Aardappelsalade met feta, erwten en venkel

De erwtenplanten in de moestuin zijn niet vreselijk groot geworden en niet alle planten hebben de droogte doorstaan. We kunnen er een paar keer van eten. Zoon plukte gisteren vlak voor het eten een klein doosje vol terwijl ik de planten in de kas en moestuin nog even water gaf. Voordat we naar de moestuin gingen kookte ik al aardappeltjes (nieuwe aardappeltjes in schil). De verse erwtjes zijn rauw lekker zoet en kan je zo eten maar een diepvriesportie erwten zou ik wel enkele minuten koken. Venkel, erwtjes en feta zijn een perfecte combi dus gingen ze samen in de salade. Twee mini-paprika’s gaven nog wat kleur aan het gerecht.

Het groeiseizoen is nu echt begonnen. Hoewel het onkruid beter groeit dan onze moestuinplanten, hebben we toch al artisjokken, bleekselderij, sla en peultjes uit de tuin kunnen halen. De kas heb ik dit jaar anders ingericht. Bij de tuincentra zijn oogjes te koop die je in het frame kan klikken om planten of draden aan te hangen. Van touw heb ik enkele plantenhangers geknoopt en dus hebben we ook een hangende moestuin in de kas. Volgens mij kan je ook erwten in bakken kweken dus wellicht volgend jaar eens proberen.

Aardappelsalade feta, venkel en erwten

  • 1 kilo krieltjes (in schil)
  • 1 venkel, fijn gesneden
  • kopje verse of diepvries tuinerwten
  • 1 sjalot of lente ui
  • 1 kleine paprika
  • 1 blok feta (ca. 2 ons)
  • zout, peper
  • olijfolie, azijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • verse kruiden naar smaak

Stoom of kook de krieltjes, eventueel in schil: in snelkookpan/instantpot/crockpot express 4 minuten op Manual (met 250 ml water of bouillon) in stoommandje. Laat afkoelen. Kook de erwtjes en venkel kort om net even het rauwe er af te halen en laat ook afkoelen. Snijd de ui fijn en de paprika. Doe alles in een kom. Snijd krieltjes eventueel nog even doormidden of in vieren. Verkruimel de feta er bij. Maak een dressing van 3 eetlepels olie, een eetlepel azijn, 2 eetlepels mayonaise en een theelepel mosterd. Maak dit verder op smaak met zou en peper en verse kruiden (basilicum of munt of bieslook, peterselie). Giet dit bij de ingrediënten en schep alles goed door.

Aardperencake met yoghurtglazuur

aardperencake 2

Op dit moment is “Koken met van Boven” weer wekelijks op de televisie. Ik ben geen trouwe kijker maar blijf bij het zappen nog wel eens even kijken naar wat er wordt gemaakt door Yvette van Boven. Enkele weken geleden zag ik een aardperentaart voorbij komen. Aardperen smaken in warme gerechten nootachtig en dus ik kon mij voorstellen dat een cake of taart met aardpeer lekker is. Een taart maken gaat mij te ver maar een cake lukt nog wel. Een goede gelegenheid was mijn aanstaande verjaardag.

Om wat meer inspiratie op te doen heb ik nog wat andere recepten voor aardperencake bekeken. Het is uiteindelijk een combinatie van een recept van een Amerikaanse blogster en van Yvette van Boven geworden met een eigen twist zoals de yoghurtglazuur. Daarnaast heb ik de hazelnoten vervangen door amandelen en de rozijnen door cranberry’s. Het eindresultaat was bijzonder lekker en heel snel op. Binnenkort gaat de cake nog een keer worden gemaakt want ook het einde van het aardperenseizoen is in zicht.

Aardperencake met yoghurtglazuur

100 gram meel
1 volle theelepel bakpoeder (5 gram)
75 gram witte basterdsuiker
halve tl gemberpoeder
snufje zout
125 geraspte aardpeer
citroensap
50 gram amandelen of hazelnoten
75 gram boter, gesmolten
2 eieren
handje gedroogde cranberry’s

3 eetlepels poedersuiker
halve eetlepel Griekse of Turkse yoghurt

Meng meel met bakpoeder, suiker, gemberpoeder en zout. Schil en rasp de aardpeer en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen. Rooster de blanke amandelen even kort in een droge koekenpan en stamp/maal  ze in fijne stukken. Meng de aardpeer, cranberry’s  en amandelstukjes door het meel. Voeg dan de gesmolten boter en eieren toe en meng alles met enkele slagen. Doe in een cakevorm of kleine taartvorm (18 cm doorsnede). Bak het geheel op 170 C in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met satestokje in de cake: de prikker dient er schoon uit te komen. Laat afkoelen en meng dan de poedersuiker met yoghurt en verdeel over de cake.

Bewaren

Boerenomelet met crazy pea

Een paar jaar geleden kwam ik een blogpost tegen over het zelf kweken van erwtenscheuten. Ik heb toen uit nieuwsgierigheid gedroogde erwten gekocht en in de vensterbank een bakje met erwten te weken gezet. Twee weken daarna kon ik de scheuten al oogsten. De scheuten smaken naar verse erwtjes. In gerechten vervang je eenvoudig erwten door erwtenscheuten. Daarnaast kan je ze rauw eten, bijvoorbeeld op een broodje of in de salade. Ze zijn dus culinair veelzijdig te gebruiken.

Een tijdje daarna is -terecht- een campagne gestart, met medewerking van 24kitchen, om de scheuten standaard in de supermarkt in het groenteschap te krijgen. Ze kregen hierbij de naam “crazy pea”. Ik heb zelf het idee dat het niet is gelukt. Ik kom ze in ieder geval in de supermarkten en bij de groentewinkels niet tegen. Maar gelukkig weet ik hoe makkelijk het is om deze scheuten zelf te kweken en geef daarom hieronder nog eens een korte beschrijving hoe dat moet.

Je doet een laag gedroogde erwten in een plastic bakje en bevochtig deze met wat water. Hier leg je een schone doek of keukenpapier op. Twee maal per dag spoel je de erwten even met schoon water en leg je er de doek weer terug op. Na circa drie dagen komen er kleine scheuten uit de erwtjes. Dan is het tijd om een bakje te vullen met pootaarde en op deze aarde leg je hier de erwtjes*. Je geeft ze dagelijks een scheutje water. De erwtjes gaan gedurende 1 a 2 weken lange groene knapperige sprieten met blaadjes vormen. Als ze circa 15 tot 20 centimeter hoog zijn knip je ze boven de aarde af en gebruik je ze bijvoorbeeld in deze:

Boerenomelet met crazy pea (erwtenscheuten)

per persoon:

2 eieren
scheut melk
2 kastanjechampignons
1/4 paprika
1/2 kleine rode ui
2 plakjes gerookt ontbijtspek
6 stengels crazy pea c.q. erwtenscheuten of handje erwtjes
geraspte kaas of verbrokkelde blauwe kaas
zout of Herbamare, vers gemalen peper
bakolie/boter

Klop de eieren los met de melk, zout en peper. Snij de champignons, paprika, ui, spek en erwtenscheuten in fijne stukjes. Bak de ui aan in een koekenpan en voeg daarna champignons, paprika en spek toe en laat dit zacht en gaar worden in de pan. Voeg dan het eimengsel toe en bestrooi met de erwtenscheuten en kaas. Doe de deksel of een spatdeksel op de pan en laat het zachtjes stollen. Draai eventueel nog een keertje om maar als het ei gestold is, is de boerenomelet gaar.

* Zie mijn instagram-account (rechtsboven aan de pagina is een link daar naartoe) voor foto’s van de erwten met kleine scheuten en de oogstbare crazy pea.

Verse tomatensaus met snelkookpan

verse tomatensaus snelkookpan

Heston Blumenthal liet het zien in zijn tv-programma In search of perfection: tomatensaus maak je met de snelkookpan. Tomaten krijgen namelijk een heel andere smaak als je ze flink verhit. Daarnaast wees hij op het gegeven dat het binnenste van de tomaten, het vocht met zaadjes, veel meer (tot 11 keer meer) umami bevat dan het buitenste vlees van de tomaat. Umami is de hartige smaak van eten en staat in het rijtje traditioneel erkende smaken als bitter, zoet, zout en zuur. Dus in tegenstelling tot wat sommige recepten voorschrijven, verwijder je beter niet het vocht met de zaadjes.

Met mijn groentelade vol tomaten uit eigen tuin besloot ik tomatensaus voor het eerst eens met behulp van de snelkookpan te maken. Mijn snelkookpan gebruik ik eigenlijk alleen voor het koken van aardappels en om af en toe eens wat peertjes in te stoven. Tijd om mij eens over de drempelvrees heen te zetten voor wat betreft het overige gebruik van de snelkookpan. Op internet vond ik alleen recepten op buitenlandse site’s, met daarin weer verschillende stoomtijden opgenomen. Ik ben voorzichtig begonnen met de kortste stoomtijd van 10 minuten maar toen was het nog niet genoeg ingedikt naar mijn smaak. Na nog een keer 10 minuten hoge druk was de saus perfect*. 

Wat mij overigens al een tijdje opvalt, is dat de oude ontvel-truc van inkerven en in kokend water dompelen bij tomaten uit de winkel bijna geen effect heeft. De tomaten uit eigen tuin laten daarentegen de velletjes al na een paar seconden los. Zouden kas-tomaten voordat ze naar de winkel gaan nog een beschermlaagje krijgen, vroeg ik mij af. Iemand die weet hoe het zit, ik ben daar heel nieuwsgierig naar! 

Verse tomatensaus met de snelkookpan / hogedrukpan

Voor ca een liter

2 kilo tomaten
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in kleine stukjes
1 scheutje balsamico-azijn
zout
verse peper
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl gedroogde tijm
evt 1 wortel
olijfolie

Bak in een koekenpan op een laag vuur in olijfolie eerst de ui en daarna de knoflook. Wil je een iets zoete tomatensaus snij dan ook een wortel in kleine stukjes en bak deze mee. Ontvel de tomaten door ze kruiselings op de bolle kant in te snijden en in een pan met kokend water te begieten. Na enkele minuten in het kokend hete water, gaan de velletjes omkrullen. Verwijder de vellen en de kroontjes van de tomaten, snij ze in grove stukken en doe ze in de snelkookpan. Voeg hier de gebakken ui en knoflook aan toe en de kruiden, balsamico (ruime theelepel), zout (snufje, je kunt altijd nog later meer toevoegen) en peper. Doe de deksel op de snelkookpan en zet op de laagste stand (bij mij stand 1, stand 2 is voor bijv. aardappelen). Laat 20 minuten stomen vanaf het moment dat de snelkookpan aangeeft op temperatuur te zijn. Laat dan volgens gebruiksaanwijzing van de pan  de stoom ontsnappen en verwijder de deksel. Het lijkt dan nog een vrij dunne saus met stukjes tomaat. Je kunt het dan pureren met een staafmixer of het geheel door een zeef drukken. De saus door een zeef drukken is echter veel meer werk en door het met een staafmixer te pureren wordt het een mooi gebonden, egale saus. Dit is de basissaus. De saus is nu klaar om verder verwerkt te worden of  in te vriezen**

* En inderdaad de beste tomatensaus van verse tomaten tot nu toe.
** Ik heb porties van 350 gram tomatensaus ingevroren. Pakken tomatensaus oftewel passata di pomodoro zijn bijvoorbeeld vaak 500 gram en dat ik voor mij telkens net iets te veel.