Foodblogswap: kaas en uienslof

kaas uien slof

Ook schapen lusten af en toe een ui. Hier in de omgeving ligt in de schapenweide soms een berg uien waar de schapen van eten. De eerste keer dat ik het zag moest ik denken aan een bepaald bijeffect van rauwe ui: elke avond feest in de schapenwei? Dat zal wel meevallen want schapen verteren gras ook goed.

Als je wordt omgeven door akkers met uien en ui-etende schapen, mogen de nodige recepten met ui natuurlijk niet ontbreken op dit blog. Vooral een kaas-uienbrood stond al een tijdje op mijn lijstje om een keer te maken. Met de foodblogswap was er de kans. De foodblogswap is een maandelijks evenement onder foodbloggers waarbij ze van elkaars blog koken. Ik had deze keer het blog http://www.thermomixrecepten.com, een blog met recepten voor de thermomix.

Mijn oog was dus gevallen op een kaas-uienbroodje. Voor het deeg heb ik het deegprogramma van de broodbakmachine gebruikt. Daarnaast heb ik er een slof van gemaakt met een topping van gebakken ui en geraspte kaas en vervolgens de slof in de oven afgebakken. Het broodje was lekker smeuïg en luchtig tegelijk en mag van de familie vaker op tafel komen:

Kaas en uienslof

300 gram tarwebloem

half zakje gedroogde gist (ruim 3 gram)
150 ml lauw water
halve theelepel zout
1 doosje smeerkaas (100 gram)
halve theelepel gedroogde tijm
zwarte peper
1 theelepel suiker

1 grote ui, gesnipperd
geraspte oude kaas of parmezaanse kaas (ca. 50 gram)
olijfolie

Met behulp van de broodbakmachine: doe eerst gist in het bakblik, dan bloem, water, smeerkaas, zout, tijm, zwarte peper naar smaak en suiker in de broodbakmachine. Zet het wittebrood-deegprogramma aan. Of meng de ingrediënten tot aan de ui in een grote kom goed door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Laat dan met een theedoek er over het deeg in de kom op een warme plek rijzen. Kneed nog een keertje door na een uur en laat het weer een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op  200 C. Stoof de gesnipperde ui even in olijfolie totdat de ui glazig is. Doe het deeg op een ingevette bakplaat en vorm hier een ovaal broodje van met een hoogte van circa 3 centimeter. Verdeel hier de ui over en bestrooi met de geraspte kaas. Bak het broodje in ca 25 minuten gaar in de oven.

Summary
recipe image
Recipe Name
kaas en uien slof
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Foodblogswap: kaas en uienslof

  1. Hai Christien,

    Hartstikke leuk, je recept. Ik had het bijna niet herkend! Toen herinnerde ik me ineens het recept van Siggi's uienbrood. Ik kan je de versie van mn blog ook aanbevelen, dat is echt zalig met die uienboter. Feestbrood bij uitstek!

    Groetjes,
    Jacq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *