Broccoli met tahinsaus en geroosterde pijnboompitjes

broccoli tahinsaus

Deze tahinsaus is geweldig. De saus is lekker bij diverse kolen, dus je kan de broccoli ook vervangen door bloemkool of spruitjes. Ik kwam het gerecht tegen omdat ik op zoek was naar een Libanees gerecht met broccoli. Ik had namelijk voor het avondeten al Libanese kofta in gedachten, met plat brood en een wittebonen-hoemoes. En een stronk broccoli die ik niet langer kon laten liggen.

Het is een recept uit het online Trouw-archief. De tahinsaus wordt gegeten met gefrituurde groente, maar net als de schrijver van het stukje in Trouw had ik daar geen zin in en heb ik de broccoliroosjes in hete olie gebakken.

Broccoli met tahinsaus en geroosterde pijnboompitjes

2 kleine stronkjes broccoli of 1 grote
olijfolie
zout
2 el pijnboompitten
1 grote citroen
2 volle el tahin
1 teentje knoflook
versgemalen peper
2 à 3 el fijngehakte peterselie

Snij de roosjes van de broccoli en halveer ze eventueel tot kleine stukjes. Kook ze 3 minuten in een magnetronbakje met een lepel water op vol vermogen in de magnetron.
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan. Was en boen de citroen goed droog en rasp de schil. Pers de citroen uit. Roer in een kommetje de tahin los met het citroensap, pers er de knoflook bij en roer goed door. Voeg zoveel gekookt water toe dat een vrij dikke, maar net schenkbare saus ontstaat.
Verhit olijfolie in een wok of grote koekenpan, en bak de broccoli met wat zout op hoog vuur. Draai het vuur lager zodra de broccoli begint te kleuren en bak de broccoli zachtjes beetgaar in 4 à 5 minuten. Schep regelmatig om.
Breng op smaak met zout en peper. Doe de broccoli in een schaal en schep het citroenrasp erdoor. Giet de tahinsaus over de bloemkool en strooi de pijnboompitten en peterselie erover.

Summary
recipe image
Recipe Name
broccoli met tahinsaus en pijnboompitjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *