Deense appelcake (Æblekage)

deense appelcake

De appeloogst is begonnen en dus een goede tijd om eens te gaan kijken bij de overwoekerde boomgaard in de buurt. Deze ligt op een paar kilometer afstand, net achter de Westerscheldedijk, en is in in het verleden door de gemeente aangekocht. Het vormt nu onderdeel van een klein natuurgebied met wandelpaden. Enkele generaties trekken daar al naar toe om bessen, bramen, appels en peren te plukken. De paden zijn overwoekerd met bramenstruiken dus het plukken is best lastig. Er zijn ingangen van enkele meters in gekapt maar de middelste bomen zijn niet meer bereikbaar.

We zagen gelijk dat er al driftig was geplukt maar hebben evengoed tijdens onze wandeling nog een zakje met appels en peren kunnen plukken. Met een deel van de appeltjes heb ik deze Deense appelcake/taart gemaakt. Het bestaat uit laagjes cake en gesuikerde appelpartjes. Een lekkere luchtig en smeuïge cake. Ik heb voor dit recept gekozen omdat ik weer eens wat anders wilde dan de Hollandse appeltaart of plaatcake en wij net een korte vakantie hebben gehad in Denemarken. In Denemarken stonden er overal bordjes met “Aeble” en kistjes appels langs de weg. Hier in Zeeland komen de kistjes en de geldkistjes ernaast ook weer tevoorschijn.

Een goede tijd om weer eens een zakje appels mee te nemen en deze appelcake te maken:

Deense appelcake (Æblekage)

185 gram roomboter, zacht gemaakt
165 gram kristalsuiker plus 4 el kristalsuiker
3 M eieren 
185 gram patentbloem
1 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden/kaneel
600 gram appels 

Verwarm oven voor op 180 conventioneel of 160 bij hete-luchtstand. 
Maak de boter zacht (halve minuut op ontdooistand magnetron) en laat even afkoelen indien het opgewarmd is. Mix samen met de 165 gram kristalsuiker lichtgeel en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix telkens na toevoeging van een ei. Zeef de patentbloem en bakpoeder en voeg aan het boter mengsel toe. Meng de suiker met de koekkruiden/kaneel. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze kwart en daarna in dunne plakjes. Vet een taartvorm met diameter van 22 centimeter in en doe de helft van het deeg in de vorm. Verdeel hier een laagje appelpartjes over, bestrooi dit met de helft van het kaneelsuikermengsel. Verdeel dan de andere helft van het deeg hier over en verdeel de rest van de appelpartjes. Bestrooi deze appelpartjes met de andere helft van de kaneelsuiker en zet de cake in het midden van de oven. Bak in 55-60 minuten gaar. Dek eventueel de laatste 10-15 minuten af met alu-folie indien de cake te snel bruint aan de bovenkant.  De cake blijft zo’n twee dagen goed mits koel gezet en goed afgedekt.  

bron:  www.sbs.com.au

Frikadeller med dild, karse og sennep: gehaktballetjes met dille, waterkers en mosterd

deense gehaktballetjes

Over een paar weken gaan we naar Denemarken voor een korte vakantie. In het kader van de voorpret ben ik aan het bekijken wat er allemaal in Denemarken op het menu staat. Ik ben er namelijk nooit geweest. Ik heb veel visgerechten gezien maar toch ook behoorlijk wat gerechten met varkensvlees, waaronder gehaktballetjes. De Denen noemen gehaktballetjes frikadeller. Deze lijken dus niet op onze frikandellen, net zoals de Duitse frikadelle. Dat zijn weer een soort platgeslagen gehaktballen, vaak met stukjes ui er in.

Op zoek naar een origineel recept van Deense frikadelle kwam ik, met behulp van Google translation, op het recept van het Deense blog “Mad tanterne”* van gehaktballetjes met dille, waterkers en mosterd. Momenteel heb ik een grote bak in de tuin vol staan met waterkers**. Deze bak staat bij mij op een donkere hoek van de tuin en krijgt veel water. Het groeit geweldig en je kunt er van blijven eten want het groeit ook weer telkens aan. Het smaakt een beetje nootachtig en het is net als veel kwetsbare groenten, moeilijk in de winkel te kopen. Ideaal om zelf mee in de tuin aan de slag te gaan.

Deze “frikadelle” moesten het dus worden. Mijn dochter en ik vonden de gehaktballetjes geweldig. Mijn dochter wil ze nooit meer anders en vroeg of ik binnenkort nog eens een keer, maar dan heel veel van deze balletjes ga maken. De mannen vonden het wel lekker, maar volgende keer toch graag een lading “truckersballen“.

Frikadeller med dild, karse og sennep 

(Gehaktballetjes met dille, waterkers en mosterd)

500 gram rundergehakt***
bosje waterkers
1 tl gedroogde dilletopjes
1 tl mosterd
1 teentje knoflook
1 kleine ui
1 tl zout
verse peper
1 ei
1 el paneermeel
bakolie

Doe de waterkersblaadjes, dille, knoflook en ui in een blender en maal fijn. Voeg dit toe aan het gehakt en voeg zout, verse peper, mosterd en ei toe. Prak alles even goed door elkaar en voeg dan beetje bij beetje het paneermeel toe totdat je een mooi gehaktdeeg krijgt om balletjes van te draaien. Draai hier balletjes ter grootte van een golfballetje van en bak ze bruin in olie. Voeg indien ze aan alle kanten bruin zijn wat water toe en bak ze verder tot ze gaar zijn, in circa 15 minuten. Dien ze op met (rogge-)brood of bij de avondmaaltijd met nieuwe aardappeltjes. 

Bron: www.madtanterne.dk

* Vertaald in NL: Gekke tantes
** Niet te verwarren met tuinkers. Tuinkers zijn sprietjes van enkele centimeter hoog, met een paar blaadjes aan de top. Waterkers is een klein plantje en wordt door sommige al tot de superfoods gerekend.
*** Het Deense recept is met varkensgehakt. Ik had zelf rundergehakt en dat smaakte in ieder geval goed.