Franse uiensoep met tijm en pernod

uiensoep pernod
Om alvast een beetje in de vakantiestemming te komen, een Frans soepje:

“Soupe à l’oignon française authentique, avec tout dedans et dessus. Un soupçon de thym et une goutte de Pernod” (Alles erop en eraan, originele Franse uiensoep. Een snufje tijm en een drupje Pernod).

Aanleiding van deze soep: een flinke voorraad Zeeuwse uien in de schuur en een berichtje op twitter. Het twitterbericht kwam van een Zeeuwse kok. Deze kok twitterde het dagmenu, met als voorafje een (rode) uiensoep met Pernod. Ik heb wel eens uiensoep met rode wijn gehad, en met scheutje cognac of Madeira. Uiensoep met Pernod is nieuw voor mij. Op zoek naar een recept, zag ik uiensoep met Pernod op enkele menukaarten staan, zelfs Duitse, maar er kwam in de google-resultaten geen recept naar boven.

Bovenstaande Franstalige omschrijving kwam ik tegen toen ik “Soupe a l’oignon” en “Pernod” intypte. Ik heb een gewone uiensoep gemaakt door uien te fruiten, en runderbouillon en laurierblaadje toe te voegen. Verder is er dus een tak verse tijm ingegaan en een scheutje anijslikeur*. Natuurlijk hoort er een dakje van brood met kaas op deze soep. Uit pure nostalgie en voor de “alles erop en eraan”.

Franse uiensoep met tijm en Pernod

Voor 1,5 liter soep:

4 uien
1 el bloem
20 gram boter
peper
1 laurierblaadje
1 flinke tak tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
1  a 2 el Pernod (anijsdrank)
1 liter runderbouillon

stokbroodje/boerenbruin
geraspte kaas (voorkeur gruyere)

Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden. In (soep)pan boter smelten en uiringen zachtjes bakken, tot ui lichtbruin is. Regelmatig omscheppen. Peper erboven malen en bloem erover strooien. Bloem op laag vuur nog even meebakken, zodat bloem gaart zonder al te bruin te worden. Dan een scheutje bouillon toevoegen en goed doorroeren. Daarna de rest van de bouillon toevoegen. Het laurierblaadje, tak tijm en Pernod in de soep doen en een kwartier zachtjes laten koken. Verwijder laurierblaadje en het takje van de tijm. Soep op smaak brengen met peper, evt beetje zout. Het stokbroodje (of een boerenbruin) in schijven snijden en even onder de grill bruinen. Snij bij boerenbruin het brood in stukken ter grootte van de soepkom. Plaats het brood als een dakje op de soep en bestrooi met geraspte kaas. Plaats de soepkommen nog even onder de grill zodat de kaas kan smelten.
* En het smaakte erg goed met Pernod, een blijver!

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
franse uiensoep met pernod
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *