaar en voeg tot slot nog de kip in stukjes toe en laat deze weer warm worden in de saus. Lekker met rijst en zuurgoed.

*afhankelijk van soort kerrie en eigen smaak, begin dus met 1 eetlepel en voeg later eventueel meer toe.

** deze maggiblokjes koop je in de toko. Dit zijn kleine kubusjes. Je kan ook wat bouillonpoeder gebruiken

*** santen is een blok kokoscreme. Te vervangen door evt wat kokosmelk of geraspte (niet zoete) kokos.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Kip kerrie met erwtjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *