Rozengelei met rode peper

rozengelei

Een rozengelei van de rozenstruiken uit de eigen achtertuin vind ik erg bijzonder. Toen we ons huis hier in Zeeland kochten, stond het al vol met verschillende soorten rozen: op stam, struiken, klimrozen, pioenrozen: het was er allemaal. Ook zijn bijna alle kleuren vertegenwoordigd. We hebben ondertussen veel van de bestaande beplanting vervangen, maar van de rozen blijven we af.

Door eventjes een rode peper mee te koken is de rozengelei net iets pittiger van smaak. De smaak lijkt erg op rozenbotteljam, de kleur ook *. De gelei is erg lekker op brood maar ook lekker bij een kaasplankje als nagerecht. 

Het rode pepertje is nog van de peperoogst van vorig jaar. De verse pepers die je niet gelijk kunt gebruiken doe je gewoon in een schaal, het liefst een schaal waar nog wat lucht door heen kan komen. De pepers drogen dan bij kamertemperatuur zonder te bederven.

Rozengelei met rode peper

Voor 2 potjes rozengelei:

– de blaadjes van 5 rode rozen
– 250 ml appelsap
– 200 ml water
– 1 (gedroogde) rode peper
– 400 gram geleisuiker
– 2 eetlepels citroensap

Haal de blaadjes van de roosknoppen en was ze met water. Laat goed uitdruppen. Verwarm dan de appelsap en kook hier de blaadjes even in. Laat dan afkoelen. Zet het afgekoelde mengsel in de koelkast en laat het minstens 12 uur staan. Doe het mengsel dan door een zeef in een pannetje, gooi de achtergebleven rozenblaadjes weg en voeg water toe. Voeg dan de geleisuiker toe en laat het een klein uur pruttelen. Check af en toe de dikte door een lepeltje van de warme gelei op een koud bordje te gieten. Krijgt het een gelei-achtige massa, voeg dan de hele rode peper toe en laat nog 10 minuten zachtjes meekoken. Haal dan de peper uit de gelei en giet de hete gelei in goed schoongemaakte potjes.

* En het ruikt ook nog eens heerlijk!!!!

Summary
recipe image
Recipe Name
rozengelei met rode peper
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.