Uienbroodjes met kurkuma

Kurkuma oftwel geelwortel geeft deze broodjes een mooi zachtgele kleur en een bijzondere smaak mee. Vooral voor de geneeskrachtige kant van kurkuma is er de laatste tijd veel aandacht. Het woord superfood valt regelmatig in artikelen over deze specerij. Het zou het immuunsysteem versterken, ontstekingsremmend zijn en kanker voorkomen. Kurkuma vormt een vast onderdeel van kerrie en is natuurlijk gewoon ook een lekker ingrediënt. Ik vind het zelf een beetje nootachtig smaken.

Naast kurkuma is ui een belangrijke smaakmaker van deze melkbroodjes. De gebruikte uitjes zijn mijn laatste allerkleinste uien uit eigen tuin. Sommige van deze uitjes beginnen uitlopers te krijgen dus die moet ik binnenkort gaan verwijderen uit de kist. De uitjes zijn vanwege hun kleine formaat (zo groot als een sjalotje) zeer geschikt voor dit soort recepten omdat ze mooi fijn te snijden zijn.

Ik vond de broodjes zeer geslaagd. Wij hebben ze (warm) gegeten als avondmaal met ham en kaas en nog een frisse salade er naast. Ze lijken me ook heel geschikt als hamburgerbroodjes, echt iets bijzonders:

Uienbroodjes met kurkuma

300 gram bloem
1 theelepel gedroogde gist
1 theelepel zout
1 el olie
1 eetlepel honing
1 ei
70 ml melk, of voldoende om samen met het ei 120 ml te vormen
50 ml water
1 theelepel kurkuma
3 kleine uitjes/sjalotten of 1 grote ui

Ik heb zelf het deeg gemaakt met het deegprogramma van de broodbakmachine maar het kan natuurlijk ook met de hand. Doe eerst de gist in de kom, dan de bloem en de rest van de ingrediënten, behalve de ui. Kneed 10 minuten goed door tot een elastisch deeg en laat het afgedekt met een vochtige theedoek een uur rijzen. Snij 2 kleine uitjes ragfijn (of driekwart van een grote ui) en kneed dit door het deeg. Vorm hier acht bolletjes van en verdeel deze over een bakplaat en bedek met vochtige doek. Laat nog drie kwartier de bolletjes rijzen. Verdeel eventueel nog wat ui over de bovenkant en bak de bolletjes in ca. 20 minuten op 180 C.

Bronnen: Handleiding broodbakmachine en www.37cooks.com

Franse uiensoep met tijm en pernod

uiensoep pernod
Om alvast een beetje in de vakantiestemming te komen, een Frans soepje:

“Soupe à l’oignon française authentique, avec tout dedans et dessus. Un soupçon de thym et une goutte de Pernod” (Alles erop en eraan, originele Franse uiensoep. Een snufje tijm en een drupje Pernod).

Aanleiding van deze soep: een flinke voorraad Zeeuwse uien in de schuur en een berichtje op twitter. Het twitterbericht kwam van een Zeeuwse kok. Deze kok twitterde het dagmenu, met als voorafje een (rode) uiensoep met Pernod. Ik heb wel eens uiensoep met rode wijn gehad, en met scheutje cognac of Madeira. Uiensoep met Pernod is nieuw voor mij. Op zoek naar een recept, zag ik uiensoep met Pernod op enkele menukaarten staan, zelfs Duitse, maar er kwam in de google-resultaten geen recept naar boven.

Bovenstaande Franstalige omschrijving kwam ik tegen toen ik “Soupe a l’oignon” en “Pernod” intypte. Ik heb een gewone uiensoep gemaakt door uien te fruiten, en runderbouillon en laurierblaadje toe te voegen. Verder is er dus een tak verse tijm ingegaan en een scheutje anijslikeur*. Natuurlijk hoort er een dakje van brood met kaas op deze soep. Uit pure nostalgie en voor de “alles erop en eraan”.

Franse uiensoep met tijm en Pernod

Voor 1,5 liter soep:

4 uien
1 el bloem
20 gram boter
peper
1 laurierblaadje
1 flinke tak tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
1  a 2 el Pernod (anijsdrank)
1 liter runderbouillon

stokbroodje/boerenbruin
geraspte kaas (voorkeur gruyere)

Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden. In (soep)pan boter smelten en uiringen zachtjes bakken, tot ui lichtbruin is. Regelmatig omscheppen. Peper erboven malen en bloem erover strooien. Bloem op laag vuur nog even meebakken, zodat bloem gaart zonder al te bruin te worden. Dan een scheutje bouillon toevoegen en goed doorroeren. Daarna de rest van de bouillon toevoegen. Het laurierblaadje, tak tijm en Pernod in de soep doen en een kwartier zachtjes laten koken. Verwijder laurierblaadje en het takje van de tijm. Soep op smaak brengen met peper, evt beetje zout. Het stokbroodje (of een boerenbruin) in schijven snijden en even onder de grill bruinen. Snij bij boerenbruin het brood in stukken ter grootte van de soepkom. Plaats het brood als een dakje op de soep en bestrooi met geraspte kaas. Plaats de soepkommen nog even onder de grill zodat de kaas kan smelten.
* En het smaakte erg goed met Pernod, een blijver!

Bewaren

Bewaren