Witlofstamppot met feta en gemarineerde ui

witlofstamppot feta

Ik had dit recept nooit zomaar gemaakt indien ik niet al in het weekend in de restwarmte van de houtoven een schaal groente had gerookt, waaronder uien. De recepten die ik vervolgens zag met gerookte uien vond ik erg voor de hand liggend, zoals gerookte uiensoep en hachee met gerookte uien. Bij het zoeken naar iets uitdagenders kwam ik op de site Gastronomixs terecht, met het recept voor deze in port gemarineerde gerookte ui. Veel umami, was de aanbeveling en “toepassing in plaats van spekjes”.

Voor het avondeten had ik witlof klaar liggen dus een witlofstamppot met vegetarische spekjes was al gauw verzonnen. De aanwijzingen van het recept waren summier. Hoe lang marineren, welke soort port (waarom staat in recepten vaak niet aangegeven of het Ruby of Tawny port moet zijn?), nog bakken voor gebruik: het stond allemaal niet in het recept. Dus zelf maar keuzes gemaakt: 3 uur marineren, Tawny en bakken.

Het smaakte, raar maar waar, naar bacon, en mijn grote spekjesliefhebber vond het een goed alternatief. Ik trouwens ook en nog meer dan dat. Want het lijkt mij veel lekkerder dan spekjes indien je er bijvoorbeeld een lekker stukje wild bij gaat eten. Maar ook, een lekkere gegrilde rundvleesburger met een laagje van deze gerookte-portuitjes…..

Spekjes van in portstroop gemarineerde gerookte ui

2 uien
zeezout
1 dl tawny port
olijfolie

Blancheer de in kwart gesneden uien twee minuten in kokend water. Pak de rookoven en leg een eetlepel houtmot op de bodem. Leg vervolgens een stukje aluminiumfolie op het rekje en prik daar een aantal gaatjes in. Leg daar de stukken ui op. Zet het rookoventje op hoog vuur en plaats de deksel op de rookoven zodanig dat er nog 1 cm open is. Zodra er rook omhoog komt kringelen kan de deksel worden gesloten. Rook dan de ui 3 minuten lang en zet het vuur uit. Laat voorzichtig de rook ontsnappen. Snipper de ui in kleine stukjes. Zet 1 deciliter port in een pannetje op het vuur. Laat tot stroop inkoken, zet het vuur af en doe er de uisnippers erbij. Laat afkoelen en doe ze dan in een plastic zakje en laat marineren. Het beste is om de zak vacuum te trekken met een vacumeerder. Laat minimaal 3 uur marineren. Giet eventueel overtollige port in een potje en gebruik deze voor een lekkere jus. Bak de uitjes een aantal minuten voordat je ze serveert. Bijvoorbeeld bij:

Witlofstamppot met feta en spekjes (van gerookte port-ui)

Witlofstamppot met gerookte port-ui

1 kilo zachtkokende aardappelen
melk/room
4 stronkjes witlof
3 a 4 blaadjes verse salie
6 sprietjes verse bieslook
zout, peper
75 gram verbrokkelde schapenfeta
4 eetlepels spekjes van gerookte port-ui

Kook 1 kilo aardappelen gaar en stamp ze met wat warme melk of room fijn en smeuig. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snipper de salie en bieslook en meng dit door de puree. Bak ondertussen in een hete pan met olie de in snippers gesneden witlof in circa 3 minuten zachter en voeg dit aan de aardappelen toe samen met de verbrokkelde feta en roer dit alles goed door. Serveer met de “spekjes”. Lekker met Lincolnshire worstjes.

Gerookte ui
Summary
recipe image
Recipe Name
witlofstamppot met feta en gemarineerde uitjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *