Kreeftensalade met cognacsaus

kreeftsalade cognac

Over een dikke maand gaat het seizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start. Deze Oosterschelde kreeft is van eind maart tot ongeveer half juli verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft dan de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen. Het is dus nog even wachten en dan kan er weer kreeft van topkwaliteit worden gegeten.

Vorige week maakte ik deze kreeftsalade als voorgerecht. De kreeft had behoorlijk wat kuit*. De kuit en de lever van de kreeft zijn eetbaar maar worden er vaak naast geserveerd. Bij de lever is dat vanwege het uiterlijk goed voor te stellen maar de kuit is erg lekker en over het gerecht gesprenkeld geeft dat ook nog eens een mooi resultaat.  Het is een fijn gerecht om een etentje mee te beginnen:

Kreeftsalade met cognacsaus

Voor 4 personen:
1 gekookte kreeft (van 6 a 7 ons)
2 baby Romain slakropjes
10 kerstomaatjes
2 el crème fraîche
4 el mayonaise
1 el ketchup
1 eetlepel cognac
snufje cayennepeper
scheutje worcestershiresaus
Verse peper en zout

Optioneel: avocado, kuit

Haal de harde kernen uit de Romain sla en snij de sla fijn. Was en centrifugeer de sla. Snij de kerstomaatje in vieren. Maak een sausje van de creme fraiche, mayonaise, ketchup, cognac, cayennepeper, worcestershiresaus en zout. Leg een laagje sla onder in een cocktailglas of op een bordje, verdeel de kerstomaatjes en eventueel avocado over de sla. Kruid met zout en vers gemalen peper. Verdeel het vlees van de gekookte kreeft over de cocktailglazen of bordjes en serveer met de cognacsaus (en kuit van de kreeft).

Tip: maak van de schaal nog een bisque!

* De Oosterscheldekreeft wordt streng beheerd. Eidragende vrouwtjes en kreeften kleiner dan 24 centimeter mogen niet worden aangeland.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kreeftensalade met cognacsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Kreeftensalade met cognacsaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *