Gerookte paprikasoep met knoflook en sherry

spaanse paprikasoep gerookt sherry

Na mislukte pogingen om zelf gerookte paprikapoeder te maken met de rookoven, liep ik prompt (natuurlijk) bij Dille en Kamille tegen blikjes Spaanse gerookte paprikapoeder aan. En vervolgens bij Oil en Vinegar. Toen toch maar gekocht. Want ik had al een recept gezien dat ik wilde maken toen ik nog aan het experimenteren was met de rookoven.

De combinatie van de knoflook, sherry en gerookte paprikapoeder in deze soep sprak mij aan. Het recept was een poging om een soepje uit een lokaal restaurantje na te maken. Het recept schreef 10 !! tenen knoflook voor op 1 1/2 liter soep. Dat ging mij wel een beetje te ver. Ik heb het verminderd en de knoflooksmaak zit er goed aan. Ook de hoeveelheid sherry ging mij wat ver: een ruime deciliter. Een lekkere scheut en de hele keuken rook al naar sherry!. De soep is overigens fantastisch. Te omschrijven als een pittige mediterraanse soep.

Gerookte paprikasoep met knoflook en sherry

Voor 4 personen

2 flinke tenen of 4 kleine teentjes knoflook
1 ruime scheut droge sherry
2 flinke theelepels gerookte paprikapoeder
1 liter kippenbouillon
Optioneel: geroosterde amandelen
2 eetlepels olijfolie

Snipper de knoflook. Bak de knoflook op een laag vuur zacht. Voeg de paprikapoeder toe en bak nog even mee tot er een rode pasta op de bodem ontstaat. Voeg de sherry toe en daarna de bouillon. Even goed doorroeren en een kwartier zachtjes laten koken. Eventueel nog even de staafmixer er door heen halen. Rooster de amandelen even in een droge pan en doe ze in een bakje. Stamp ze tot grove stukjes en serveer met de soep met wat van de geroosterde amandelen.

Tip: Voor een meer gebonden soep, bak je eerst nog 250 gram in dobbelstenen gesneden witbrood bruin en volg daarna het recept.

Als variatie kun je er ook nog voor het serveren een eitje per soepkom in de soep breken en 10 minuten in een 200 C voorverwarmde oven zetten.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gerookte paprikasoep
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *