Kreeft met vanillesaus

kreeft met vanillesaus

“Langouste à la vanille” is het nationale gerecht van de Comoren, een Afrikaanse eilandengroep tussen Mozambique en Madagaskar. Het wordt traditioneel gemaakt met kreeft maar de saus wordt ook wel eens geserveerd met langoustine, garnalen of jakobsschelpen. Vanille en kreeft leek mij een spannende combinatie dus ik wilde het wel eens uitproberen. Ik kan gelijk al verklappen dat ik dit de lekkerste saus vind die ik ooit bij kreeft heb gegeten.  

De allerlekkerste kreeft is natuurlijk de Oosterscheldekreeft. Deze is niet het hele jaar verkrijgbaar. Alternatief is dan een Canadese kreeft. Bij de Canadese kreeft tref je soms kuit aan. Dit is zeker eetbaar, dus niet weggooien! Van de overgebleven schalen trek ik vaak nog een bouillon. Dit is de basis voor een lekkere kreeftensaus of een bisque. Een kreeftensaus is bijvoorbeeld erg lekker bij asperges en pasta. Een bisque is altijd een feestelijk begin van een maaltijd.

Kreeft met vanillesaus

1 kreeft per 2pp
1 vanillepeul
2 sjalotjes
60 ml witte wijn
125 ml slag of koksroom
2 el boter
zout, peper

Maak eerst de saus klaar. Smelt de boter in een pannetje en bak hier de fijngesneden sjalotjes in. Giet dan de witte wijn en de slagroom erbij en voeg de in de lengte doormidden gesneden vanillepeul toe. Laat op laag vuur inkoken tot een soort dunne mayonaise-achtige saus ontstaat (kwartier tot half uur). Haal de peul uit de saus en verwijder de eventueel nog achtergebleven vanillemerg en voeg dit nog toe aan de saus. Proef of de smaak goed is en voeg dan nog zout en peper toe.

Kook de kreeft:
Ingevroren en al gekookte kreeft: laat van tevoren de kreeft ontdooien en verwarm de kreeft 5 minuten in kokend water.
Verse kreeft: Doe de kreeft in één keer in het kokende vocht. De kooktijd voor 500 g is 5 minuten. De kreeft is dan helemaal gaar en direct gereed voor verdere consumptie. Reken voor elke 100 gram meer, een minuut langere kooktijd.

bron: www.saveur.com

Kreeftenbisque

kreeftenbisque

Wie niets doet met de schalen van kreeft, garnalen of krab, mist een heerlijke zelfgemaakte soep: de bisque. Het vlees van de schaaldieren kan als garnituur worden gebruikt maar je kan het ook als heldere soep presenteren, zoals bij het hieronder beschreven recept. Dan is het een No Waste-kreeftensoep. Het vlees van de kreeft is heerlijk met zelfgemaakte mayonaise of een variant op mayonaise, zoals saffraanmayonaise, met een frisse salade ernaast van waterkers of gemengde sla*. 

De schalen van de kreeft laat je enkele uren meetrekken in een gekruide bouillon. Er gaat nog wat rijst bij voor de binding. De rijst zie je niet terug in de soep want de soep wordt voor het opdienen gezeefd. Je kan er voor kiezen om de soep nog wat verder te binden en mooi te laten glanzen door er enkele klontjes koude boter door de soep te doen (van het vuur af) en/of nog wat crème fraîche toe te voegen. Ik vind zelf de soep zonder deze toevoegingen ook al lekker en het laat het meestal weg.

Kreeftenbisque

Schalen van gekookte kreeft (1 grote of meerdere kleine kreeften)
1 stengel bleekselderij, in stukjes**
2 takjes tijm
1 blaadje laurier
1 ui, fijn gesneden
½ winterwortel, fijn gesneden
2 tomaten, in stukjes
1 el tomatenpuree
50 ml cognac
1 dl witte wijn
50 g rijst
1,5 l warme visbouillon
Optioneel: boter, crème fraîche .
Verhit wat olie in een ruime pan en voeg hier de schalen aan toe. Bak de schalen even aan en voeg dan de klein gesneden groente (wortel, venkel of bleekselderij*, tomaten, ui), tijm en laurier toe. Bak even mee. Dan kan de tomatenpuree er bij. Schep alles even goed om. Doe dan de afzuigkap uit want de cognac gaat worden geflambeerd: hou na het toevoegen van de cognac een vlammetje boven de soep en pas op voor de brandende cognac want de vlammen kunnen best hoog komen. Roer de cognac goed door en voeg dan de witte wijn, bouillon en rijst toe. Laat alles enkele uren sudderen. Hoe meer schalen er zijn toegevoegd, des te eerder is de soep klaar. Bij mij duurde het rond de 3 uur. Proef dus af en toe even! Zeef voor het opdienen de soep met behulp van een vergiet. Roer van het vuur af eventueel nog wat klontjes koude boter door de soep of serveer met een lepeltje crème fraîche.
Tip: bewaar 2 deciliter van de ongebonden soep en vries deze in om daar later nog een keer kreeftensaus mee te maken.

* zie voor een kreeftensalade, deze link naar kreeftensalade met cognacsaus
**of een venkelknolletje

Asperges met kreeftensaus en garnalen

Wie wat bewaart, die heeft wat. Dat geldt zeker voor twee deciliter kreeftenbisque. Ik had kreeftenbisque voor de kerstdagen gemaakt en met het idee om er later nog een keertje saus mee te maken een bakje vol van ingevroren. Hetzelfde kan je natuurlijk doen met garnalenbisque en krabbenbisque. Je vriest de bisque in voordat er crème fraiche of room in gaat.

Dan wacht je op het goede moment, zoals aspergetijd, om er een lekkere romige saus van te maken. De combinatie met asperges en pittige knoflookgarnalen is geweldig. De asperges haalden we op de terugreis naar huis vers bij boerderijwinkel de Zoete Kers te Vrouwenpolder. Als je verse asperges over elkaar heen strijkt, hoor je een mooi piepgeluid te krijgen. Dit was gelijk een heel concert. Eens weer iets heel anders:

Asperges met kreeftensaus en garnalen

1 kilo asperges
20 gram boter
20 gram bloem
2 dl kreeftenbisque
vers gemalen peper
300 gram middelgrote rauwe garnalen
2 teentjes knoflook
2 gedroogde rode pepers
zonnebloemolie
zout

Verder: nieuwe aardappeltjes, verse peterselie

Schil de asperges en snijd er de kontjes af.  Breng de in koud water aan de kook en laat ze 5 minuten doorkoken. Zet af en check af en toe of ze gaar zijn. Voor de kreeftensaus: smelt de boter in een pannetje en doe daar de bloem bij zodra het is gesmolten. Roer goed door op matig vuur en giet daar in 1 keer de kreeftenbisque bij. Laat de saus binden en zet het vuur dan wat lager. Verhit de olie en voeg daar de gedroogde pepers aan toe. Laat meebakken en haal ze er dan uit. Voeg de gesnipperde knoflook toe en vrijwel gelijk daarna de rauwe garnalen. Bak deze totdat ze mooi roze zijn. Serveer de asperges met kreeftensaus en enkele garnalen. Lekker met nieuwe aardappeltjes en verse peterselie. 

Kreeftensalade met cognacsaus

kreeftsalade cognac

Over een dikke maand gaat het seizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start. Deze Oosterschelde kreeft is van eind maart tot ongeveer half juli verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft dan de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen. Het is dus nog even wachten en dan kan er weer kreeft van topkwaliteit worden gegeten.

Vorige week maakte ik deze kreeftsalade als voorgerecht. De kreeft had behoorlijk wat kuit*. De kuit en de lever van de kreeft zijn eetbaar maar worden er vaak naast geserveerd. Bij de lever is dat vanwege het uiterlijk goed voor te stellen maar de kuit is erg lekker en over het gerecht gesprenkeld geeft dat ook nog eens een mooi resultaat.  Het is een fijn gerecht om een etentje mee te beginnen:

Kreeftsalade met cognacsaus

Voor 4 personen:
1 gekookte kreeft (van 6 a 7 ons)
2 baby Romain slakropjes
10 kerstomaatjes
2 el crème fraîche
4 el mayonaise
1 el ketchup
1 eetlepel cognac
snufje cayennepeper
scheutje worcestershiresaus
Verse peper en zout

Optioneel: avocado, kuit

Haal de harde kernen uit de Romain sla en snij de sla fijn. Was en centrifugeer de sla. Snij de kerstomaatje in vieren. Maak een sausje van de creme fraiche, mayonaise, ketchup, cognac, cayennepeper, worcestershiresaus en zout. Leg een laagje sla onder in een cocktailglas of op een bordje, verdeel de kerstomaatjes en eventueel avocado over de sla. Kruid met zout en vers gemalen peper. Verdeel het vlees van de gekookte kreeft over de cocktailglazen of bordjes en serveer met de cognacsaus (en kuit van de kreeft).

Tip: maak van de schaal nog een bisque!

* De Oosterscheldekreeft wordt streng beheerd. Eidragende vrouwtjes en kreeften kleiner dan 24 centimeter mogen niet worden aangeland.