Indiase kerriesoep met rundvlees en linzen

indiase kerriesoep

Niet gelijk ontmoedigd raken bij het zien van de ingrediëntenlijst!. Het zijn voornamelijk kruiden en deze geven juist die bijzondere smaak aan deze kerriesoep. Het hak- en snijwerk valt mee. Het was vooral zoeken naar de potjes en zakjes met kruiden, maar dat komt ook door mijn onoverzichtelijke kruidenplank. Ik zou eigenlijk alle potjes ook boven op de deksel moeten merken, dat zou heel wat schelen in het gerommel op de plank.

Morgen wordt het nieuwe biologische rundvleespakket geleverd. Ik had vandaag nog een schenkel met een flink stuk vlees en runderlever in de vriezer liggen van het vorige pakket. Om mij niet af te hoeven vragen hoe lang het vlees in de vriezer ligt, vind ik het fijn om echt alles voor de nieuwe lading vlees op te maken. De lever blijft er nog wel in liggen maar die zit ook niet altijd in het pakket dus dat komt wel goed. Met de schenkel heb ik nu eens geen gewone groentesoep gemaakt maar:

Indiase kerriesoep met rundvlees en linzen

1 runderschenkel
250 gram runderpoelet
4 kardemomzaadjes
2 el kerriepoeder (kerrie masala)
1 tl koriander
1/2 tl gemalen komijn
4 teentjes knoflook
10 zwarte peperkorrels gekneusd
3 uien
3 kruidnagels
2 el boter
1-2 rode chilipepers
1/2 tl kurkuma
1/2 tl mosterdzaad
4 el rode linzen
2 tl tamarinde-pasta
2 1/2 dl kokosmelk
zout, peper
4 el fijngesneden koriander
2 liter groente of kruidenbouillon of water*
evt zout

De bouillon:
Pel en snipper de uien en de knoflook. Was de rode pepers, verwijder de pitjes en de zaadlijsten. Breng voor de bouillon de schenkel en het vlees met bouillon aan de kook. Schuim eventueel de bouillon meerdere keren af en voeg de kardemompeulen, 1 el kerriepoeder (=de helft), koriander- en komijnzaadjes, helft van de knoflook en de helft van de peperkorrels, 1/3e van de ui, kruidnagels (en zout)* toe. Laat de bouillon op laag vuur minstens 2 uur trekken tot het vlees gaar is of doe alles in de slowcooker 4 uur op 90C.

De soep:
Haal de grote delen vlees/bot uit de bouillon. Zeef de bouillon en bewaar het achtergebleven vlees. Voeg de linzen toe en kook 15 minuten door. Pureer dan de soep met de staafmixer. Verdeel het vlees in gelijke stukken. Verhit de boter. Bak hierin de rest van de ui, de rest van de knoflook en de rode peper 10 minuten op zacht vuur. Voeg de andere el kerriepoeder, geelwortel en mosterdzaad toe. Bak dit 2 minuten mee. Schenk de hete soep erbij. Voeg tamarinde, kokosmelk en vlees toe en verwarm de soep nog 4-5 minuten. Breng op smaak met zout, peper en verse koriander.

Serveer met brood als maaltijdsoep.

* Indien in plaats van bouillon water, voeg dan voldoende zout toe!

Summary
recipe image
Recipe Name
Indiase kerriesoep met rundvlees
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *