Foodblogswap: kaas en uienslof

kaas uien slof

Ook schapen lusten af en toe een ui. Hier in de omgeving ligt in de schapenweide soms een berg uien waar de schapen van eten. De eerste keer dat ik het zag moest ik denken aan een bepaald bijeffect van rauwe ui: elke avond feest in de schapenwei? Dat zal wel meevallen want schapen verteren gras ook goed.

Als je wordt omgeven door akkers met uien en ui-etende schapen, mogen de nodige recepten met ui natuurlijk niet ontbreken op dit blog. Vooral een kaas-uienbrood stond al een tijdje op mijn lijstje om een keer te maken. Met de foodblogswap was er de kans. De foodblogswap is een maandelijks evenement onder foodbloggers waarbij ze van elkaars blog koken. Ik had deze keer het blog http://www.thermomixrecepten.com, een blog met recepten voor de thermomix.

Mijn oog was dus gevallen op een kaas-uienbroodje. Voor het deeg heb ik het deegprogramma van de broodbakmachine gebruikt. Daarnaast heb ik er een slof van gemaakt met een topping van gebakken ui en geraspte kaas en vervolgens de slof in de oven afgebakken. Het broodje was lekker smeuïg en luchtig tegelijk en mag van de familie vaker op tafel komen:

Kaas en uienslof

300 gram tarwebloem

half zakje gedroogde gist (ruim 3 gram)
150 ml lauw water
halve theelepel zout
1 doosje smeerkaas (100 gram)
halve theelepel gedroogde tijm
zwarte peper
1 theelepel suiker

1 grote ui, gesnipperd
geraspte oude kaas of parmezaanse kaas (ca. 50 gram)
olijfolie

Met behulp van de broodbakmachine: doe eerst gist in het bakblik, dan bloem, water, smeerkaas, zout, tijm, zwarte peper naar smaak en suiker in de broodbakmachine. Zet het wittebrood-deegprogramma aan. Of meng de ingrediënten tot aan de ui in een grote kom goed door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Laat dan met een theedoek er over het deeg in de kom op een warme plek rijzen. Kneed nog een keertje door na een uur en laat het weer een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op  200 C. Stoof de gesnipperde ui even in olijfolie totdat de ui glazig is. Doe het deeg op een ingevette bakplaat en vorm hier een ovaal broodje van met een hoogte van circa 3 centimeter. Verdeel hier de ui over en bestrooi met de geraspte kaas. Bak het broodje in ca 25 minuten gaar in de oven.

Huisgemaakte cruesli met amandelen

cruesli zelf maken

Dit jaar zaten er meer amandelen aan de twee amandelbomen dan vorig jaar. Ze hebben een paar maanden kunnen drogen en nu is het mogelijk om ze te gaan eten. De eerste amandelen van de oogst van dit jaar zijn in deze cruesli gegaan. Ik heb een tijd lang geen zin gehad in een ontbijtje van yoghurt met cruesli maar kreeg er onlangs weer trek in. In plaats van naar de winkel te rennen voor de kant en klare cruesli besloot ik het dit keer eens zelf te gaan maken. Ik had al verschillende recepten van mede-bloggers voorbij zien komen, met de verzekering dat het zeer eenvoudig is om zelf cruesli/granola* te maken.

Het was ook zeer eenvoudig. Een deel van de cruesli is inmiddels al weg gekaapt voordat het in een bakje yoghurt kan belanden: ook lekker om te snacken dus. Ik heb er zelf geen gedroogd fruit in gedaan want daar hou ik niet zo van. Ik heb een basismix gemaakt met onze amandelen en heb de zelfgemaakte rozenjam van de rozen uit onze achtertuin gebruikt. Echt een huismix geworden.
Dat is het leuke van je eigen crueslimix: het is lekkerder (knapperiger) en je maakt het precies zoals je het zelf wilt, met de spullen die je in huis hebt.

Cruesli met amandelen

De amandelen in september 2013

300 gram vier-korenvlokken of tarwevlokken
50 gram blanke amandelen en/of hazelnoten of mix van noten**
halve tl gemberpoeder
snufje zout
40 gram zonnebloemolie
110 gram honing
35 gram jam

Evt extra: gedroogd fruit (cranberry’s, rozijnen), geraspte kokos, zonnebloempitten.

Verwarm de oven voor op 150C.
Breek of snij de amandelen of andere noten in stukjes. Vermeng alle droge ingrediënten in een schaal: de korenvlokken, de amandelen, hazelnoten en of walnoten, eventuele zonnebloempitten en geraspte kokos, het gemberpoeder en zout. Laat het gedroogde fruit bij deze stap nog achterwege. Vermeng dan de olie, honing en jam in een pannetje en warm deze zachtjes op totdat het gehele mengsel goed vloeibaar is. Meng dit door de droge ingrediënten. Beleg een bakplaat met bakpapier. Stort het mengsel op een bakplaat en verspreid dit over de bodem. Zet het in de oven en schep om de 10 minuten om. In ca. 30 minuten is het cruesli-mengsel goudbruin. Pas op voor het te (donker-)bruin laten worden van de cruesli: dit is niet lekker. Haal de plaat uit de oven en laat de cruesli op de plaat afkoelen. Breek dan de afgekoelde cruesli in stukken en schep ze in een schone pot. De cruesli wordt vanzelf iets kleiner mocht je de stukken nog te grof vinden.

Amandelen drogen

* cruesli en granola zijn andere namen voor hetzelfde: in Amerika noemen ze het granola en wij noemen het cruesli. Muesli is dan weer de ongebakken en ongezoete variant. 

** Heb je ongepelde amandelen, doe ze dan in een bakje en giet hier kokend heet water over. Na vijf minuten zijn de bruine velletjes doorweekt en makkelijk van de amandelen af te halen.

Bron: variant op een recept van Granola van het blog “Uit de keuken van Levine.

Vlierbessen-bramenjam

jam vlierbessen bramen

Ik maak sinds een paar jaar zelf jam. Er kan weinig misgaan mits je niet al te eigenwijs bent en het recept (redelijk) volgt. Bij mijn eerste vlierbessenjam dacht ik snel een pitloze jam te krijgen door eerst de vlierbessen in mijn sapcentrifuge te doen. Denkfout, want wat overbleef was een dun vlierbessensapje dat niet meer tot jam wilde vormen.

Waar het nog meer kan misgaan, is bij het opleuken van de jam met bijvoorbeeld likeurtjes, whisky, port e.d.. Vooral als je jam bij het ontbijt eet, is een jam met dranklucht en -smaak niet aantrekkelijk (heb ik ondervonden). Pepers daarentegen kunnen wel weer een leuk pittigje meegeven. Citroen en ander citrusfruit ook. Ik ben zelf niet zo dol op kaneel in de jam. Jam moet van mij vooral naar fruit smaken.

Deze vlierbessenjam is mijn beste vlierbessenjam tot nu toe doordat ik nauwelijks ben afgeweken van het recept* en door de toevoeging van een deel bramen **.

Vlierbessen-bramenjam

900 gram vlierbessen
300 gram bramen
1 kilo geleisuiker
3 eetlepels citroensap

Zet de geplukte bramen en de vlierbesschermen met de besjes een tijdje onder water zodat eventuele aanwezige beestjes naar boven komen drijven. Spoel nog een keer om. Haal voorzichtig de vlierbesjes van de schermen. Haal de groene en rode besje er uit. Deze zijn nog niet rijp en licht giftig. De besjes kan je met een vork of met de hand er af halen. Doe ze in een vergiet. Spoel nog een keertje om en doe de bessen in een hoge pan. Spoel de bramen nog een keer om en voeg toe aan de vlierbessen. Doe er een half kopje water bij en zet de pan op middelhoog vuur. Laat 20 minuten zachtjes koken. Pak dan een schone pan met roerzeef er op. Doe de vruchtenmassa beetje bij beetje in de roerzeef en rol de vruchtenmoes door de zeef heen. Doe de gezeefde vruchtenmoes in een maatbeker. Je hebt als het goed is zo’n liter moes. Doe dit terug in de pan en voeg een kilo suiker toe en de citroensap. Indien je minder vocht hebt, verminder dan de suiker evenredig (900 ml vocht = 900 gram suiker). Breng het geheel aan de kook en kijk af en toe of het al op jam gaat lijken. Bij mij was het na 10 minuten zo ver. Doe voor de zekerheid een lepeltje van de warme jam op een koud bordje en bekijk of de jam genoeg gebonden is. Doe de inhoud in uitgekookte potjes, sluit goed af en zet ze ondersteboven te koelen.

Bron: www.vlierbessen.nl / www.marline.nl

* Niet gedaan: “roer de jam met een houten lepel “: waarom staat dat in veel jamrecepten ?, en naar verhouding minder bramen gebruikt.
** Wordt de jam net ietsje zoeter door.

Rozengelei met rode peper

rozengelei

Een rozengelei van de rozenstruiken uit de eigen achtertuin vind ik erg bijzonder. Toen we ons huis hier in Zeeland kochten, stond het al vol met verschillende soorten rozen: op stam, struiken, klimrozen, pioenrozen: het was er allemaal. Ook zijn bijna alle kleuren vertegenwoordigd. We hebben ondertussen veel van de bestaande beplanting vervangen, maar van de rozen blijven we af.

Door eventjes een rode peper mee te koken is de rozengelei net iets pittiger van smaak. De smaak lijkt erg op rozenbotteljam, de kleur ook *. De gelei is erg lekker op brood maar ook lekker bij een kaasplankje als nagerecht. 

Het rode pepertje is nog van de peperoogst van vorig jaar. De verse pepers die je niet gelijk kunt gebruiken doe je gewoon in een schaal, het liefst een schaal waar nog wat lucht door heen kan komen. De pepers drogen dan bij kamertemperatuur zonder te bederven.

Rozengelei met rode peper

Voor 2 potjes rozengelei:

– de blaadjes van 5 rode rozen
– 250 ml appelsap
– 200 ml water
– 1 (gedroogde) rode peper
– 400 gram geleisuiker
– 2 eetlepels citroensap

Haal de blaadjes van de roosknoppen en was ze met water. Laat goed uitdruppen. Verwarm dan de appelsap en kook hier de blaadjes even in. Laat dan afkoelen. Zet het afgekoelde mengsel in de koelkast en laat het minstens 12 uur staan. Doe het mengsel dan door een zeef in een pannetje, gooi de achtergebleven rozenblaadjes weg en voeg water toe. Voeg dan de geleisuiker toe en laat het een klein uur pruttelen. Check af en toe de dikte door een lepeltje van de warme gelei op een koud bordje te gieten. Krijgt het een gelei-achtige massa, voeg dan de hele rode peper toe en laat nog 10 minuten zachtjes meekoken. Haal dan de peper uit de gelei en giet de hete gelei in goed schoongemaakte potjes.

* En het ruikt ook nog eens heerlijk!!!!

Lekkere meergranen appelmuffins

meergranen appelmuffins ontbijt

Waarom eigenlijk niet ontbijten met een muffin, als deze muffin gemaakt is van meergranenmeel en vol zit met stukjes appel. Hoef je ‘s-ochtends niet meer haastig een boterhammetje te smeren. En als je dan bedenkt dat deze meergranenmuffin minder calorieën bevat dan een boterham met jam. Zelfs minder dan een boterham met light-jam of appelstroop.

In Amerika is het heel gewoon om te ontbijten met een muffin. Ze hebben al verschillende klassiekers, zoals de “Morning glory muffin”, met noten en gemalen kokos. Ook diverse soorten appel-kaneel muffins worden aanbevolen als ontbijtje. Soms gemaakt met gewone bloem, soms zelfs met ontbijtgranen.

Dit recept is een meergranenversie van een gewone, makkelijke!! appelmuffin. Het deeg is heel anders dan ik gewend ben. Het wordt een vrij dik deeg met heel veel appel. Ik stond er op een gegeven moment naar te kijken en dacht: dit wordt helemaal niks, het worden harde grauwe klompen met sompige appelstukjes. Na 5 minuten baktijd wist ik bijna zeker dat het niks zou worden want er kwam een redelijk zure lucht uit de oven. Na een kwartier begon het naar appeltaart te ruiken en waren het al mooie rustieke muffins geworden. Het resultaat is voorgeproefd. Morgenochtend wordt er ontbeten met deze meergranen appelontbijtmuffins.

Meergranen appel (ontbijt) muffins 

Ongeveer 14 muffins:

200 gram meergranenmeel of gewone bakmeel
100 gram suiker (of 75 ml agavesiroop*)
halve theelepel zout
1 theelepels bakpoeder
1 theelepel koekkruiden of kaneel
80 ml (70 gram) zonnebloemolie
1 ei
80 ml (80 gram) melk
2 kleine appels, in stukjes gesneden

Verhit de oven voor op 180 C (hetelucht). Roer het meel, suiker, zout, bakpoeder en koekkruiden/kaneel door elkaar. Voeg daar aan toe de zonnebloemolie, het ei en de melk en roer dit alles tot een deeg. Dit is een vrij vast deeg. Vouw de stukjes appel door het deeg. Vul de papieren of ingevette muffinvormpjes tot drie-kwart met het deeg. Ongeveer 14 stuks. Bak 20 tot 25 minuten. Check of de muffins gaar zijn door een satehprikker er in te steken. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze gaar.

* indien je agavesiroop gebruikt ipv suiker, verminder dan de olie met 10 ml en de melk ook met 10 ml, anders wordt het deeg te nat.